DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Sperweruil in Zwolle

26 november 2013  ·  20401 × bekeken

Na ruim acht jaar wachten wordt vogelkijkend Nederland weer getrakteerd op een Sperweruil! De vogel blijkt al zeker sinds 12 november in Zwolle te zitten. Treinmachinist Anne Reitsma merkte hem die dag het eerst op, terwijl hij stapvoets reed vanwege een ongunstig seinbeeld. Hij passeerde de vogel, die op een draad boven het spoor zat, op een meter! Hij meldde de vogel via waarneming.nl maar vanwege het ontbreken van bepaalde details in de beschrijving en de grote zeldzaamheid van deze soort, leidde de waarneming niet tot enthousiasme onder admins en bezoekers van de site.

Dat dit niet terecht was, bleek pas op 24 november, toen Jos Schouten hem in de namiddag onafhankelijk ontdekte. Hij meldde zijn ontdekking onder meer via twitter. Lokale vogelaars gingen kijken en de aanwezigheid van de vogel werd daarop in de avond breder bekend en snel verspreid via Dutch Bird Alerts. Daarop togen zeker 100 mensen in het duister naar de IJsselallee, waar de vogel vanaf het terrein van een BP-tankstation tot 22:30u in beeld was, zittend op de palen van de naastgelegen spoorlijn.

Op maandag 25 november, werd deze zeldzame dwaalgast uit de Arctische taiga een paar honderd meter verderop teruggevonden. Gedurende de dag is hij door ruim 450 mensen bezocht. Het gaat om de vierde Sperweruil voor Nederland; eerdere gevallen waren bij Hooghalen (Drenthe) op 31 oktober 2005 (door vele tientallen vogelaars gezien), bij Brunssum op 2 april 1995 (door één persoon gezien en gefotografeerd) en bij Amerongen op 5 oktober 1920 (in museumcollectie) (bron: dutchavifauna.nl).

Verschillende nieuwszenders en andere media hebben het nieuws over deze bijzondere soort en de commotie erover inmiddels opgepikt.

In de uitzending van 'De Wereld Draait Door' van 25 november zijn 'dutch birders' Debby Doodeman, Marc Guyt, David Uit de Weerd en Ronald Messemaker aangeschoven om meer te vertellen over de Sperweruil en hun fascinatie voor deze bijzondere vogel. Jos Schouten vertelt uitgebreid over zijn ontdekking van de uil.

Sperweruil Surnia ulula, Zwolle, 25 november 2013 (Frank Coenjaerts)
Sperweruil Surnia ulula, Zwolle, 25 november 2013 (Frank Coenjaerts)

Webredactie dutchbirding.nl

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  25 november 2013  18:01, gewijzigd 25 november 2013  18:04

Op geenstijl nemen de meeste mensen het zowaar voor de vogelaars op. Dat kan natuurlijk helemaal niet! Zijn er nog gazonnetjes omgeploegd daar? Overigens is "eindelijk" voor een soort die nog maar acht jaar geleden gezien is wel wat overdreven. Past beter op Ivoormeeuw, Brilstern of Grote Kanoet (en gezien het feit dat ik die laatste gezien heb, zal het die wel weer worden)!

Marc Plomp  ·  25 november 2013  18:18

Een filmpje van de Sperweruil is te zien op www.vogelinformatiecentru...

Garry Bakker  ·  25 november 2013  18:42, gewijzigd 25 november 2013  21:14

Dank voor de suggestie m.b.t. de kop Jan Hein, heb er nu gortdroog 'Sperweruil in Zwolle' van gemaakt. De naam van dat beest spreekt immers al genoeg tot de verbeelding, laat staan de plaats ... Iets van de strekking "Nu al inflatiesoort" had natuurlijk ook gekund.

Jan Hein van Steenis  ·  25 november 2013  22:31, gewijzigd 25 november 2013  22:31

Koot en Bie zeiden het al: Zwolle, zonder dolle, is een èndestad! Het is dat ik hem niet in het donker wil zien, want Zwolle is voor mij verrassend dichtbij!

Edwin Schuller  ·  26 november 2013  15:33

"Een treinmachinist merkte hem het eerst op, maar het was Jos Schouten die hem onafhankelijk daarvan in de namiddag van 24 november ontdekte, op naam bracht en het nieuws verspreidde, onder meer via waarneming.nl." De "treinmachinist" heet Anne Reitsma en mag op zich ook wel bij naam genoemd worden. Ook hij ontdekte hem, bracht hem op naam en verspreidde het nieuws via waarneming.nl. Ere wie ere toekomt.

Garry Bakker  ·  26 november 2013  19:21

Edwin, bedankt voor de informatie, ik heb de tekst wederom grondig gewijzigd.

Edwin Schuller  ·  27 november 2013  09:27, gewijzigd 27 november 2013  19:09

Top!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?