Evenementen

Dutch Birding-voorjaarsweekend Texel, 5-7 mei

4 mei 2017  ·  Marten Miske, Debby Doodeman & Marc Plomp  ·  8974 × bekeken

Samen met het Vogelinformatiecentrum Texel organiseert Dutch Birding op 5, 6 en 7 mei het Dutch Birding Vogelweekend. Zoals ieder jaar staat het weekend in het teken van vogels kijken, zowel buiten als -op de vrijdag- en zaterdagavond- binnen. Statistisch gezien zijn deze dagen van mei de beste dagen om zeldzaamheden te ontdekken, en Texel is al sinds jaar en dag de gemeente waar de meeste zeldzaamheden ontdekt worden.Tijdens het Dutch Birding voorjaarweekend zijn alle vogelaars welkom. Iedereen zorgt zelf voor overnachting en vogelt de dagen op zijn of haar eigen manier. Informatie over accommodatie kunt u onder meer vinden op de website van de VVV Texel (www.texel.net)

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kan men terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten, zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een versnapering of even lekker lunchen.

Roodstuitzwaluw Cecropis daurica, Zeeburg, Texel, 4 mei 2012 (Eric Menkveld)

Wadden vogelfestival
Dit jaar valt het DB-voorjaarsweekend samen met het Wadden vogelfestival, dat wordt georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum met de medewerking van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare, Roots en anderen. Tijdens het Wadden vogelfestival dat op 6 en 7 mei plaatsvindt, zijn er verdeeld over het eiland verschillende vogelkijkpunten ingericht. Op die punten krijgt u informatie over de vogels die u daar kunt zien. Daarnaast kunt u op de meeste punten aan een korte excursie deelnemen. Ook zijn er in De Cocksdorp informatiestands en een grote verrekijkershow te vinden, waar de meeste grote merken aanwezig zullen zijn. Hier kunt u ook weer terecht voor het gratis laten schoonmaken van uw verrekijker. Meer informatie en het volledige programma van het Wadden vogelfestival kunt u vinden op de website van het Vogelinformatiecentrum.

Big Day Texel een Vogelrace op 6 mei 2017 voor het goede doel! (English information below)
Naast dat het Dutch Birding voorjaarsweekend dit jaar samenvalt met het Wadden vogelfestival, is er dit jaar nog een heel speciaal evenement, namelijk Big Day Texel. Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum Texel en Vogelbescherming Nederland organiseren op 6 mei 2017 een Big Day om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel: strandbroeders. Tijdens deze Big Day proberen teams van vogelaars in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

We ondersteunen alle teams met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien. Ook als je dus niet zo goed de weg weet op het eiland en geen tijd hebt om routes te verkennen kun je gewoon mee doen.

Doe ook mee! Voor meer informatie en aanmelden: https://www.vogelweek.nl/bigday Ook kun je hier de teams bekijken die nu al mee doen.

Soort van het weekend
Uiteraard is er ook dit jaar weer een fraaie prijs te winnen voor de vogelaar die de meest zeldzame vogel van dit weekend ontdekt. We zijn nog even in overleg wat de prijs gaat worden, maar u kunt uiteraard weer rekenen op een mooie kijker. De spelregels rondom de soort van de dag zijn onderaan dit bericht te vinden.

BELANGRIJK: Vergeet dus vooral niet om uw waarnemingen door te geven via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl) of geef uw waarneming mondeling door bij het Vogelinformatiecentrum of aan iemand die toegang heeft tot één van deze systemen.

Kaspische Plevier Charadrius asiaticus, De Nederlanden, Texel, 28 april 2011 (René van Rossum)

Programma voor het weekend:
Op vrijdagavond is er een avondprogramma in het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33 in De Cocksdorp. Inloop is vanaf 20:00 uur. Vanaf 20:30 uur vertelt Vincent Stork (eilandbewoner en fervent vogelaar) over de beste plekken op het eiland, met speciale aandacht voor de bijzondere soorten die de afgelopen week op het eiland zijn waargenomen. (Niet alleen) voor de deelnemers van de Big Day Texel (Texelse Fiets Big Day, die vrijdag om middernacht begint) dus een goede gelegenheid om plekken te verzamelen voor specifieke soorten!
Na afloop van het ongetwijfeld boeiende verhaal van Vincent wordt het verschijnsel Big Day toegelicht aan de hand van enkele feiten, ondersteund door (Engelstalige) videoclips (totaal een half uur) over de Biggest Day, te weten het wereldrecord dat op 8 oktober 2015 in Ecuador werd gevestigd door een viertal vogelaars (waaronder Dutch Birding's eigen Dusan Brinkhuizen)!
Naar verwachting is er daarna nog ruim tijd om gezamenlijk een borreltje te drinken en gezellig bij te kletsen voordat om middernacht de Big Day Texel van start gaat. De teams mógen zelf bepalen waarvandaan ze vertrekken, maar we hopen er dus enkele vanuit het Eierlandsche Huis uit te kunnen zwaaien.
Gedurende de zaterdag is de voortgang van de Big Day teams live te volgen via de texel.waarneming.nl pagina. 's Avonds bespreekt Vincent Stork opnieuw de tot dan toe waargenomen soorten, waarbij natuurlijk de verrichtingen van de diverse Big Day teams centraal staan. De teams kunnen immers vanaf 20.00 uur (tot middernacht) finishen. Inloop in het Eierlandsche Huis is wederom vanaf 20.00 uur, en Vincent trapt af rond 20.30 uur. Na zijn update is er nog ruim tijd om bij te praten en een drankje te doen.
Zondagochtend vindt rond 10:00 uur bij restaurant De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, De Cockdorp, de prijsuitreiking van de Big Day Texel plaats. Zondagavond vindt op dezelfde lokatie de prijsuitreiking plaats van de 'Beste Soort van het Weekend', en wel om 18:00 uur. De vinder moet zijn of haar prijs in persoon komen ophalen!

Aanmelding Bird Alerts Texel
Als u ook naar Texel komt kunt u zich aanmelden voor de Bird Alerts Texel whatsapp-groep. Op deze manier bent u tijdens het Dutch Birding Voorjaarsweekend direct op de hoogte van het laatste nieuws over Texelse zeldzaamheden. U kunt zich aanmelden voor de Bird Alerts Texel door uw eigen naam en nummer als contact (via het paperclipje in whatsapp) te sturen naar Remco Hofland (06 30 90 55 50). Hij zal u dan zo snel mogelijk na aanmelding toevoegen. Dus gelieve niet te bellen of e-mailen, alleen op bovenstaande wijze wordt u direct toegevoegd. 
In de Bird Alerts Texel Whatsapp kunt u leuke Texelse waarnemingen doorgeven, doe dit door uw locatie (en de naam van de soort en evt relevante details) te verzenden door middel van het paperclipje in whatsapp. De app is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door. LET OP: Deze whatsapp-groep is uitsluitend bedoeld voor mensen die ook daadwerkelijk op het eiland zijn. En bent u op het eiland met iemand anders meldt u zich dan niet beide aan, op die manier blijft er plaats voor anderen. Maandag 9 mei 2017 wordt u door de admins weer uit de groep verwijderd.

Spelregels soort van het weekend:

 • De soort de weekend mag gevonden worden vanaf vrijdag 5 mei 07.00 t/m zondag 7 mei 18.00.
 • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
 • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
 • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag om 18.00. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
 • Er is door TOH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
 • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel (bijvoorbeeld Roodmus). In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
 • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
 • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
 • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
 • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
 • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
 • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
 • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
 • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
 • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
 • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
 • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Dutch Birding-najaarsweekend 13-15 oktober
Ook de data van het najaarsweekend liggen inmiddels vast op 13 tot en met 15 oktober. Deze data zijn ook terug te vinden in onze agenda (https://www.dutchbirding.nl/agenda/334/agenda)

We hopen u op beide weekenden tegen te komen op Texel.

Marten Miske, Debby Doodeman & Marc Plomp

Strandplevier Charadrius alexandrinus (Marc Guyt / AGAMI)

Big Day Texel
Bird Race for charity on 6 May 2017!

Texel Dunes National Park, Bird Info Centre Texel and BirdLife Netherlands are organizing a Big Day on 6 May 2017 to raise money and awareness to help beach-nesting birds.

During the Big Day, teams of birders will attempt to see as many bird species as possible on Texel in 24 hours. Together we aim to see as many bird species as we can. This is not only a great way to spend the day, but also highlights the great diversity of bird life on Texel.

We will support teams with advice and inspiration for sponsorship, promotion and tips for seeing the most birds on Texel. So even if you are not familiar with the island, you can join the Big Day with the latest birding information.

Join in! For more information and to register visit: https://www.vogelweek.nl/bigday Here you can also see the names of the teams that have already signed up.

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  17 april 2017  22:43, gewijzigd 18 april 2017  08:10

Krijg er zin in!

Jelle Scharringa  ·  18 april 2017  10:17

Strandplevier lijkt meer realistisch dan Kaspische....... denk ik.

Gijsbert van der Bent  ·  18 april 2017  12:51

Nou Jelle, ik heb al TWEE Kaspische Plevieren op Texel en op dat eiland echt nog nooit een Strandplevier gezien.

In het fraaie Ornithologische Jaarverslag Texel 2016 lees ik dat in 2016 na jaren afwezigheid twee broedparen van de Strandplevier zijn vastgesteld. Dat dan weer wel!

Jelle Scharringa  ·  18 april 2017  15:56

Met Morinelplevieren ben ik ook al tevreden.

Jan Hein van Steenis  ·  18 april 2017  16:18

Och, een Steppeplevier lijkt me wel aardig.

David Uit de Weerd  ·  19 april 2017  10:57, gewijzigd 19 april 2017  22:02

Een Lammergier mag ook, ik stap opnieuw direct in de auto...

Wim Wiegant  ·  8 mei 2017  22:56

Wat ik  dan weer zo raar vind, is dat er achteraf geen enkele verslaglegging is. Hoe was het? Waren er veel deelnemers? Wie won de Big Day? Wat was de zeldzaamste soort?  En meer van dat soort vragen. Het zou de thuisblijvers voor een toekomstige keer over de streep kunnen trekken.

Gert Ottens  ·  9 mei 2017  09:06, gewijzigd 9 mei 2017  10:16

Ha Wim, Terechte vragen! Hier alvast een kort verslagje (en de waargenomen soorten per team). En om het winnende totaal in perspectief te plaatsen: het oude Texel Big Day-fietsrecord was 138 en het Texel Big Day-(auto)record was 143 soorten. Beide records werden afgelopen zaterdag door drie teams verbroken.

De fondsenwerving loopt trouwens nog!Martijn Verdoes  ·  9 mei 2017  09:32

Bedankt voor de interesse Wim. 

Het hele evenement en de uitslag waren live te volgen via bijvoorbeeld twitter: check deze link voor een impressie van de geweldige dag!

Naast twitter en de app groep waar alle teams in zaten om informatie met elkaar te delen, waren de stand en de lijsten van alle teams live te volgen met dank aan waarneming.nl die een speciale pagina hadden gemaakt voor de Texel Big Day. Check hem HIER.

Het winnende team - Team Rock around the Clock met 149 soorten! - zal binnenkort een uitgebreid verslag plaatsen.

Iedereen kan alvast teams gaan vormen, gaan scouten en de volgende data opschrijven: 12-13 mei 2018. Want dan vindt de volgende editie plaats van dit geweldige evenement voor de bescherming van vogels in Nederland!

Gijsbert van der Bent  ·  10 mei 2017  23:41

En is  de kijker voor de beste soort nog vergeven???

Robert van der Meer  ·  11 mei 2017  13:56

Ja, aan Michel Veldt voor de ontdekking van de Roodstuitzwaluw en een Draaihals.

Debby Doodeman  ·  11 mei 2017  14:13

@Wim, hoezo weer? En zie de datum van het event en de datum waarop je je vraag stelt.. Ik weet dat de jeugd van tegenwoordig alles meteen wil weten en geen geduld meer heeft.. maar geef iemand even de kans om iets netjes op papier te zetten :-)

Remco Hofland  ·  11 mei 2017  14:27

Hoi Wim,

De vrijwilligers van Dutch Birding werken zoals altijd aan een mooi stukje over het Dutch Birding Voorjaarsweekend. Onze baas eist echter helaas ook dat wij overdag gewoon werken, dus ... nog even geduld alsjeblieft.

Ik kan wel alvast meegeven dat het Voorjaarsweekend een doorslaand succes was, en dat ook de doublure met het Wadden Vogelfestival (waaronder de e-bike Big Day) en de start van de Nationale Vogelweek, alsook de diverse stands met te testen telescopen (waaronder de fraaie BTX van Swarovski) naar meer smaakt.

Dus, Wim, blok alvast je agenda voor 11 tot en met 13 mei 2018, want dan gaan we weer los!

Hartelijke groeten,

uw aller voorzitter
Marc Guyt  ·  29 mei 2017  14:20

Meer foto's van de Texel Big Day zijn hier te vinden.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?