Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Aankomst: 36 uur durende dag met 14 lifers!

17 februari 2011  ·  7089 × bekeken

Shalom!
Na een slopende reis met veel uitgebreide controles waarbij we uitvoerig ondervraagd werden, alle spullen de tas uit moesten, een nachtelijke overstap in Tel Aviv waarbij we voor een dicht terminal kwamen te staan, openluchtse overnachting zonder slaap enz zijn we uiteindelijk vanochtend om half tien 'goed' aangekomen op Airport Eilat!

Tijdens het wachten op Tsadok Tsemach (de 'klusjesman' van het IBRCE en onze stagebegeleider)die ons op kwam halen zagen wij beide al onze eerste lifer: Palmtortel!

Tzadok bracht ons naar het ringstation dat ten Noordoosten van Eilat in het park van het International Birding & Research Centre Eilat ligt. Hier maakten we kennis met Itai Shanni, Rea Shiash, en Thomas (een duitse vogelaar).

Op het ringstation was het erg rustig. Er werd op dat moment alleen gevangen met acht enorme helgolandkooien die er permanent staan. De enige vogels die we deze middag nog vingen waren twee tjiffen en een grasmus. Ook was er van roofvogeltrek geen sprake maar wij hadden maar 'weinig' nodig om tevreden mee te zijn als enthousiaste pubers die voor het eerst in Israel zijn. Onder de standaard soorten bleken namelijk nog genoeg lifers te zitten.
En was het genot om weer vlinders en zwaluwen te zien groot genoeg!

Boven de plas naast het ringstation vloog een groep huiszwaluwen, gierzwaluwen, vale gierzwaluwen en enkele vale rotszwaluwen.
In de droge begroeiing op de schrale grond scharrelden onder andere kleine zwartkop, arabische buulbuul, gestreepte pirnia en kwam en een palestijnse honingzuiger vlinderend voorbij!

In het luchtruim ontdekte we een dwergarend en twee bastaardarenden.

Na een bezoek aan het appartement gingen we met Re'a en Thomas mee naar the North beach. Hier zagen we de westelijke rifreiger die hier al enige tijd verblijft.
Van the North beach liepen we via een simpel watertje en meertje naar het ringstation. hier zagen we een tiental sporenkievitten, drie bonte ijsvogels, woestijnplevier, steltkluut, tureluur, watersnip, groenpootruiter, oeverloper, bontbekplevier, kleine zilverreiger, koereiger en twee kleine groene bijeneters op een telefoondraad, wat een prachtige en toffe beesies!
We besloten een palmplantage af te zoeken naar de buff-bellied pipit die hier van de week ontdekt was maar zonder succes.

Tot slot van de dag zagen we drie geweldig mooie mannetjes moabmussen in een groep van vele tientallen huis- en spaase mussen in een rietveld ten oosten van de saltpans!

Hiermee eindigde de dag voor Bram met 11 lifers en voor Teun met 14 lifers.... Tsja, dat heb je als je voor 't eerst in Israel bent...

Wel moeten we er bij zeggen dat een aantal van deze soorten lastig is en wij deze nooit gezien hadden zonder het vlijmscherpe oog van Rea!

Morgen neemt de wind af en zijn de voorspellingen beter, we zijn benieuwd!

Tot Morgen,
Teun & Bram!

Discussie

Toy Janssen  ·  18 februari 2011  15:43

Proficiat met de eerste lifers, er zullen er nog wel een paar volgen. Veel plezier en blijf schrijven!! Gr Toy

Niels van Houtum  ·  19 februari 2011  09:15

Ik ben jaloers. Ik heb daar ooit een dwergooruil in m'n hand gehad. Zal jullie vast ook gaan gebeuren. Succes!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?