Evenementen

Dutch Birders in de Champions of the Flyway birdrace!

26 februari 2017  ·  Teams VCF & VBN  ·  4720 × bekeken

De jaarlijkse vogeltrek moet toch één van de mooiste en meest fascinerende natuurfenomenen zijn. Maar… het is ook een enorme inspanning voor de vogels. En door menselijk handelen is deze vogeltrek alleen maar gevaarlijker geworden. Met name in de landen rond de Middellandse Zee, landen die door veel van onze Nederlandse vogels worden gebruikt om doorheen te trekken en aan te sterken tijdens hun lange reis, zijn illegale activiteiten aan de orde van de dag. Stroperij, vergiftiging en andere dodelijke handelingen zijn er schering en inslag. Daar moet wat aan gedaan worden!

Daarom wordt elk jaar - in en rond Eilat, zoals bekend een geweldige hotspot van vogeltrek - de Champions of the Flyway birdrace georganiseerd; een 24-uurs Big Day in het zuiden van Israël! Dit evenement is bedoeld om publiciteit te genereren en geld op te halen om te helpen de illegale jacht te stoppen! Dit jaar gaat de opbrengst van de fundraising naar Doga Dernegi (Birdlife Turkije). Zij voeren al geruime tijd actie tegen deze activiteiten, maar met behulp van de Champions of the Flyway worden de acties opgevoerd! Zie hier voor meer informatie over het doel van deze fondsenwerving.

Net als vorig jaar doen er weer twee Nederlandse teams mee. Na het geweldige succes van de ‘IBRCE Flying Dutchmen’ (met een heel knappe tweede plaats!) en de ‘Dutch Knights’ (die er vanaf het begin bij waren en veel publiciteit en geld hebben gegenereerd), verdedigen ‘TeamVCF’ en de ‘Victorious Bird Nerds’ deze keer de Nederlandse eer.

De Dutch Birding Association is trots dat deze teams met fanatieke vogelaars, die een nauwe band met Dutch Birding hebben, aan dit event meedoen! De DBA ondersteunt hun deelname dan ook graag!

Hier stellen de teams zich graag aan jullie voor:

Team VCF
Een team met fanatieke BigDayers! Team VCF bestaat uit Lennaert Steen, David Uit de Weerd en Hans Pohlmann. Wij doen mee als vertegenwoordigers van de Vulture Conservation Foundation, een Nederlandse stichting die zich inzet voor de bescherming van de vier Europese gierensoorten. Publiciteit voor de VCF is ons belangrijkste doel, al willen we die birdrace winnen ook!  In Nederland is de VCF toch het meest bekend vanwege de verhalen over de Lammergieren Schils en Larzac. Veilige Flyways zonder stroperij en vergiftiging zijn van enorm belang voor deze gieren, aangezien deze soorten enorme afstanden kunnen afleggen. En voor de Aasgier, de enige jaarlijks migrerende soort, is het veilig maken van hun Flyways de enige kans om de soort in Europa te redden…Dus, als je graag in de toekomst een Aasgier op je lijst wilt, of graag één van de andere soorten wilt (blijven) zien, kijk even op http://www.champions-of-the-flyway.com/team-vcf/ en like en deel onze Facebookpagina!! Jullie steun en aandacht is zeer welkom!

Victorious Bird Nerds (VBN)
Helaas kon twee-derde van de originele Dutch Knights dit jaar niet meedoen, maar de overgebleven ridder – Gert Ottens – gaat nu de strijd aan met twee nieuwe wapenbroeders: collega’s Bern de Bruijn en Jip Louwe Kooijmans. In het dagelijks leven werkzaam bij Vogelbescherming Nederland (VBN), de komende maanden gaan we in onze vrije tijd proberen zoveel mogelijk aandacht en geld bij elkaar te krijgen voor het doel van de Champions of the Flyway. En daarbij kunnen we niet zonder jullie steun! Dus like en deel onze Facebook-pagina, en bovenal deel en doneer (via) onze fundraising-pagina. Alle beetjes helpen! Maar natuurlijk – en de teamnaam geeft het al aan – gaan ook wij voor de winst van de Bird Race, en met twee eerdere deelnames (als Dutch Knights) en een gezamenlijk totaal van bijna 50 bezoeken aan Israël, zou dat zomaar eens gaan lukken!

Dus, wil je weten hoe het TeamVCF en de Victorious Bird Nerds vergaat in hun queeste? Volg de genoemde sociale media en houdt ook deze website in de gaten, want in de aanloop naar (en tijdens) de Champions of the Flyway op 28 maart a.s. zullen we jullie er op de hoogte houden van de vorderingen.

De Victorious Bird Nerds worden gesponsord door Leica, BirdingBreaks.nl en Vivara.Feedback?