Evenementen

Dutch Birding vogelweekend Texel - 4 t/m 7 oktober 2019

2 oktober 2019  ·  Webredactie  ·  8048 × bekeken

Van vrijdag 4 oktober tot en met maandag 7 oktober 2019 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van Dutch Birding en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Gedurende de avonden (vrijdag-, zaterdag- en zondagavond) worden er in het Eierlandsche Huis in de Cocksdorp, lezingen over vogels georganiseerd. Deze zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kunt u alle nieuwe modellen van Swarovski proberen.

Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een lekker versnapering of even lekker lunchen.

Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen met het Dutch Birding vogelweekend. Wil je mee doen, dan moet je zelf zorg dragen voor vervoer en accommodatie. Voor de lezingen is opgeven niet nodig, de toegang is iedere avond gratis. Voor meer informatie over accommodatie op Texel: zie de site van de VVV via deze link.Vogelaars bij de Koningseider Somateria spectabilis, Paal 9, Texel, 1 april 2018 (Leo Heemskerk)

SOORT van het WEEKEND

Traditioneel wordt er ook dit weekend door Swarovski Optik een prachtige prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 7:00 uur en zondagmiddag 18:00 uur de beste vogelsoort van dat weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een echte Swarovski CL 8x30 verrekijker ter waarde van circa €1000,- De prijsuitreiking is zondag 6 oktober om 18.00 uur in het Vogelinformatiecentrum (de winnaar moet dan wel aanwezig zijn anders gaat de prijs naar de runner up). . Spelregels voor de soort van het weekend vindt u onderaan dit bericht.

SWAROVSKI-DAGEN

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden traditioneel de Swarovski-dagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Medewerkers van Swarovski Optik zullen hier de gehele zaterdag en zondag aanwezig zijn voor service en demonstratie. Wilt u uw verrekijker laten schoonmaken, dan kan dat zoals altijd gratis. Ook voor kleine service kunt u hier terecht. Overigens kunt u voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop altijd terecht in het Vogelinformatiecentrum. Swarovski zal ook in het veld aanwezig zijn met haar speciaal ingerichte Volkswagen Transporter. Hier kunt u terecht voor service en het proberen van de verrekijkers. Ook heeft het Vogelinformatiecentrum speciale Swarovski-inruilacties. Ben je nieuwsgierig, kom gerust even kijken bij de nieuwe kijkers en telescopen, de koffie staat klaar.

OPTICRON

Van vrijdag tot en met zondag zal ook het bekende Engelse Optiekmerk Opticron aanwezig zijn. Opticron levert al sinds jaar en dag een mooie serie kijkers in de middenklasse. U kunt dit weekend bij ons terecht voor alle uitleg en service van dit merk.

ANDERE KIJKERS

Natuurlijk kunt u dit weekend (en alle andere dagen) altijd terecht voor verrekijkers of telescopen van andere merken. Nergens komt kunt u zoveel verschillende kijkers in de vrije natuur uittesten als bij het Vogelinformatiecentrum. Wij hebben kijkers van de merken, Zeiss, Leica, Opticron, Swarovski, Vogelbescherming Nederland, Meopta, GPO en Bynolyt.

EXCURSIES

Ook dit jaar zijn er weer verschillende vogelexcursies.

Op zaterdagochtend (van 9.00-11.00 uur) en zaterdagmiddag (van 14.00-16.00 uur) en op zondagochtend (9.00-11.00 uur) en zondagmiddag (14.00-16.00 uur) zijn er een vogelherkenningsexcursies. Dit is een wandelexcursies onder leiding van een goede vogelaar met de nadruk op het herkennen van zoveel mogelijk vogelsoorten. De kosten voor deze excursie bedragen 15,00 euro per persoon.

Op de vrijdagmiddag (13.30-16.30 uur) en de zaterdag en zondag zijn er in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum ook in totaal vijf busexcursies. Met een minibusje en maximaal 8 personen gaat u dan 3 uur erop uit om zoveel mogelijk vogels te bekijken. De nadruk van deze excursies ligt op leren kijken en herkennen van de verschillende vogelsoorten. Als er ergens op het eiland een zeldzaamheid ontdekt is dan zal de gids daar zeker heen rijden om deze vogel proberen te vinden. De ochtendexcursies zijn op beide weekenddagen van 9.30 - 12.30 uur en de middagexcursies zijn van vrijdag-zondag 13.30 tot 16.30 uur. Er zijn maximaal 8 plekken beschikbaar en de kosten bedragen 40,00 euro per persoon.

Voor alle excursies geldt dat u zich vooraf moet opgeven. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum, per mail of telefoon mag ook. Vermeldt precies voor welke excursie u komt en met hoeveel personen. U kunt ook opgeven via de website www.vogelexcursiestexel.nl. De opbrengsten van alle excursies worden besteed aan een goed vogelkijkdoel op Texel.

HOLLANDS BUFFET

Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse-stamppottenbuffet. Diverse heerlijke en voedzame stamppotten en lekkere worst. Het buffet wordt gehouden in het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat in de Cocksdorp. Iedereen kan mee-eten, opgeven is wel verplicht. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum of per mail. Opgeven gaarne vóór donderdag 3 oktober. De kosten voor het buffet bedragen 10 euro per persoon.

AANMELDING BIRD ALERTS TEXEL

U kunt zich dit jaar aanmelden voor de whatsapp-groep Dutch Bird Alerts Texel (DBAT) door middel van deze link. Deze whatsapp-groep is speciaal voor het Dutch Birding Najaarsweekend opgericht naast de Bird Alerts Texel (BAT), die nagenoeg vol zit. Op beide groepen mogen alleen zeldzame en schaarse soorten worden gemeld, dus wel Bladkoninkjes maar geen Grote Gele Kwikstaarten.

LET OP: Dutch Bird Alerts Texel is uitsluitend voor mensen die ook daadwerkelijk op het eiland zijn. Bent u op het eiland met iemand anders meldt u zich dan niet beide aan, op die manier blijft er plaats voor anderen. Maandag 7 oktober 2019 wordt DBAT opgeheven.

Roodoogvireo Vireo olivaceus, Krimbos, De Cocksdorp, Texel, 28 oktober 2018 (Rob Halff)

VOLLEDIG PROGRAMMA

Vrijdag 4 oktober:

10.00 – 18.00 uur: Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.
13.30 uur: Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
20.00 uur: Zaal Eierlandsche huis open voor koffie.
20.30 uur: Opening van het weekend door Dutch Birding voorzitter Remco Hofland.
20.45 uur: Waarnemingen uitwisselen door Vincent Stork.
21.15 uur: Pauze.
21.30 uur: Edward van IJzendoorn vertelt over vogelen in Iran.

Zaterdag 5 oktober

10.00 – 18.00 uur: Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum
09.00 uur: Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
09.30 uur: Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
13.30 uur: Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
14.00 uur: Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
18.30 uur: Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie / aanvang buffet
19.00 uur: Aanvang Hollandse Stamppotten buffet (graag opgeven via dit email adres)
20.00 uur: Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie lezing
20.30 uur: Waarnemingen uitwisselen door Vincent Stork
21.00 uur: Mystery Bird Competition door Tim Schipper, de winnaar van vorig jaar. Hier zullen verschillende Mystery Birds getoond worden met de vraag welke soort het betreft met achteraf een leerzame uitleg waarom het deze soort is. Wie de meeste antwoorden goed heeft wint een mooie Opticron verrekijker!

Zondag 6 oktober

10.00 – 18.00 uur: Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum
09.00 uur: Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
09.30 uur: Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
13.30 uur: Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
14.00 uur: Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum. Opgeven voor deze excursie kan hier.
17.00 uur: Prijsuitreiking (Swarovski CL 8×30) van de soort van het weekend in het Vogelinformatiecentrum LET OP: Winnaar wordt geacht aanwezig te zijn. zo niet dan gaat de prijs naar de opvolgende.
20.00 uur: Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie
20.30 uur: Waarnemingen uitwisselen door Vincent Stork
21.15 uur: Laurens Steijn vertelt over vogelen in West-Papua.

Maandag 7 oktober

10.00 – 18.00 uur: Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.
13.30 – 16.30 uur: Digiscoopworkshop door Mark Collier vanuit het Vogelinformatiecentrum.

Vale Gierzwaluw Apus pallidus, Vuurtoren de Cocksdorp, Texel, 11 november 2018 (Eric Menkveld)

Spelregels soort van het weekend:

  • De soort van het weekend mag gevonden worden vanaf vrijdag 4 oktober 07:00 t/m zondag 6 oktober 18:00.
  • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
  • Iedereen is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
  • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag om 18:00 uur. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
  • Opgelet, we hebben dit jaar voor het eerst een specifiek voor Texel aangepaste puntenlijst. Om de lijst te bezichtigen KLIK HIER. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
  • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel. In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
  • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
  • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
  • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep grote kruisbekken), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen grote kruisbekken levert uiteraard wel twee keer punten op.
  • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
  • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
  • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
  • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
  • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
  • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
  • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
  • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Discussie

Leo JR Boon  ·  6 september 2019  15:21

Roodoogvireo Vireo olivaceus, Krimbos, De Cocksdorp, Texel, 1 april 2018 (Rob Halff)


Goeie grap... 1 april...

Toy Janssen  ·  6 september 2019  16:20

Heel scherp! Is aangepast.

Eduard Sangster  ·  8 september 2019  13:37

Een eerstewinter Chestnut-sided Warbler is denk ik wel voldoende voor 'beste soort van het weekend':)

Gijsbert van der Bent  ·  10 september 2019  16:44

Lezingen 'over vogels kijken'. Ik kan niet wachten! ;-)

Gijsbert van der Bent  ·  2 oktober 2019  20:57

Aha, programma ingevuld. Mooi. Ik heb niks gezegd.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?