Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Beste dag tot nu toe this spring

20 februari 2011  ·  7427 × bekeken

Afgelopen dagen waren kwa vangsten wel héél erg mager, met gisteren als dieptepunt: zeven vogels...

Vandaag mogen we ook zeker geen megadag noemen, in tegendeel zelfs, maar er zat wel wat meer beweging in. Wel waren meer dan de van de vangsten terugvangsten, dus veel vogels blijven hangen om op te vetten. Alle tjiffen zijn dan ook broodmager en zelden boven de zes gram!

Vangsten van vandaag:

 nieuwterugvangsten
Tjiftjaf98
Blauwborst-3
Rietzanger1-
Kleine zwartkop21
Turkse tortel3-
Arabische buulbuul12
Gestreepte prinia-3

De rietzanger was de eerste ringvangst van deze soort voor dit jaar. Alle blauwborsten waren mannen: één witster, één 2kj 'roodster' en één >2kj 'roodster'. Hier komen alle ondersoorten voor en determinatie is erg lastig! Waar deze beesten precies vandaan komen is dan ook moeilijk te zeggen maar waarschijnlijk is dat ze een oostelijke oorsprong hebben.

Steppearend op trek over ringstation (Teun van Kessel)

Foto's hiervan zijn nu helaas even niet mogelijk omdat net blijkt dat 't kabeltje van Teuns camera nog op het ringstation ligt.

Roofvogeltrek was minder dan afgelopen dagen, een kleine tien steppearenden, een sperwer en een bruine kiekendief vliegen over het park. Wellicht door ontbreken van wind uit de goede richting en de bewolking die 's middags op kwam zetten. Dit maakte het wel tot een aangename temperatuur van zo'n 26 graden, beter dan de dertig+ van gisteren...

In het park zitten naast de inmiddels 'normale' locals, een kleine groene bijeneter, voor ons de eerste ralreiger hier, een sporenkievit, een kwartel, waterral, kleine zilverreiger en een paartje loodbekjes, een lifer voor ons beide.

Afgelopen twee dagen zijn Tsadok en Rea bezig geweest met het vrijsnoeien van banen in de met riet begroeide oever van het meertje. Hier slapen ieder voorjaar veel zwaluwen. In de namiddag zetten we hier drie mistnetten opvoor de eerste vangpoging op de zwaluwslaapplaats. Er hangen een twintigtal vale rotszwaluwen, boertjes, huisjes en wat gierzwaluwen rond.
De zwaluwen blijken ergens anders te slapen want we vangen er nul...
Wellicht doen we morgen weer een poging. In het donker ruimen we de netten op.

Morgenochtend beginnen we op de ringbaan, daarna gaan we waarschijnlijk mee met Itai. Vogelen rond Yotvata, enkele tientallen kilometers te noorden van Eilat. Een goede plek voor vogelaars!

Als toegift hier met terugwerkende kracht een plaatje van de gestreepte dwergooruil die we eergisteren ringden. Overigens zit er nu ook een gestreepte dwergooruil net buiten Eilat, overdag slapend te zien.

Gestreepte dwergooruil. (Teun van Kessel)

Morgen zijn we dr weer!

 

Feedback?