DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Woestijnplevier op Hoek van Holland

30 april 2011  ·  96278 × bekeken

De dinsdag na Pasen op 27 april j.l. had ik zin om weer eens naar Hoek van Holland te gaan. Regelmatig kom ik er om even uit te waaien en natuurlijk ook om te vogelen. Hoek van Holland heeft best wel een paar aardige gebieden die de moeite waard zijn zoals de slikjes langs de Nieuwe Waterweg, de duinen en natuurlijk ook de pier. Omstreeks 12:30 arriveerde ik in Hoek van Holland. Helaas was het hoogwater en leverde de slikjes langs de waterweg niets op. In de duinen scoorde ik mijn eerste Braamsluiper van dit jaar. Ook Nachtegalen waren op diverse plekken volop aan het zingen. Naarmate ik dichter bij de kustlijn kwam werden de weersomstandigheden steeds grimmiger. Veel stuifzand waaide vanuit de duinen over de pier door de sterk noordwestelijke wind. Verderop was er veel schuimvorming op het strand. Hoge golven beukten op de pier en sloegen er zelfs overheen. Eigenlijk had ik al weer spijt dat ik naar de Hoek was gegaan...

Vlakbij de waterlijn viel me ineens een plevierachtige op die gedrukt met de kop in de wind de stormachtige wind doorstond. In eerste instanties dacht ik aan een Strandplevier echter deze plevier was een stuk groter en ook de kleurstelling klopte niet. Het leek me voor de determinatie belangrijk snel wat foto's te maken. Ik moest hiervoor een stukje het strand op om de vogel in profiel te fotograferen. Helaas met tegenlicht en de zon hoog aan de hemel en een zeer sterke wind die zorgde voor veel stuifzand. Niet de beste omstandigheden om de fotograferen. Gelukkig lukte het me enkele redelijke foto's te maken. Als fotograaf probeer je voorzichtig zo dicht mogelijk bij je onderwerp te komen. Het gevaar bestond natuurlijk wel dat de vogel er vandoor zou gaan. Helaas vloog een stukje verderop een groepje Steenlopers op waarbij de plevier zich aansloot. Gezamenlijk verdwenen ze in Westelijke richting langs de pier. Door het stuifzand verloor ik ze al snel uit het oog.

1
Woestijnplevier Charadrius leschenaultii Greater Sand Plover, Hoek van Holland, 27 april 2011 (Ben van den Broek)

In de auto heb ik snel mijn ANWB vogelgids geraadpleegd en op mijn display van mijn camera naar de kenmerken van de vogel gekeken. Mijn voorlopige conclusie was dat hier wellicht sprake was van een Woestijnplevier. Het leek me belangrijk zo snel mogelijk naar huis te gaan om op de pc de uitvergrote foto's te bekijken en de determinatie zeker te stellen.
Thuis achter de pc heb ik nog eens goed naar de kenmerken gekeken. Vooral de snavel die naar verhouding vrij lang was viel op en natuurlijk ook de rest van het verenkleed. Nu was ik er zeker van dat hier sprake was van een Woestijnplevier. Snel heb ik de waarneming doorgegeven aan waarneming.nl en schakelde daarna door naar de DB-site om daar de waarneming door te geven. Daar was de waarneming al reeds overgenomen en geplaatst met het begeleidende verhaaltje dat ik doorgegeven had aan waarneming.nl. Wel heel snel geanticipeerd!

2
Woestijnplevier Charadrius leschenaultii Greater Sand Plover, Hoek van Holland, 27 april 2011 (Ben van den Broek)

Gelukkig hebben dezelfde dag nog een flink aantal waarnemers de vogel op de pier en het strand gezien. Tot laat in de avond was de vogel ter plaatse.
Ik vond het heel leuk om nu ook eens zelf een zeldzame vogel te ontdekken en anderen daar deelgenoot van te maken.
Zie ook mijn website voor foto's van de Woestijnplevier op www.benvandenbroek.com

Ben van den Broek

3
De vogels pendelde tussen de pier en het strand en liet zich op beide plekken fraai zien en fotograferen.

Feedback?