Evenementen
Dutch Birding Voorjaarsweekend 2019 op Texel
26 april 2019 · Remco Hofland & Marten Miske · 6237 × bekeken
Samen met het Vogelinformatiecentrum Texel organiseert Dutch Birding op 10, 11 en 12 mei 2019 het Dutch Birding Voorjaarsweekend. Zoals ieder jaar staat het weekend in het teken van vogels kijken en de zoektocht naar bijzondere soorten, tijdens de vrijdag- en zaterdagavond opgeleukt met interessante lezingen. Statistisch gezien zijn deze dagen van mei de beste dagen om zeldzaamheden te ontdekken, en Texel is al sinds jaar en dag de gemeente waar de meeste zeldzaamheden ontdekt worden. Tijdens het Dutch Birding Voorjaarsweekend zijn alle vogelaars van harte welkom, begunstiger of niet. Iedereen zorgt zelf voor de eigen overnachting en vogelt het weekend op zijn of haar eigen manier. Informatie over accommodatie kunt u onder meer vinden op de website van de VVV Texel (www.texel.net).
Het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel organiseren in hetzelfde weekend het Wadden Vogelfestival op Texel. Op 11 & 12 mei 2019 is het Vogelinformatiecentrum het centrale punt waar u alle informatie over dit weekend, de vogels, de Texel Big Day, gegidste excursies, bemande vogelkijkpunten en de verrekijkershow kunt krijgen. Het Vogelinformatiecentrum is het hele weekend geopend van 9.00 - 18.00 uur. Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.
Op vrijdagochtend 10 mei 2019 om 7.00 uur start het competetieve element van het Voorjaarsweekend: het zoeken naar de beste soort van het weekend! Het programma eindigt met de prijsuitreiking aan de ontdekker van de beste soort van het weekend, op zondag 12 mei 2019 om 18:00 uur. Het programma van het Dutch Birding Voorjaarsweekend leest u hieronder.
Dutch Birding-leden, Big Day-teams, andere vogelaars of belangstellenden: iedereen is welkom bij de diverse activiteiten gedurende het weekend!
Kaspische Plevier Anarhynchus asiaticus, De Nederlanden, Texel, 28 april 2011 (René van Rossum)
Uiteraard is er ook dit jaar weer een fraaie kijker te winnen, Opticron stelt een verrekijker beschikbaar voor de vogelaar die de meest zeldzame vogel van dit weekend ontdekt. De spelregels rondom de soort van de dag zijn onderaan deze pagina te vinden.
BELANGRIJK: Vergeet dus vooral niet om uw bijzondere waarnemingen door te geven via de bestaande systemen (Bird Alerts Texel, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl) of geef uw waarneming mondeling door aan iemand die toegang heeft tot één van deze systemen of bij het Vogelinformatiecentrum aan de Kikkertstraat 42 in De Cocksdorp.
Aanmelding Bird Alerts Texel
Als u ook naar Texel komt kunt u zich aanmelden voor de Bird Alerts Texel whatsapp-groep. Op deze manier bent u tijdens het Dutch Birding Voorjaarsweekend direct op de hoogte van het laatste nieuws over Texelse zeldzaamheden. U kunt zich donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei tot 20:00 uur (en mocht er in de appgroep nog ruimte zijn, eventueel de volgende dagen) aanmelden voor de Bird Alerts Texel door uw eigen (voor- en achter)naam en mobiel nummer als contact (via het paperclipje in whatsapp) te sturen naar Remco Hofland (06 30 90 55 50), Wietze Janse (06 51 02 78 31), Marten Miske (06 10 01 43 11) of Jos van den Berg (06 22 49 44 83). U wordt dan zo snel mogelijk na aanmelding toegevoegd. Dus gelieve niet te bellen of e-mailen, alleen op bovenstaande wijze wordt u toegevoegd. In de Bird Alerts Texel kunt u leuke Texelse waarnemingen doorgeven, doe dit door uw locatie (en de naam van de soort en evt relevante details) te verzenden door middel van het paperclipje in whatsapp. De app is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door. LET OP: Deze whatsapp-groep is uitsluitend bedoeld voor mensen die ook daadwerkelijk op het eiland zijn. En bent u op het eiland met iemand anders meldt u zich dan niet beide aan, op die manier blijft er plaats voor anderen. U wordt verzocht om, zodra u het eiland verlaat, zichzelf uit de appgroep te verwijderen.
Ook dit jaar organiseren Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland weer een Texel Big Day op 11 mei 2019. Tijdens de Big Day fietsen diverse teams per e-bike over het eiland om te proberen zoveel mogelijk soorten waar te nemen binnen 24 uur, en dat voor het goede doel de duinvogels Ook een team van Dutch Birding doet mee aan de Texel Big Day. U kunt ons team sponsoren, doe een donatie en kies voor de Dutch Birding Peregrines. U kunt ook de andere teams sponsoren. Meer informatie over de Texel Big Day is hier te vinden.
Tweedehands boekenmarkt
Tijdens het Wadden Vogelfestival organiseren we een tweedehands boekenmarkt voor het goede doel. Mensen die hun vogelboeken kwijt willen kunnen die inleveren bij het Vogelinformatiecentrum (vrijdag of zaterdag 10 of 11 mei) en wij zullen die dan verkopen. De volledige opbrengst gaat dan naar het goede doel Duinvogels.
Bastaardarend Aquila clanga, Polder Waal en Burg, Texel, 27 mei 2018 (Eric Menkveld)
Hier vindt u het complete programma van het Dutch Birding Voorjaarsweekend en de Texel Big Day. Het programma van het Wadden Vogelfestival vindt u hier.
Vrijdag 10 mei 2019
07:00u Starttijd voor het vinden van ‘De soort van het weekend’
18.00-19.30u – Briefing Teams (alleen voor deelnemers Texel Big Day)
Voor alle deelnemers aan de Texel Big Day.
Avondprogramma in Het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp
19:45-20:15u – Inloop
20:15-21:00u – Welkom en Waarnemingenlog
We beginnen met een korte update over het goede doel van voorgaande jaren door Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum.
Daarna zal Timo Roeke van Waarneming.nl met u de leukste waarnemingen van de dag doornemen: wat is er op vrijdag allemaal gezien op het eiland? Wat zijn de beste plekken om zaterdag heen te gaan? Ook laat Timo zien hoe de Big Day pagina werkt waar de teams gedurende de Texel Big Day zijn te volgen.
21:00-21:30u – Pauze
21:30-23:00u – Lezing: Folkert-Jan Hoogstra over 'zijn' landelijke Big Day
00:00u – De start van de Texel Big Day
De aftrap wordt gegeven door Marc Plomp bij het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Zaterdag 11 mei 2019
Avondprogramma in Het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp
18:30-20.00u – Duinbuffet voor iedereen
In het Eierlandsche Huis kunnen we gezamenlijk genieten van een uitgebreid en perfect Oosters Buffet. Voor € 16 per persoon kunt u gezellig mee-eten en uw waarnemingen uitwisselen. Opgeven voor dit buffet (liefst voor 4 mei 2019) kan via een mail aan Monique Nijs.
20:00-20:30u – Zaal open voor publiek
20:30-21:00u – Waarnemingenlog
Door Timo Roeke van Waarneming.nl. Net als op vrijdag neemt Timo weer de waarnemingen van de dag door, met nu ook een update van de Texel Big Day (die nog in volle gang is en waarbij de spanning oploopt ...).
21:00-22:00u – Lezing door Hans van Gasteren over Radar en Trekvogels
22:00-0:00u – Binnenkomst teams en finish / einde van de Texel Big Day 2019
Alle teams moeten uiterlijk om middernacht zijn gefinisht.
Zondag 12 mei 2019
9:30-10:30u – Ontbijt voor alle teamleden van de Texel Big Day (alleen voor de teams)
In De Robbenjager (onder voorbehoud)
10:15-10:30 – Inloop voor fans en pers voor de prijsuitreiking van de Texel Big Day
De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, 1795 LN, De Cocksdorp
10:30-11:30u – Prijsuitreiking van de Texel Big Day in de Robbenjager, iedereen welkom!
Welk team heeft het meeste geld opgehaald voor het goede doel en wint in de categorie ‘Beste Fondsenwervers 2019’? En welk team heeft na 24 uur fietsen de meeste vogelsoorten waargenomen op Texel en wint in de categorie ‘Meeste Soorten 2019’? Zit er een nieuw record in? Hoeveel geld hebben we dit jaar opgehaald voor het goede doel?
Kom kijken en u weet het!
18:00u -prijsuitreiking soort van het weekend in het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42 in De Cocksdorp. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.
Balkankwikstaart Motacilla feldegg, De Muy, Texel, 30 april 2016 (Diederik Kok)
De soort van het weekend moet gevonden worden vanaf vrijdag 10 mei 2019 om 07.00 uur t/m zondag 12 mei 2019 om 18.00 uur.
Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van het hele weekend tot een enkel vrij uurtje.
De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag 12 mei 2019 om 18.00 uur. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
Er is door de ToH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een aantal punten is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
Het kan voorkomen dat soorten die volgens de ToH-lijst punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel (bijvoorbeeld Roodmus). In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten". Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of verifieerbare geluidsopnames of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de hoofdprijs in aanmerking te komen.
De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Bird Alerts Texel, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt).
Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een of meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.
Sardijnse Grasmus Sylvia sarda, Monte Albo - Sardinië, 6 mei 2014 (Henk Hendriks)
En hoewel ook hier het adagium “meedoen is belangrijker dan winnen” onverkort geldt, juicht het bestuur van Dutch Birding van harte toe dat men vol overgave tracht de hoofdprijs in de wacht te slepen – liefst met een nieuwe soort voor Nederland!