Evenementen

Dutch Birding Vogeldag 2023– Naturalis Leiden, 4 februari 2023

31 januari 2023  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  6603 × bekeken

Museum Naturalis , Naturalis, Leiden, 2 februari 2020 (Marten Miske)

Mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland

Net als in 2020 zullen we de Vogeldag weer in Naturalis te Leiden organiseren. Op zaterdag 4 februari 2023 opent dit museum in Leiden haar deuren voor begunstigers van Dutch Birding en overige geïnteresseerden. Na enkele jaren fysieke afwezigheid van de Dutch Birding Vogeldag zullen we dan nu eindelijk weer samen kunnen komen. Wij kijken erg uit om iedereen weer in levende lijve te zien en bij te kletsen, terug te kijken op 2022 en vooruit te blikken op 2023.
Vanwege enkele praktische redenen hebben we de aankondiging wat moeten uitstellen en er wordt nog hard gewerkt aan het programma. Er zal nog een fine tuning plaatsvinden waarna er een tijdsschema bij het programma geplaatst zal worden. We hebben uiteenlopende sprekers bereid gevonden om op deze fantastische plek hun verhaal te vertellen. Naast de gebruikelijke updates van het bestuur, de vertrouwde DNA-update zullen we aandacht besteden aan een verscheidenheid van onderwerpen.Ook dit jaar wordt de Dutch Birding Vogeldag weer mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland!

Praktische informatie

Naturalis is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer en dus raden wij eenieder aan om daar gebruik van te maken. Intercitystation Leiden Centraal ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de ingang van Naturalis aan de Darwinweg 2. Neem de achteruitgang van Leiden Centraal en volg de bordjes. Let op! De ingang van Naturalis bevindt zich niet langer bij de ingang van het zgn. Pesthuis maar aan de overkant van de weg, twee minuten verder lopen.

Zaal open 9:30 uur

Entree € 5 (Vogeldag)

U hoeft voor enkel toegang tot de Vogeldag geen kaartje voor het museum te kopen. Wilt u (ook) het museum in dan kost dat de normale museumprijs (€17).

Praktische informatie vindt u hier: https://www.naturalis.nl/museum/praktische-informatie.

In de wijde omgeving van Naturalis is het betaald parkeren. Achter het pand ligt een besloten parkeerplaats waar kan worden geparkeerd tegen betaling, een dagkaart kost € 7,50 (parkeren per uur is niet mogelijk). Ook kunnen hier (gratis) fietsen worden geparkeerd. Vanaf deze parkeerplaats is Naturalis te betreden via de achteringang (Mendelweg 2). Let op! Naturalis sluit om 17.00 uur; zorg dat u daarvóór een parkeerkaart heeft aangeschaft.

De gehele begane grond van Naturalis is vrij toegankelijk. Hier bevinden zich de kassa’s, het ruime bedrijfsrestaurant, de souvenirshop (tegenover de kassa’s), de parkeerautomaten, de LiveScience zaal en de trap naar het auditorium waar de Dutch Birding dag plaatsvindt. De trap vindt u tussen de souvenirshop en de LiveScience zaal; de kassa van Dutch Birding bevindt zich bovenaan de trap.

Op deze eerste verdieping (foyer) vindt u eveneens de vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, collega-vogelorganisaties en vogelreizen.

Achter de foyer (vogelaarsbeurs) vindt u het auditorium waar de lezingen worden gegeven; foyer en auditorium zijn van elkaar gescheiden door glazen deuren. Het auditorium wordt aan de bovenzijde omgeven door een bovenring waar je door middel van trappen kunt komen. Op deze bovenring bevinden zich twee uitgiftepunten van koffie, thee, fris en broodjes/wraps, alsmede diverse statafels om bij te kletsen. Bij de uitgiftepunten kan alleen met pin/contactloos worden betaald (dus niet contant). Vanwege het feit dat het auditorium aan de bovenzijde open is, ontmoedigt Dutch Birding bijkletsen tijdens de lezingen; wel kunnen hiervandaan de lezingen worden gevolgd.

Evenals afgelopen jaren is het niet toegestaan om zelf meegebrachte consumpties te nuttigen in het gebouw van Naturalis. Naast de reeds genoemde uitgiftepunten speciaal voor Dutch Birding beschikt Naturalis ook over een inpandig restaurant op de begane grond met een breed aanbod aan salades, wraps, gebak en broodjes e.d. Mocht u toch gebruik willen maken van uw meegebrachte lunch dan verzoeken we u om deze te nuttigen buiten het museum. Toegang tot het museum is niet inbegrepen bij de entreeprijs van de Dutch Birding Vogeldag. Wilt u dit fantastische museum bezoeken, dan zult u dus een kaartje moeten kopen bij de kassa. U kunt in de (vrij toegankelijke) LiveScience zaal op de begane grond wel een goede indruk krijgen wat het museum de bezoeker allemaal te bieden heeft.

De locatie van de Dutch Birding Vogeldag is dus Naturalis Biodiversity Center in Leiden (Darwinweg 2, Leiden). De zaal gaat open om 09:30 uur. Het programma duurt tot c 16:30 uur en tussen de lezingen door zijn pauzes om de vogelaarsbeurs te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5. Tenslotte is het goed om te weten dat de Dutch Birding Vogeldag voor iedereen te bezoeken is, u hoeft dus geen begunstiger te zijn van Dutch Birding om op 4 februari 2023 aanwezig te zijn. Hieronder vindt u het volledige programma (onder voorbehoud van wijzigingen).

Namens het bestuur, Piepert Koppenol & Marten Mickey


scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects


Programma Dutch Birding Vogeldag van 4 februari 2023

09:30 uur - Zaal open

10:00 uur - Welkomstwoord door dagvoorzitter

10:05 - Ontwikkelingen binnen Dutch Birding door bestuur

10:20 - Vogelen in het populaire Oman door @birding.omannen

11:15 - Pauze

11:45 - Drie maal is scheepsrecht door Peter de Knijf

12:30 - Pauze

13:30 - The Art of Finding Rarities door Arjan Dwarshuis

14:30 - Pauze

15:15 - DB Terugblik Live door Wim Wiegant

Het jaaroverzicht van de zeldzaamheden op de DB vogeldag werd van 1991 tot 2008 door Wim Wiegant gepresenteerd. Omdat Wim tegenwoordig de maandoverzichten voor de DB Terugblik maakt, lag het voor de hand om hem te vragen om ook het jaaroverzicht te presenteren. Hij zou best wel wat van de belangrijke gevallen kunnen weten! We gaan kijken of hij nog kan wat vroeger wel lukte: leuke plaatjes, leuke praatjes, enig sarcasme en enige flauwekul. Het jaaroverzicht zal natuurlijk gekruid zijn met interessante informatie over de statistieken, de vogels én hun waarnemers...! Met vier nieuwe soorten voor de Nederlandse lijst en een hoop goeie soorten valt er natuurlijk heel wat te bespreken...!

16:15 - Afronding door dagvoorzitter

16:30 uur - Sluiting

Kabinet Dutch Birding , Naturalis, Leiden, 2 februari 2020 (Marten Miske)

Discussie

Anton Duijnhouwer  ·  6 januari 2023  21:00

Yess. Ik heb er zin in. Leuk programma.

Gijsbert van der Bent  ·  22 januari 2023  15:00

Ach, is er zaterdag 21 januari ook een Belgische Vogeldag geweest! Niks over gehoord, maar was toch altijd de zuidelijke tegenhanger van onze Vogeldag. Of heb ik ergens overheen gekeken?

Peter de Knijff  ·  22 januari 2023  18:15, gewijzigd 22 januari 2023  18:16

Ik mis de MyBi quiz door de winnaar van februari 2022!

Marten Miske  ·  23 januari 2023  14:58

Scherp Peter, die missen wij ook... Voor 2024 dikgedrukt in de agenda.

Dennis Meeuwissen  ·  1 februari 2023  11:53

Wordt eea ook opgenomen/is terug te kijken?

Diedert Koppenol  ·  3 februari 2023  17:46

De intentie is er wel om alles op te nemen en dan mogelijkerwijs alles op ons YouTube-kanaal te publiceren. Afhankelijk van rechten, e.d. en natuurlijk of de techniek standhoudt.

Patrick Bouthoorn  ·  4 februari 2023  17:34

Weer thuis. Was een leuke dag met goede sprekers en Wim was weer goed op dreef. Allemaal bedankt.

Max Berlijn  ·  4 februari 2023  19:13

Ik hoop dat het snel online komt. 

Gijsbert van der Bent  ·  5 februari 2023  16:05

Zeer onderhoudend, en vooral ook goeie sfeer!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?