Evenementen

Programma Dutch Birding Vogeldag 2020 – Naturalis Leiden, 1 februari 2020

27 januari 2020  ·  Marten Miske & Remco Hofland  ·  8257 × bekeken

Dodo Raphus cucullatus-replica © Naturalis Biodiversity Center
Programma Dutch Birding Vogeldag 2020 – Naturalis Leiden, 1 februari 2020

Zaal open 9:30 uur

Entree € 5 (Vogeldag)
U hoeft voor enkel toegang tot de Vogeldag geen kaartje voor het museum te kopen. Wilt u (ook) het museum in dan kost dat € 16.

Wie vorig jaar aanwezig was op de Vogeldag zal misschien nog weten dat René Dekker ons uitnodigde om in 2020 naar Leiden te komen. Nu het museum haar feestelijke heropening heeft gevierd kondigen we met trots aan dat de komende Dutch Birding Vogeldag inderdaad zal plaatsvinden in Naturalis. Op zaterdag 1 februari 2020 opent dit museum in Leiden haar deuren voor begunstigers van Dutch Birding en overige geïnteresseerden.

We hebben uiteenlopende sprekers bereid gevonden om op deze fantastische nieuwe lokatie hun verhaal te vertellen. Naast lezingen die passen bij de lokatie, o.a. over uitgestorven vogels, zullen ook de vertrouwde thema’s geluid, twitchen en DNA niet onderbelicht blijven.

Traditiegetrouw zal de dag worden geopend door de voorzitter van Dutch Birding. Hij benoemt kort de ontwikkelingen die we in 2019 hebben doorgemaakt en de plannen voor de toekomst. Aansluitend neemt Diedert Koppenol, één van de auteurs van de nieuwe websiterubriek DB Terugblik, ons mee door het vogeljaar 2019.

Bij deze nieuwe lokatie hoort natuurlijk ook een thema waar wellicht de meesten van ons nog niet heel erg veel van af weten: paleontologie. De Brit Julian Hume bespreekt dit thema aan de hand van een zeer tot de verbeelding sprekende soort en zijn levenswerk, de Dodo Raphus cucullatus.

Na een korte pauze zal Mark Constantine van The Sound Approach ons boeien met zijn verhaal over vogelgeluiden. In een interactieve lezing probeert hij ons meer inzicht te geven in het verschil tussen aangeboren en aangeleerde geluiden bij vogels. Aansluitend geeft Peter de Knijff zijn inmiddels traditionele update van de uitkomsten van zijn DNA-onderzoeken.

Na de middagpauze vertelt Julian Hume aan de hand van verschillende voorbeelden ons meer over de invloed van de mens op het uitsterven van vogelsoorten in de afgelopen 1000 jaar.

Het lezingenprogramma wordt afgesloten door de nummer één qua Westpalearctische soortenlijst, Pierre-André Crochet, die verhaalt over de grenzen van de WP, hoe hij de nummer één werd, zijn vele reizen naar de grenzen van de WP en de nodige twitches.

Praktische informatie

Naturalis is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer en dus raden wij eenieder aan om daar gebruik van te maken. Intercitystation Leiden Centraal ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de ingang van Naturalis aan de Darwinweg 2. Neem de achteruitgang van Leiden Centraal en volg de bordjes. Let op! De ingang van Naturalis bevindt zich niet langer bij de ingang van het zgn. Pesthuis maar aan de overkant van de weg, twee minuten verder lopen.

Praktische informatie vindt u hier: https://www.naturalis.nl/museum/praktische-informatie.

In de wijde omgeving van Naturalis is het betaald parkeren. Achter het pand ligt een besloten parkeerplaats waar kan worden geparkeerd tegen betaling, een dagkaart kost € 7,50 (parkeren per uur is niet mogelijk). Ook kunnen hier (gratis) fietsen worden geparkeerd. Vanaf deze parkeerplaats is Naturalis te betreden via de achteringang (Mendelweg 2). Let op! Naturalis sluit om 17.00 uur; zorg dat u daarvóór een parkeerkaart heeft aangeschaft.

De gehele begane grond van Naturalis is vrij toegankelijk. Hier bevinden zich de kassa’s, het ruime bedrijfsrestaurant, de souvenirshop (tegenover de kassa’s), de parkeerautomaten, de LiveScience zaal en de trap naar het auditorium waar de Dutch Birding dag plaatsvindt. De trap vindt u tussen de souvenirshop en de LiveScience zaal; de kassa van Dutch Birding bevindt zich bovenaan de trap.

Op deze eerste verdieping (foyer) vindt u eveneens de vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, collega-vogelorganisaties en vogelreizen. Indien u ook interesse heeft om met een stand aanwezig te zijn, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Marten Miske (marten.miske@dutchbirding.nl).

Achter de foyer (vogelaarsbeurs) vindt u het auditorium waar de lezingen worden gegeven; foyer en auditorium zijn van elkaar gescheiden door glazen deuren. Het auditorium wordt aan de bovenzijde omgeven door een bovenring waar je door middel van trappen kunt komen. Op deze bovenring bevinden zich twee uitgiftepunten van koffie, thee, fris en broodjes/wraps, alsmede diverse statafels om bij te kletsen. Bij de uitgiftepunten kan alleen met pin/contactloos worden betaald (dus niet contant). Vanwege het feit dat het auditorium aan de bovenzijde open is, ontmoedigt Dutch Birding bijkletsen tijdens de lezingen; wel kunnen hiervandaan de lezingen worden gevolgd.

Evenals afgelopen jaren is het niet toegestaan om zelf meegebrachte consumpties te nuttigen in het gebouw van Naturalis. Naast de reeds genoemde uitgiftepunten speciaal voor Dutch Birding beschikt Naturalis ook over een inpandig restaurant op de begane grond met een breed aanbod aan salades, wraps, gebak en broodjes e.d. Mocht u toch gebruik willen maken van uw meegebrachte lunch dan verzoeken we u om deze te nuttigen buiten het museum. Toegang tot het museum is niet inbegrepen bij de entreeprijs van de Dutch Birding Vogeldag. Wilt u dit fantastische museum bezoeken, dan zult u dus een kaartje moeten kopen bij de kassa. U kunt in de (vrij toegankelijke) LiveScience zaal op de begane grond wel een goede indruk krijgen wat het museum de bezoeker allemaal te bieden heeft. Achterin de LiveScience zaal bevindt zich een vitrine; Dutch Birding probeert daarin enkele aansprekende opgezette vogelsoorten on display te krijgen speciaal voor 1 februari 2020 ….

Anders dan u de afgelopen jaren van ons gewend bent is de lokatie van de Dutch Birding Vogeldag dus Naturalis Biodiversity Center in Leiden (Darwinweg 2, Leiden). De zaal gaat open om 09:30 uur. Het programma duurt tot c 16:30 uur en tussen de lezingen door zijn pauzes om de vogelaarsbeurs te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5. Tenslotte is het goed om te weten dat de Dutch Birding Vogeldag voor iedereen te bezoeken is, u hoeft dus geen begunstiger te zijn van Dutch Birding om op 1 februari 2020 aanwezig te zijn. Hieronder vindt u het volledige programma (onder voorbehoud van wijzigingen).

Namens het bestuur, Marten Miske en Remco Hofland


scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects


Programma Dutch Birding Vogeldag van 1 februari 2020

09:30 uur
Zaal open

10:00-10:45 uur
Welkomstwoord door dagvoorzitter Theo Admiraal

Terugblik op het Vogeljaar 2019 en ontwikkelingen binnen Dutch Birding door Diedert Koppenol en het bestuur van Dutch Birding

10:45-11:30 uur
The Dodo; a journey from discovery to icon of extinction door Julian P. Hume
More has been written about the Dodo than any other bird, yet we virtually know nothing about it in life. Recent palaeontological work has begun to answer some outstanding issues about its life history and the environment in which it lived, but the Dodo continues to be subject to misinterpretation and fanciful exaggeration. Here Julian will discuss the facts and the myths that surround this iconic bird.

11:30-12:00 uur
Pauze

12:00-12:45 uur
Aangeleerde en aangeboren vogelgeluiden door Mark Constantine

12:45-13:15 uur
Bird Hybrid Identification With Autosomal DNA: You gain some, you lose some …. door Peter de Knijff
De jaarlijks terugkerende update waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt.

13:15-14:15 uur
Lunchpauze

14:15-15:00 uur
Extinct birds; lessons learnt from the Dodo! door Julian P. Hume
No animal group has attracted more attention than the birds, being subjects of beauty, desire and scientific study. Yet, hundreds of bird species and subspecies have become extinct over the last 1,000 years due to habitat degradation, over-hunting and introduced invasive animals. Here Julian will discuss some case studies of birds now extinct and highlight the reasons why they represent an astounding testament to humanity's devastating impact on wildlife.

15:00-15:30 uur
Pauze

15:30-16:30 uur
Chasing 900 species in the Western Palearctic: tales of travels to far flung places and outrageous twitches door Pierre-André Crochet
Pierre-André paints a panorama of WP listing through a personal journey to the limits of the WP and many airports in Europe and beyond. He briefly presents the WP region, debating its limits; explains how he got into WP listing at the same time as a WP listing community grew in Europe (and beyond); then talks about trips to the WP borders, the rarities hunting playground and some of his twitches, successful or not.

16:30 uur
Sluiting

Hier het nog lege auditorium van Naturalis met een blik op de bovenring. 

Discussie

Remco Hofland  ·  29 november 2019  22:47

Voor alle duidelijkheid: een combi kaartje Naturalis museum-Vogeldag is niet mogelijk. Het auditorium met onze lezingen en de foyer met de vogelaarsbeurs zijn te bereiken via de trap ter rechterzijde van de souvenirshop. De LiveScience zaal (de moeite), het restaurant en de souvenirshop zijn wel gratis te bezoeken.

Eddy Nieuwstraten  ·  30 november 2019  22:24

Benieuwd naar de locatie, mooi programma!

Vincent van der Spek  ·  1 december 2019  13:00

Mooi dat het meteen gelukt is - na het aanbod van René Dekker op de DB Dag dit jaar - om het in Naturalis te organiseren. Fijn bereikbaar met OV ook! 

Ed van Boheemen  ·  1 december 2019  13:46

Klinkt allemaal heel oké! Ben benieuwd.

Justin Jansen  ·  6 januari 2020  16:06, gewijzigd 6 januari 2020  16:06

Als iemand nog een vogel in zijn of haar diepvries heeft liggen of veren, schedels of wat dan ook, en daar vanaf wil, ontvangen we graag deze op de DB dag. Wel als voorwaarde dat we de data beschikbaar krijgen zoals vindplaats, datum, soort en vinder. Wat wij beloven is dat we dit bewaren (voor "eeuwig") en de spullen nuttig en goed gaan gebruiken. 

Gijsbert van der Bent  ·  29 januari 2020  11:08

Hoi Justin, achter de spinazie en de sliptong in de vriezer vond ik nog een puntgave Kneu. Ik zal 'm meenemen zaterdag.

Jelle Scharringa  ·  29 januari 2020  16:27

@Gijsb: ken je dat carnavalslied over de kneu? Zoek maar eens op Yu Tube...

Justin Jansen  ·  30 januari 2020  08:55

Laat maar komen Gijs! Tot zaterdag.

Lennart Verheuvel  ·  31 januari 2020  14:36

Weet iemand of het mogelijk is om met je kaartje van Naturalis meerdere keren op een dag in en uit te lopen? Of is het de bedoeling dat je een strategisch moment uitkiest op de dag om dan zoveel mogelijk te zien? Ik kon het in elk geval niet vinden op de website van Naturalis. Als je heen en weer kunt in de pauzes zou dat natuurlijk ideaal zijn.

Wim Wiegant  ·  31 januari 2020  16:41, gewijzigd 31 januari 2020  16:42

Jelle, 

Toen wij op vakantie waren op Texel, afgelopen Blauwvleugeltaling, spraken wij in een barretje in de Koog een jonge locale barman die zei: "Ik ken maar één soort vogel, de Kneu...". Vervolgens lied hij de carnavalskraker van de Zware Jongens horen. Ik dacht dat ik dood ging van het lachen …! 


Daan Drukker  ·  31 januari 2020  17:03

Dat kan Lennart, gewoon ticket bewaren 

Lennart Verheuvel  ·  31 januari 2020  17:18

Fijn! Bedankt voor de toelichting Daan.

Jelle Scharringa  ·  31 januari 2020  20:15

@Wim:  ..en de Kneu is een trekvogel!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?