DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Grijze Junco in Groningen

2 februari 2015  ·  14325 × bekeken

Op zondag 1 februari 2015 nam Jacob Bosma een zangvogel met een tikkend geluid waar aan de rand van de Groningse wijk Beijum. De volgende dag kwam deze weer in beeld; het bleek een Grijze Junco Junco hyemalis, een Noord-Amerikaanse zangvogelsoort en een zeer zeldzame dwaalgast in Europa. Veel vogelaars hebben de vogel inmiddels gezien; op een volkstuincomplex maar ook in de naastgelegen woonwijk. Slechts éénmaal eerder is deze soort in Nederland waargenomen, in februari 1962. Dat exemplaar werd gevangen, verbleef nadien ruim zes jaar in een kooi en bevindt zich thans in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Indien aanvaard door de CDNA betreft de Groningse Grijze Junco dus pas het tweede geval voor Nederland. Een artikel over het eerste geval is te vinden in Limosa 42-3 (1969).

webredactie dutchbirding.nl


Grijze Junco
Grijze Junco Junco hyemalis, Groningen, 2 februari 2015 (Martijn Bot)

Grijze Junco
Grijze Junco Junco hyemalis, Groningen, 2 februari 2015 (Co van der Wardt)

Discussie

Gert Ottens  ·  3 februari 2015  10:39

De soort trekt, maar reageert vaak ook op streng winterweer door er voor weg te vluchten. En toevallig is er behoorlijk wat sneeuw gevallen in het noordoosten van de VS, afgelopen week...

Gijsbert van der Bent  ·  3 februari 2015  11:53

Vanwege Snowmageddon in het noordoosten van de VS heb ik extra gevoerd in de tuin. Speciaal voor een op de vlucht geslagen junco. Vliegt dat kreng er zomaar overheen!

Ed van Boheemen  ·  3 februari 2015  16:07

Maar op tijd geland Gijsbert ;-)

Jan van der Laan  ·  3 februari 2015  16:21

Het jaar is nog maar 33 dagen oud of de eerste nieuwe is al weer binnen; het blijft maar doorgaan. Nu de Witkeel- en Witkruingors nog. Het kan!

Gijsbert van der Bent  ·  3 februari 2015  16:34

Gelukkig wel Ed. Als-ie nu ook nog lang blijft om bij te tanken heb ik later deze week nog een kans.

Ed van Boheemen  ·  3 februari 2015  19:10

Zojuist bij Hart v. Nederland, SBS6. Straks om 22:30u ook!

Ed van Boheemen  ·  4 februari 2015  20:10

En vanmorgen bij radio 538, Edwin Evers en ook in het AD! Met recht landelijk nieuws!!

Willem Hartholt  ·  4 februari 2015  21:33

Vanmiddag heeft ontdekker Jacob Bosma na overleg voer gestrooid op de volkstuin en we kunnen zeggen dat het werkt. zie link : https://www.youtube.com/w...

Edwin Russer  ·  6 januari 2016  12:37

Vogel is aanvaard. http://www.dutchavifauna....

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?