Evenementen

DB-Voorjaarsweekend Texel - 6 t/m 8 mei 2016

1 mei 2016  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  6124 × bekeken

Samen met het Vogelinformatiecentrum Texel organiseert Dutch Birding op 6, 7 en 8 mei het Dutch Birding Vogelweekend. Dit jaar valt dat samen met het Wadden vogelfestival, dat wordt georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum met de medewerking van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare, Roots en anderen. Tijdens het Wadden vogelfestival dat op 7 en 8 mei plaatsvindt, zijn er verdeeld over het eiland verschillende vogelkijkpunten ingericht. Op die punten krijgt u informatie over de vogels die u daar kunt zien. Daarnaast kunt u op de meeste punten aan een korte excursie deelnemen. Ook zijn er in De Cocksdorp informatiestands en een grote verrekijkershow te vinden, waar de meeste grote merken aanwezig zullen zijn. Hier kunt u ook weer terecht voor het gratis laten schoonmaken van uw verrekijker. Meer informatie en het volledige programma van het Wadden vogelfestival kunt u vinden op de website van het Vogelinformatiecentrum.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kan men terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten, zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een versnapering of even lekker lunchen.


Uiteraard zijn er ook dit jaar weer fraaie prijzen te winnen voor de vogelaar die de meest zeldzame vogel van dit weekend ontdekt. Dit jaar gaat dat een beetje anders dan andere jaren, omdat er twee momenten zijn waarop een prijs wordt uitgereikt, namelijk voor de zeldzaamste vogel die op zaterdag wordt ontdekt en voor de zeldzaamste vogel die op zondag wordt ontdekt. Wie op zaterdag de meest zeldzame vogel ontdekt wint een Bynolyt Stork 8x42 verrekijker (t.w.v. 300 euro). Wie op zondag de meest zeldzame vogel ontdekt wint een Opticron Traveller 8x32 verrekijker (t.w.v. 330 euro). Naast deze prachtige verrekijkers krijgen beide winnaars ook het nieuwe boek Steltlopers van Europa, dat beschikbaar wordt gesteld door de KNNV Uitgeverij (komt eind mei uit). De spelregels rondom de soort van de dag zijn onderaan dit bericht te vinden.


BELANGRIJK: Vergeet dus vooral niet om uw waarnemingen door te geven via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of Waarneming.nl of geef uw waarneming mondeling door bij het Vogelinformatiecentrum of aan iemand die toegang heeft tot één van deze systemen.

Op zaterdagavond 7 mei is er in het Eierlandsche Huis (Klimpstraat 33, De Cocksdorp) een avond met vogellezingen. Om 20:00 gaan de deuren open en om 20:30 starten we met het programma. Traditiegetrouw starten we met een waarnemingenlog van wat er die dag is gezien. Vervolgens zal de prijs voor de meest zeldzame soort van zaterdag worden uitgereikt aan de gelukkige ontdekker. Ten slotte zal Laurens Steijn een lezing geven over vogelen op Lesbos in het voorjaar. Een interessant onderwerp want met een beetje geluk vindt u zondag zelf een van de prachtige soorten die aan bod zullen komen en wint u daarmee een verrekijker.

Praktische info:
Gratis Busvervoer: In samenwerking met Texeltours rijden er op beide dagen vanaf de boot tussen alle vogelkijkpunten de gratis 'hop-on' bussen. Deze vertrekken ongeveer elk uur vanaf één van de vogelkijkpunten. Wilt u ongeveer weten wanneer per vogelkijkpunt de bus vertrekt? Check het reisschema: Tijdsschema-bus-Wadden-Vogelfestival2016.pdf

Tot aanstaande vrijdag 6 mei 19:00 uur kunt u zich aanmelden voor de “Bird Alerts Texel” whatsapp-groep. Op deze manier bent u direct op de hoogte van het laatste nieuws uit het veld.


U kunt zich aanmelden voor deze whatsapp-groep door uw eigen naam en nummer als contact (via het paperclipje in whatsapp) te sturen naar Jos van den Berg (06 2249 4483) of naar Marten Miske (06 1001 4311). We zullen u dan zo snel mogelijk toevoegen. Dus niet bellen of mailen, alleen op bovenstaande wijze wordt u direct toegevoegd.


In de Bird Alerts Texel Whatsapp kunt u leuke waarnemingen doorgeven, doe dit door uw locatie te verzenden door middel van het paperclipje in whatsapp. De app is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door.


Maandag wordt u door de admins weer uit de groep verwijderd.




Spelregels soort van de dag:

  • De soort de dag mag gevonden worden op zaterdag  mei vanaf zonsopgang tot  20.00 en op zondag  8 mei vanaf zonsopgang tot 18.00 uur.
  • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
  • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
  • De winnaar van de meest zeldzame soort in zaterdag dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de lezing in het Eierlandsche Huis voor de prijsuitreiking.
  • De winnaar van de meest zeldzame soort op zondag dient in eigen persoon 's zondagavond bij de prijsuitreiking in het Eierlandsche Huis aanwezig te zijn.
  • Er is door TOH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
  • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel (bijvoorbeeld Roodmus). In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
  • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
  • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
  • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
  • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
  • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
  • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
  • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
  • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
  • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
  • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
  • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.


Balkankwikstaart Motacilla feldegg, 30 april 2016, Texel (Jos van den Berg / BirdingTexel)

Discussie

Michel Veldt  ·  3 mei 2016  23:45

Goed verhaal!

Garry Bakker  ·  4 mei 2016  22:45, gewijzigd 4 mei 2016  22:45

Tot aanstaande vrijdag 6 mei 19:00 uur kunt u zich aanmelden voor de “Bird Alerts Texel” whatsapp-groep. Op deze manier bent u direct op de hoogte van het laatste nieuws uit het veld. 

U kunt zich aanmelden voor deze whatsapp-groep door uw eigen naam en nummer als contact (via het paperclipje in whatsapp) te sturen naar Jos van den Berg (06 2249 4483) of naar Marten Miske (06 1001 4311). We zullen u dan zo snel mogelijk toevoegen. Dus niet bellen of mailen, alleen op bovenstaande wijze wordt u direct toegevoegd.

In de Bird Alerts Texel Whatsapp kunt u leuke waarnemingen doorgeven, doe dit door uw locatie te verzenden door middel van het paperclipje in whatsapp. De app is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door.

Maandag wordt u door de admins weer uit de groep verwijderd.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?