DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Geelsnavelduiker op het Grevelingenmeer + aankondiging bootexcursie

15 februari 2013  ·  19315 × bekeken

In de middag van woensdag 13 februari was Mark Hoekstein in gezelschap van Rob Strucker en Nellie Sinnege bezig met een watervogeltelling vanaf een boot op het Grevelingenmeer. Rond 14:45 uur ontdekte hij op het oostelijke deel van het meer, ter hoogte van Bruinisse, een onvolwassen Geelsnavelduiker. Eerst op grote afstand en met tegenlicht, waarbij al wel de 'belachelijke' snavel opviel maar de determinatie nog niet helemaal zeker was. De vogel leek te schrikken van de boot. Een zenuwachtig kwartier later en na op goed geluk in de richting van laatste waarnemingsplek te zijn gevaren, dook hij iets oostelijker weer op. Na enige afstand te hebben gehouden zagen de in de buurt aanwezige Pim Wolf en René van Loo na enkele aanwijzingen de vogel ook, vanaf de kant en onder veel betere lichtomstandigheden.

De rest van de middag werd de vogel met mooi weer door enkele tientallen toegesnelde vogelaars gezien. Het betreft, mits aanvaard door de CDNA, het 38e geval van deze hoogarctische soort voor Nederland (zie www.dutchavifauna.nl voor details). De laatste die zich aan een breed publiek liet zien was echter alweer 17 jaar geleden, op de Reeuwijkse Surfplas van 30 december 1995 tot 28 januari 1996. De zes gevallen in de tussenliggende periode betroffen twee strandvondsten, twee vogels ver op zee vanaf een boot en twee langs een telpost vliegende exemplaren.

Op Valentijnsdag togen dan ook vele vogelaars richting Grevelingenmeer. Het weer zat echter niet mee, het begon te ijzelen en de vogel zat ver weg. Na 10:10 uur in de ochtend moesten sommigen dan ook onverrichterzake huiswaarts keren, over inmiddels gevaarlijk glibberige wegen. Een omstandigheid die herinneringen opriep aan de twitch van 17 jaar geleden, toen men ook over een 'ijsbaan' bij een Geelsnavelduiker moest zien te komen. Gelukkig werd hij op 15 februari onder veel betere omstandigheden weer teruggevonden, dus het ziet ernaar uit dat velen hem alsnog op hun lijst (hebben) kunnen bijschrijven of opnieuw van deze aansprekende soort kunnen genieten.

Garry Bakker


Geelsnavelduiker Gavia adamsii, Grevelingenmeer, Zeeland, 13 februari 2013
Geelsnavelduiker Gavia adamsii Yellow-billed Loon, Grevelingenmeer, Zeeland, 13 februari 2013 (Ies Meulmeester)


Bootexcursie op zondag 17 februari
De afgelopen dagen is de Geelsnavelduiker voornamelijk fouragerend gezien tussen Bruinisse en Dreischor, meestal op grote afstand. Om die reden hebben enkelen het initiatief genomen om een sportvissersboot (de 'Sjarina' van Sportvisserij Hoogerwerf) te benaderen om mensen de gelegenheid te geven hem van dichterbij te zien. Het aantal aanmeldingen loopt zo goed dat de tocht zeer waarschijnlijk door zal gaan. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar geelsnavelduiker@gmail.com, met daarin het aantal mensen en de namen. De totaalkosten van de boot zijn €450,- dus men kan uitgaan van een prijs van €10,- bij 45 deelnemers. Zondag om 10:00 uur wordt verzameld aan de Werkhavenweg in Bruinisse. De exacte locatie van de boot staat ook hier. Verwacht wordt rond 15:00 uur terug te zijn, maar mochten de omstandigheden hiertoe reden vormen dan kan het (iets) eerder of later worden.

Steven Wytema

Discussie

Steven Wytema  ·  15 februari 2013  22:02

ter info: Zojuist de 45e aanmelding ingeschreven! De tocht gaat dus door en de kosten zullen iig de €10 niet overschrijden.

Max Berlijn  ·  15 februari 2013  22:09, gewijzigd 15 februari 2013  22:10

"De vogel leek te schrikken van de boot" + "vanaf de kant en onder veel betere lichtomstandigheden", ben ik nou gek?

Steven Wytema  ·  15 februari 2013  22:20, gewijzigd 16 februari 2013  09:49

Nee hoor Max, alleen een bepaalde visie/instelling. Ik heb de vogel ook al gezien vanaf de kant (alhoewel minder goed), maar ik las ook al dat Thijs Fijen hem vlak langs een boot heeft zien gaan, en -hopelijk lees je dat ook- veel bevredigende "beeldvullend"/"fotografeerbaar" momenten zijn er vanaf de vaste wal niet geweest. nooit geschoten... (en tis maar een tientje hé ;))

Jaap Denee  ·  16 februari 2013  09:05, gewijzigd 16 februari 2013  09:06

Dat laatste lijkt me nooit een argument om te gaan, Steven: het uitblijven van „bevredigende beeldvullende/fotografeerbare momenten” is altijd de reden waarom mensen dichterbij gaan en vervolgens voor weer een rel zorgen. Terughoudendheid is op zijn plek en een bootexcursie is in zo’n geval dan per definitie discutabel. Er zullen heel duidelijke afspraken met die schipper en de opvarenden gemaakt moeten worden: afstand bewaren/niet recht op de vogel af varen en rust/stilte op het dek bewaren. Heb je Mark Hoekstein gebeld over zijn ervaring met de vogel vanaf de boot?

Steven Wytema  ·  16 februari 2013  09:58

Even ter info voor iedereen: Uit de laatste berichtgevingen lijkt de Geelsnavelduiker niet bepaald 'handtam', maar soms redelijk goed benaderbaar. Ik heb gisteravond al met de schipper gesproken en het is hem duidelijk dat we erg voorzichtig te werk (moeten) gaan, en indien gewenst frequent de motor afzetten. Een telescoop kan dus ook regelmatig gebruikt worden en het lijkt me nuttig om deze mee te nemen! Vanavond zal een mail uitgaan naar alle deelnemers met duidelijke instructies over het gedrag op de boot. We zullen proberen de vogel dichterbij te benaderen, maar de rust van de vogel staat hierbij voorop. Er wordt zo veel mogelijk informatie verzameld over gedrag en afstand om dit tot een geslaagde excursie te maken!

Steven Wytema  ·  16 februari 2013  21:58, gewijzigd 20 februari 2013  11:31

Ik heb zojuist de mail gestuurd naar (de contactpersonen van) alle deelnemers. Iedereen tot morgen 10.00! Als je geen mail hebt gekregen stuur dan even een mailtje naar hetzelfde emailadres of bel even naar 0641014690. edit: Ik zie dat de mail wel verstuurd is, maar niet aangekomen! Ik probeer het nogmaals. excuses voor het ongemak

Steven Wytema  ·  16 februari 2013  22:48, gewijzigd 20 februari 2013  11:33

Voor degenen die geïnteresseerd zijn: De optie voor 24 februari staat nog steeds open. Stuur een mail naar hetzelfde emailadres als je geïnteresseerd bent. De excursie gaat natuurlijk alleen door als de vogel gemeld is.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?