Evenementen

Dutch Birding-voorjaarsweekend Texel, 5-7 mei

17 april 2017  ·  Marten Miske, Debby Doodeman & Marc Plomp  ·  2214 × bekeken

Samen met het Vogelinformatiecentrum Texel organiseert Dutch Birding op 5, 6 en 7 mei het Dutch Birding Vogelweekend. Zoals ieder jaar staat het weekend in het teken van vogels kijken, zowel buiten als -op de vrijdag- en zaterdagavond- binnen. Statistisch gezien zijn deze dagen van mei de beste dagen om zeldzaamheden te ontdekken, en Texel is al sinds jaar en dag de gemeente waar de meeste zeldzaamheden ontdekt worden.Tijdens het Dutch Birding voorjaarweekend zijn alle vogelaars welkom. Iedereen zorgt zelf voor overnachting en vogelt de dagen op zijn of haar eigen manier. Informatie over accommodatie kunt u onder meer vinden op de website van de VVV Texel (www.texel.net)

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kan men terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten, zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een versnapering of even lekker lunchen.

Roodstuitzwaluw Cecropis daurica, Zeeburg, Texel, 4 mei 2012 (Eric Menkveld)

Wadden vogelfestival
Dit jaar valt het DB-voorjaarsweekend samen met het Wadden vogelfestival, dat wordt georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum met de medewerking van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare, Roots en anderen. Tijdens het Wadden vogelfestival dat op 6 en 7 mei plaatsvindt, zijn er verdeeld over het eiland verschillende vogelkijkpunten ingericht. Op die punten krijgt u informatie over de vogels die u daar kunt zien. Daarnaast kunt u op de meeste punten aan een korte excursie deelnemen. Ook zijn er in De Cocksdorp informatiestands en een grote verrekijkershow te vinden, waar de meeste grote merken aanwezig zullen zijn. Hier kunt u ook weer terecht voor het gratis laten schoonmaken van uw verrekijker. Meer informatie en het volledige programma van het Wadden vogelfestival kunt u vinden op de website van het Vogelinformatiecentrum.

Big Day Texel een Vogelrace op 6 mei 2017 voor het goede doel! (English information below)
Naast dat het Dutch Birding voorjaarsweekend dit jaar samenvalt met het Wadden vogelfestival, is er dit jaar nog een heel speciaal evenement, namelijk Big Day Texel. Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum Texel en Vogelbescherming Nederland organiseren op 6 mei 2017 een Big Day om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel: strandbroeders. Tijdens deze Big Day proberen teams van vogelaars in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

We ondersteunen alle teams met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien. Ook als je dus niet zo goed de weg weet op het eiland en geen tijd hebt om routes te verkennen kun je gewoon mee doen.

Doe ook mee! Voor meer informatie en aanmelden: https://www.vogelweek.nl/bigday Ook kun je hier de teams bekijken die nu al mee doen.

Soort van het weekend
Uiteraard is er ook dit jaar weer een fraaie prijs te winnen voor de vogelaar die de meest zeldzame vogel van dit weekend ontdekt. We zijn nog even in overleg wat de prijs gaat worden, maar u kunt uiteraard weer rekenen op een mooie kijker. De spelregels rondom de soort van de dag zijn onderaan dit bericht te vinden.

BELANGRIJK: Vergeet dus vooral niet om uw waarnemingen door te geven via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl) of geef uw waarneming mondeling door bij het Vogelinformatiecentrum of aan iemand die toegang heeft tot één van deze systemen.

Kaspische Plevier Charadrius asiaticus, De Nederlanden, Texel, 28 april 2011 (René van Rossum)

Programma voor het weekend:
Het programma volgt z.s.m. op deze pagina. Maar het is al zeker dat er een zeer uitgebreide waarnemingen-log zal zijn van Vincent Stork, zodat alle teams die meedoen aan de Big Day helemaal op de hoogte zijn waar en wanneer ze welke soort kunnen vinden. En op zondag zal de prijsuitreiking van de Big Day plaatsvinden en uiteraard die van soort van het weekend.

Bird Alerts Texel
Ook zal er dit jaar weer een Whatsappgroep in het leven worden geroepen waar alle info rondom zeldzame vogels zullen worden gedeeld. Op deze manier bent u direct op de hoogte van het laatste nieuws uit het veld. Praktische informatie over hoe u zich aan kunt melden voor deze Whatsappgroep vindt u binnenkort op deze pagina.

Spelregels soort van het weekend:

 • De soort de weekend mag gevonden worden vanaf vrijdag 5 mei 07.00 t/m zondag 7 mei 18.00.
 • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
 • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
 • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag om 18.00. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
 • Er is door TOH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
 • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel (bijvoorbeeld Roodmus). In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
 • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
 • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
 • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
 • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
 • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
 • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
 • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
 • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
 • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
 • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
 • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Dutch Birding-najaarsweekend 13-15 oktober
Ook de data van het najaarsweekend liggen inmiddels vast op 13 tot en met 15 oktober. Deze data zijn ook terug te vinden in onze agenda (https://www.dutchbirding.nl/agenda/334/agenda)

We hopen u op beide weekenden tegen te komen op Texel.

Marten Miske, Debby Doodeman & Marc Plomp

Strandplevier Charadrius alexandrinus (Marc Guyt / AGAMI)

Big Day Texel
Bird Race for charity on 6 May 2017!

Texel Dunes National Park, Bird Info Centre Texel and BirdLife Netherlands are organizing a Big Day on 6 May 2017 to raise money and awareness to help beach-nesting birds.

During the Big Day, teams of birders will attempt to see as many bird species as possible on Texel in 24 hours. Together we aim to see as many bird species as we can. This is not only a great way to spend the day, but also highlights the great diversity of bird life on Texel.

We will support teams with advice and inspiration for sponsorship, promotion and tips for seeing the most birds on Texel. So even if you are not familiar with the island, you can join the Big Day with the latest birding information.

Join in! For more information and to register visit: https://www.vogelweek.nl/bigday Here you can also see the names of the teams that have already signed up.

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  17 april 2017  22:43, gewijzigd 18 april 2017  08:10

Krijg er zin in!

Jelle Scharringa  ·  18 april 2017  10:17

Strandplevier lijkt meer realistisch dan Kaspische....... denk ik.

Gijsbert van der Bent  ·  18 april 2017  12:51

Nou Jelle, ik heb al TWEE Kaspische Plevieren op Texel en op dat eiland echt nog nooit een Strandplevier gezien.

In het fraaie Ornithologische Jaarverslag Texel 2016 lees ik dat in 2016 na jaren afwezigheid twee broedparen van de Strandplevier zijn vastgesteld. Dat dan weer wel!

Jelle Scharringa  ·  18 april 2017  15:56

Met Morinelplevieren ben ik ook al tevreden.

Jan Hein van Steenis  ·  18 april 2017  16:18

Och, een Steppeplevier lijkt me wel aardig.

David Uit de Weerd  ·  19 april 2017  10:57, gewijzigd 19 april 2017  22:02

Een Lammergier mag ook, ik stap opnieuw direct in de auto...

Feedback?

Ja, ik geef toestemming Dutch Birding is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dutch Birding gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website, het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties, de integratie van social media, het verzamelen en analyseren van statistieken.

Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.