Evenementen

Dutch Birding vogelweekend Texel - 13 t/m 16 oktober 2017

9 augustus 2017  ·  Marten Miske / Bestuur Dutch Birding Assocation  ·  10885 × bekeken


Van vrijdag 13 oktober tot en met maandag 16 oktober 2017 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van Dutch Birding en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Gedurende de avonden (vrijdag-, zaterdag- en zondagavond) worden er in het Eierlandsche Huis in de Cocksdorp, lezingen over vogels georganiseerd. Deze zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kunt u alle nieuwe modellen van Swarovski (waaronder de BTX telescoop) proberen.

Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een lekker versnapering of even lekker lunchen.

Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen met het Dutch Birding vogelweekend. Wil je mee doen, dan moet je zelf zorg dragen voor vervoer en accommodatie. Voor de lezingen is opgeven niet nodig, de toegang is iedere avond gratis. Voor meer informatie over accommodatie op Texel: zie de site van de VVV via deze link.

SOORT van het WEEKEND
Traditioneel wordt er ook dit weekend door Swarovski Optik een prachtige prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 7:00 uur en zondagmiddag 18:00 uur de beste vogelsoort van dat weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een echte Swarovski CL 8x30 verrekijker ter waarde van circa €1000,- De prijsuitreiking is zondag 15 oktober en de winnaar moet dan wel aanwezig zijn. Spelregels voor de soort van het weekend vindt u onderaan dit bericht. UPDATE: vanwege de hoge aantallen Grote Kruisbekken die ons land momenteel binnentrekken, zijn waarnemingen van deze soort uitgesloten van (telling voor het bepalen van) Soort van het weekend.


SWAROVSKI-DAGEN
Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden traditioneel de Swarovski-dagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Medewerkers van Swarovski Optik zullen hier de gehele zaterdag en zondag aanwezig zijn voor service en demonstratie. Wilt u uw verrekijker laten schoonmaken, dan kan dat zoals altijd gratis. Ook voor kleine service kunt u hier terecht. Overigens kunt u voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop altijd terecht in het Vogelinformatiecentrum. Swarovksi toont deze dagen ook haar nieuwe BTX telescoop. De eerste moderne dubbeltelescoop. Ook heeft het Vogelinformatiecentrum speciale Swarovski-inruilacties. Ben je nieuwsgierig, kom gerust even kijken bij de nieuwe kijkers en telescopen, de koffie staat klaar.

OPTICRON
Van vrijdag tot en met zondag zal ook het bekende Engelse Optiekmerk Opticron aanwezig zijn. Opticron levert al sinds jaar en dag een mooie serie kijkers in de middenklasse. U kunt dit weekend bij ons terecht voor alle uitleg en service van dit merk.

ANDERE KIJKERS
Natuurlijk kunt u dit weekend (en alle andere dagen) altijd terecht voor verrekijkers of telescopen van andere merken. Nergens komt kunt u zoveel verschillende kijkers in de vrije natuur uittesten als bij het Vogelinformatiecentrum. Wij hebben kijkers van de merken, Zeiss, Leica, Opticron, Swarovski, Vogelbescherming Nederland, Meopta, Steiner en Bynolyt.

EXCURSIES
Ook dit jaar zijn er weer verschillende vogelexcursies.
Op zaterdagochtend (van 9:00-11:00 uur) en zaterdagmiddag (van 14:00-16:00 uur) en op zondagochtend (9:00-11:00 uur) en zondagmiddag (14:00-16:00 uur) zijn er vogelherkenningsexcursies. Dit is een wandelexcursies onder leiding van een goede vogelaar met de nadruk op het herkennen van zoveel mogelijk vogelsoorten. De kosten voor deze excursie bedragen 12,50 euro per persoon.

Op de vrijdagmiddag (13:30-16:30 uur) de zaterdag en zondag zijn er in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum en birdingtexel.com ook vier busexcursies. Met een minibusje en maximaal 8 personen gaat u dan 3 uur erop uit om zoveel mogelijk vogels te bekijken. De nadruk van deze excursies ligt op leren kijken en herkennen van de verschillende vogelsoorten. Als er ergens op het eiland een zeldzaamheid ontdekt is dan zal de gids daar zeker heen rijden om deze vogel proberen te vinden. De ochtendexcursies zijn op beide dagen van 9:30 - 12:30 uur en de middagexcursies zijn van 13:30 tot 16:30 uur. Er zijn maximaal 8 plekken beschikbaar en de kosten bedragen 40 euro per persoon. Deze excursies zijn nu al te reserveren via www.vogelexcursiestexel.nl.

Voor alle excursies geldt dat u zich vooraf moet opgeven. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum, per mail of telefoon mag ook. Vermeld precies voor welke excursie u komt en met hoeveel personen. U kunt ook opgeven via de website www.vogelexcursiestexel.nl. De opbrengsten van alle excursies worden besteed aan een goed vogelkijkdoel op Texel.

HOLLANDS BUFFET
Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse-stamppottenbuffet. Diverse heerlijke en voedzame stamppotten en lekkere worst. Het buffet wordt gehouden in het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat in de Cocksdorp. Iedereen kan mee-eten, opgeven is wel verplicht. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum of per mail. Opgeven gaarne vóór donderdag 12 oktober. De kosten voor het buffet bedragen 10 euro per persoon.

AANMELDING BIRD ALERTS TEXEL

U kunt zich aanmelden voor de Bird Alerts Texel whatsapp-groep. Op deze manier bent u tijdens het Dutch Birding Najaarsweekend direct op de hoogte van het laatste nieuws over Texelse zeldzaamheden.

Aanmelden voor Bird Alerts Texel kan bij Remco Hofland (06 3090 5550). Stuur hem een app'je o.v.v. van je voor- en achternaam en vermeld de appgroep waarvoor je je aanmeldt (Keizerarend of Bird Alerts Texel). A.u.b. niet bellen, sms’en of e-mailen, alleen met een app'je wordt u z.s.m. toegevoegd.

Aanmelden kan woensdag- en donderdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur, en vrijdag tussen 10:00 en 12:00, en na 18:00 uur. Remco heeft namelijk ook een fulltime baan, een vogelhobby en een privéleven.

Bird Alerts Texel is alleen voor het melden van zeldzamere soorten (de soorten in rood op waarneming.nl of Dutch Bird Alerts). Dus: wel Bladkoninkjes, geen Grote Gele Kwikstaarten. Speciaal voor dit weekend worden (voor Texelaars normalere) semi-zeldzaamheden als Bokje, Sneeuwgors, Strandleeuwerik, Ruigpootbuizerd en dergelijke ook in de Bird Alerts Texel geduld, mits ter plaatse.

Meld een zeldzame soort door uw locatie (en de naam van de soort en evt relevante details) te delen door middel van het paperclipje in whatsapp (‘locatie delen’). Bird Alerts Texel is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door. Duimpjes, bedankjes, en andere uitingen van persoonlijke aard niet in de groep delen graag.

LET OP: Bird Alerts Texel is uitsluitend voor mensen die ook daadwerkelijk op het eiland zijn. Bent u op het eiland met iemand anders meldt u zich dan niet beide aan, op die manier blijft er plaats voor anderen. Maandag 16 oktober 2017 wordt u door de admins weer uit de groep verwijderd.

VOLLEDIG PROGRAMMA

Vrijdag 13 oktober
10:00 - 18:00 uur Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.

13:30 uur   Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum - opgeven: zie hier.

20:00 uur   Zaal Eierlandsche huis open voor koffie

20:30 uur   Opening van het weekend door Dutch Birding

20:45 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (Heeft u mooie of interessante foto's gemaakt deze dag? Lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21:15 uur   Pauze

21:30 uur   Aankondiging Big Day Texel 2018

21:50 uur:  Een invasie van Grote kruisbekken: hoe herkennen we ze? Door Joost van Bruggen.

Zaterdag 14 oktober
10:00 - 18:00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum.

9:00 uur     Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum.

9:30 uur     Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum - opgeven: zie hier.

14:00 uur   Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum.

13:30 uur   Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum - opgeven: zie hier.

18:30 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie / aanvang buffet.

19:00 uur   Aanvang Hollandse-Stamppottenbuffet (graag opgeven via de email: info@natuurdigitaal.nl).

20:00 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie lezing.

20:30 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag? Lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21:00 uur   Age-related-Mybico door Diederik Kok. In een vergelijkbaar, maar net even anders, format als vorig jaar zal Diederik Kok ons meenemen in een leerzame Mystery Bird Competition. Het idee is simpel: wie de meeste soorten op naam kan brengen wint een mooie prijs!
De winnaar wint een mooie 8x32 kijker, sponsored by Opticron.

Zondag 15 oktober
10:00 - 18:00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum.

9:00 uur     Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum.

9:30 uur     Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum - opgeven: zie hier.

13:30 uur   Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum.

14:00 uur   Vogelexcursie met minibus vanaf het Vogelinformatiecentrum - opgeven: zie hier

18:00 uur   Uitreiking van de prijs soort van het weekend in het Vogelinformatiecentrum. LET OP: de winnaar wordt geacht aanwezig te zijn, zo niet, dan gaat de prijs naar de opvolgende.

20:00 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie.

20:30 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (Heeft u mooie of interessante foto's gemaakt deze dag? Lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21:15 uur   Pauze.

21:30 uur Lezing over Finland en Varanger Fjord door Laurens Steijn.

Maandag 16 oktober
10:00 - 18:00 uur Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.

Natuurlijk kunnen er altijd wijzigingen in bovenstaand programma zijn, houd daarom deze site in de gaten.


Spelregels soort van het weekend:

 • De soort de weekend mag gevonden worden vanaf vrijdag oktober 07:00 t/m zondag 16 oktober 18:00.
 • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
 • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
 • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag om 18:00 uur. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
 • Er is door TOH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
 • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel (bijvoorbeeld Roodmus). In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
 • Vanwege de hoge aantallen Grote Kruisbekken die ons land momenteel binnentrekken, zijn waarnemingen van deze soort uitgesloten van (telling voor het bepalen van) Soort van het weekend.
 • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
 • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
 • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
 • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
 • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
 • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
 • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
 • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
 • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
 • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
 • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Discussie

Max Berlijn  ·  17 september 2017  18:17

Goed gekozen soort foto's, een van deze soorten (niet de AmGopl) zou voor een onvergetelijk weekend zorgen!

Jelle Scharringa  ·  18 september 2017  09:43

Ja, maar gezien de op hol geslagen kudde vorig jaar bij de Blauwstaart houd ik mijn hart vast...

Alwin van Lubeck  ·  18 september 2017  19:06

Ah joh, die Zanglijster vinden ze helemaal niet interessant ;)

Hans Schekkerman  ·  19 september 2017  07:56

In de hoofdtekst staat: soort van het weekend kan vanaf vrijdag 10:00 gevonden worden. In de spelregels: vanaf 07:00.

Johan van 't Bosch  ·  19 september 2017  09:27

De prijsuitreiking staat ook op 2 verschillende tijden. In de spelregels om 18:00 en in het programma om 21:00.

Marten Miske  ·  19 september 2017  10:42

Slordig van me, het wordt aangepast :)

Je mag de soort vinden van vrijdag 07.00 tot zondag 18.00.

En de prijsuitreiking is op zondag om 18.00 in het vogelinformatiecentrum. Voorheen was de uitreiking in het Eierlandsche huis op zondagavond, maar dat hebben we aangepast zodat de winnaar in staat is om eventueel de laatste boot te halen.

Wietze Janse  ·  20 september 2017  13:38

Welke van de 2 Zanglijsters bedoel je Alwin?

Alwin van Lubeck  ·  21 september 2017  17:42

Maakt het uit dan Wietze...?

Roy Schroor  ·  10 oktober 2017  18:54

In de tekst over de aanmelding voor de appgroep staat:

"Tot aanstaande vrijdag 13 oktober 2017, 19:00 uur, kunt u zich aanmelden voor de “Bird Alerts Texel” whatsapp-groep."

en in de regels voor de groep:

"Aanmelden Remco Hofland (06 3090 5550). Dit kan Donderdag 12 oktober tussen 19:00 - 22:00 h."

Welke van de twee is correct?

Remco Hofland  ·  10 oktober 2017  21:08

Hoi Roy, de bedoeling was de volgende aanvulling te geven: "Aanmelden voor de Texel Rare Bird Alerts appgroep kan bij Remco Hofland. Stuur hem een appje o.v.v. van je naam en de appgroep waarvoor je je aanmeldt (Keizerarend is ook nog een mogelijkheid nl). Aanmelden kan dinsdag-, woensdag- en donderdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur, en vrijdag tussen 10:00 en 12:00, en na 18:00 uur. Remco heeft namelijk ook een fulltime baan en een privéleven, en werd dinsdagochtend al vanaf 06:58 uur geappt voor toevoeging, en dat was niet de bedoeling." Of iets dergelijks ;-)

Remco Hofland  ·  10 oktober 2017  21:11

NB Voor beide apps (Keizerarend en Texel) geldt: graag afzien van sturen bedankjes of duimpjes (zowel privé als appgroep zelf), houd het zakelijk!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?