Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Elegant racer

18 februari 2011  ·  8689 × bekeken

Vanochtend werden we om half zeven opgehaald door Tsadok bij ons appartement vlakbij het centrum van Eilat dat overigens goed bevalt. Nadat we Rea hadden opgepikt reden we naar het park.
Voordat we de eerste ronde door de helgolandkooien maken zetten we vier mistnetten op.

Het is erg rustig rond het ringstation. De eerste ronde levert een paar tjiffen, twee Arabische buulbuuls, twee lachduiven en een braamsluiper op.
Het blijft bij de eerste ronde, hierna vangen we niks meer met de helgolandtraps. Met de mistnetten vangen we een gestreepte prinia, een vrouw kleine zwartkop en een blauwborst.

In november was hier in de omgeving een gestreepte dwergooruil gewond opgeraapt langs de weg. Na meer dan twee maanden revalidatie kon deze vandaag vrijgelaten worden maar uiteraard niet ongeringd! In een doos werd de vogel gebracht door een gewapende man. 'animalpolice' ofzo?

Na het ringen, wegen, meten en fotografen werd de vogel losgelaten in het gebied. De uil had nog wel gehavende vleugels en vloog niet al te best weg, deze heeft waarschijnlijk dan ook niet lang meer te leven...
Voor Rea, door ons gedoopt als 'koning van de determinatie', was deze nieuwe ringtik een kadootje voor zijn 19e verjaardag.

Rond een uur of elf kwam er roofvogeltrek op gang. Het begon met enkele steppearenden, later gevolgd door meerdere kleine belletjes van een tiental beesten. Na een uur was het alweer voorbij. In totaal zagen we ruin 60 steppearenden(meeste adult), een bastaardarend, een keizerarend, een bruine kiek, een sperwer en een torenvalk.
Ook vloog de eerste roodstuitzwaluw van het jaar voor deze plek over.

We sloten de ringplek af en besloten met Rea, hoe toepasselijk, 'park Holland' te checken. Tijdens de trek een goede plek voor warblers.

Opweg naar park Holland vanuit de auto lans een slikrand drie kleine strandlopers, een kemphaan, een poelruiter en meer steltjes.

Geen zangertjes in het park, wel veel lachduiven en arabische buulbuuls, maar die zitten hier overal. Ook kwam hier een dwergarend met prooi laag overgevlogen.

Aan het eind van de middag sloeg de vermoeidheid toe met een mageren dertig graden in de zon. Rea ging fanatiek als hij is uiteraard door. Wij zochten onze rust op een grindhoop waar stentjes gooien ons nieuwe vermaak werd.
Na een kwartier zag Teun een raar patroon in een zandwand met stenen. Een blik door de kijker leerde dat dit een slang was, onze eerste hier. Met het idee 'ow leuk, een slang' maakte Teun wat foto's en liepen naar Rea.
Rea had weinig bijzonders en vroeg of wij wat hadden gezien. Toen we de foto's van de slang lieten zien viel Rea's mond direct open. Hij werd helemaal gek!
De slang die wij op de foto hadden bleek één van Israelisch zeldzaamste reptielsoorten te zijn! Een elagant racer.

snake
Elegant racer (Coluber elegantissimus)

Met grote haast renden we naar de plek van de waarneming, wij moesten vooral lachen. Hier begon een ietwat chaotische zoektocht.
Na een tijdje vond Rea de slang terug in een holletje onder een struik, de vreugde was groots! Na wat belletjes kwam er nog iemand kijken. De slang werd uitgebreid gefotografeerd.

Mogelijk wordt deze naieve ontdekking onze beste tijdens 2,5 maanden Eilat...!

Met een voldaan gevoel liepen we terug naar ons aparrtement.

T&B
P.s.: gisteren verliep het uploaden van foto's niet zo soepel, zullen zo kijken of het nu wel lukt...

Discussie

Gerard Troost  ·  18 februari 2011  21:30

Tof hoor! We gaan het volgen. Begrijp ik goed dat je http://bramubels.blogspot.com/ niet gaat bijhouden? Zo nee, kan een van de DB admins een RSS feed maken op deze blog, please ;)

Jaap Denee  ·  18 februari 2011  21:41

Ik ben ook fan, jongens. Hou ons op de hoogte.

Teun van Kessel  ·  18 februari 2011  21:46

Hi, leuk om al die positieve reacties te horen! Bram's blog gaat niet gebruikt worden. Op eilat2011.blogspot.com (mijn blog) staan wel wat meer verhaaltjes. Dit is minder op het de vogels gericht en meer op de avonturen en het dagelijks leven. Er staan al wel foto's op! Greetz

Bram Ubels  ·  18 februari 2011  21:51

Klopt Gerard, maar wat is een RSS?

Marcel Bingley  ·  18 februari 2011  23:51

Ga je belevenissen volgen: veel plezier daar, Bram!

David Uit de Weerd  ·  19 februari 2011  09:20

Leuk heren, geweldig (vogel)land Israël!!

Albert van den Ende  ·  19 februari 2011  11:04

Hoi Gerard, je wordt op je wenken bediend :-) Zie het RSS symbooltje onder de introductietekst in de rechterkolom.

Johan van 't Bosch  ·  19 februari 2011  12:26

Gaaf beest die Elegant Racer... (meteen ook ff opgezocht in de boeken ;-)) Ben benieuwd naar jullie verdere avonturen. Veel plezier!

Toy Janssen  ·  19 februari 2011  16:49

De feed werkt nog niet (in ieder geval niet bij mij)

Gert Ottens  ·  20 februari 2011  14:39

Cool! Die Elegant Racer staat hoog op mijn Israelische niet-vogel-wenslijstje (waar Luipaard op één staat), goeie vondst! Overigens vind ik dat verhaal van de Gestreepte Dwergooruil wel redelijk stuitend... Ringen om het ringen? En met Lachduiven bedoelen jullie waarschijnlijk Palmtortels? Nou, succes en doe de groeten aan Itai...!

Bram Ubels  ·  20 februari 2011  23:07

De stuitende verhaal van de gestreepte dwerg valt erg mee! Dit beest heeft mee dan twee maanden in een vogelasiel gezeten en is nu geringd voor vrijlating. Niet meer en niet minder. Juist ook van asielbeesten is het interessant om de overlevingskansen te weten! Die Elegant Racer was iid erg gaaf en ook redelijk bizar... We zien je vast nog wel als je ook in Israel bent?

Gerard Troost  ·  21 februari 2011  10:31

Dank voor de RSS Albert, ideaal. RSS is een soort "tooltje" waarmee ik op andere plekken kan zien dat er hier iets gepost is.

Gert Ottens  ·  21 februari 2011  11:51

@Bram: Als ik jullie verhaal goed heb begrepen dan zijn de overlevingskansen van dit individu wel erg laag. Dat schreef je toch? Dan kun je je afvragen of 'ie vrijgelaten had mogen worden. Maar goed, misschien wordt 'ie nog teruggevonden. In maart ga ik met een paar Isr. vrienden meedoen aan het broedvogel-atlasproject in de Arava, maar ik kom zeker nog wel even een paar dagen naar Eilat. Kans is dus groot dat we elkaar tegenkomen. Lehitraot!

Gijsbert van der Bent  ·  21 februari 2011  12:33

Leuk jongens, ik volg jullie. Kunnen jullie ook in de eerste zinnen de datum vermelden? Graag!

Gert Ottens  ·  21 februari 2011  16:47, gewijzigd 23 februari 2011  10:01

En misschien even een spellingscontrole voordat jullie een nieuw berichtje plaatsen :-)?

David Uit de Weerd  ·  22 februari 2011  19:59

Gert, wat betekent Lehitraot?! ;-)

Gert Ottens  ·  23 februari 2011  10:01

@ David: weet je dat niet (meer)? Lehitraot = tot ziens.

David Uit de Weerd  ·  25 februari 2011  15:05

@Gert: ik denk dat ik daarvoor nog een keer terugmoet naar Israel, in november 2011 ofzo..... ;-))

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?