Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Avi & Tuna

4 maart 2011  ·  10549 × bekeken

04-03-2011
Het wil nog maar niet echt lukken met de aantallen zangvogels. We zijn inmiddels met een groot team. Wisselend van dag tot dag. Meestal zijn we met een mannetje of acht. Lekkere internationale boel hier! Tis erg gezellig. Onze namen bleken echter al snel onuitspreekbaar voor de Israeliers. Avi en Tuna zijn onze nieuwe namen.

We vangen vandaag maar 13 vogels waaronder niks speciaals.

Wel weer trek van Steppearenden. Opzich geen verkeerd aantal maar ze trokken vandaag veel hoger, en verspreider dan gisteren wat het wel minder spectaculair maakten. We telden 305 Steppearenden, een Schreeuwarend, een Bastaardarend, twee Slangenarenden, 32 Steppebuizerds en zeven Ooievaars, de eerste op trek die we zien.

Ook breken we nét geen dagrecord Huisgierzwaluw. Het maximaal aantal langsvliegende vogels op één dag is tien, en we hadden er vandaag tien...

Huisgier
Huisgierzwaluw, ondanks ontbreken van een record, toch een recordshot. (Teun van Kessel)

's Middags zien we in het park een mannetje Bruinkeelortolaan, de eerste van dit jaar en een lifer.

's Avonds krijgt Tsadok meldingen van loslopende eenden in de stad. Hij heeft de taak deze te vangen en op te halen. Hij vraagt onze hulp. We weten drie Muskuseenden te vangen, een schitterende nieuwe handsoort!

Muskus
Teun en Bram vol trots met de soort van de dag (Mo Tiel)

In een klein parkje direct naast het appartement blijken enkele honderden Huiskraaien te slapen. De soort wordt hier intensief bestreden net als de aanwezige Halsbandparkieten.
Het enige dringende advies dat ze ons kunnen geven is: Wacht geen seconde langen ern grijp nu direct in voordat het onbegonnen werk is, Je zal ze dan nooit weg krijgen.... Ook hier dus een (groot) probleem...

Groet!

Discussie

Max Berlijn  ·  5 maart 2011  17:03

Wat is het probleem dan, dat ze er zijn? Groet Max

Bram Ubels  ·  5 maart 2011  18:48

Ze zijn zeer agressief, jaarlijks belanden kinderen in het ziekenhuis door aanvallen van huiskraaien, vooral als ze nesten in de stad hebben. Maar dat is niet het grootste probleem. Ze zijn ook zeer agressief tegen inheemse soorten binnen een territorium en killen ze met gemak. Zelfs de grootste 'dierenvrienden' zeggen hier dat de soort bestreden moet worden ten behoeve van inheemse soorten. Halsbandparkieten vormen hier nestplaats concurrentie voor broedende hoppen. Als het nodig is maken de HBP's de hoppen af...

Richard Reijnders  ·  6 maart 2011  21:22

Zo!!!

Max Berlijn  ·  6 maart 2011  22:16, gewijzigd 6 maart 2011  22:16

Bram, neem je me nou in de maling? of heb ik iets gemist? Groet Max (die niet zo sterk is in het herkennen van ironie)

Bram Ubels  ·  7 maart 2011  06:33

Haha, nee ik neem niemand in de maling. Je had het blijkbaar over die Muskuseenden? Ik dacht over de Huiskraaien....

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?