DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Review Dutch Birding Vogeldag 2024

21 maart 2024  ·  Tim Langerak  ·  11389 × bekeken

Afgelopen 27 januari was het weer zover, de jaarlijkse Dutch Birding Vogeldag. De locatie begint inmiddels te lijken op een traditie want het is alweer de derde keer dat deze dag plaats vond in Naturalis. Zoals gebruikelijk waren er de nodige standhouders aanwezig, tussen de lezingen was er dus ruimte om een nieuw boek te scoren, verrekijkers te testen of informatie te vragen over een mooie vogelreis.

Vanaf half 10 waren de deuren geopend en om tien uur werden we welkom geheten door de dagvoorzitter Peter Links. Daarna was het de beurt aan Marten Miske om ons namens het bestuur wat te vertellen over de recente ontwikkelingen binnen Dutch Birding. Zo werd Hugo Wieleman aangekondigd als nieuw lid van het bestuur. Hij gaat de taken van Wim Nap overnemen als secretaris.

Opening door Marten Miske

Toen was het tijd voor de Mystery Bird Quiz van de id-baas Killian Mullarney. Hij was de winnaar van de Quiz in 2021 en bij het winnen hoort ook het organiseren van een nieuwe. We hebben er even op moeten wachten maar dit jaar was het zo ver. Killian liet ons peinzen over 25 foto’s van vogels uit de grote WP. 20 seconden kreeg iedereen om de juiste soorten op te schrijven. De ene nog moeilijker dan de ander.

Mystery Bird Quiz door Killian Mullarney

Toen was het tijd voor een koffie pauze. Alle mystery birds werden één voor één besproken. Ook kon de boekenkast uitgebreid worden met een gesigneerd versie van de recent uitgekomen 3de editie ANWB gids.

Het programma werd vervolgd door Melissah Rowe en Ruth Fawthrop. Melissah vertelde over haar onderzoek naar de ons allemaal bekende ‘Italiaanse’ mus die in het voorjaar van 2021 in Garderen verbleef. Daarna had Ruth een boeiend verhaal over haar onderzoek naar huismussen en hoe ze zich hebben aangepast in menselijke omgeving. Dit onderzoek bracht haar helemaal naar Kazachstan om daar huismussen te vangen.

The Italian Job Explained

Na dit verhaal was het tijd om weer even de benen te strekken en een broodje te eten. Daarna was het tijd voor de mannen van de Patchwork Challenge om het podium te betreden. Vincent Stork, Maurice van Veen, Hein Prinsen, Vincent Hart en Ben Gaxiola vertelde over dit nieuwe concept. Eén voor één namen ze de zaal mee naar hun eigen patch en met leuke anekdotes werden de hoogtepunten en de dieptepunten van het patch vogelen verteld. Ze hebben inmiddels allemaal al een flinke lijst aan leuke soorten weten te vinden op hun patch. Hiermee zullen ze menig vogelaar uit de zaal hebben geënthousiasmeerd om nog mee te doen aan de challenge dit jaar.

Dutch Patchwork Challenge Café

Na een pauze kreeg Killian Mullarney weer het woord om de antwoorden van de Mystery Bird Quiz te onthullen en uit te leggen. Voor velen was dit een pijnlijke realiteitscheck en moeten we toch echt concluderen dat we vaker de boeken in moeten duiken. De winnaar was Koen Stork die naar huis ging met een rugzak gesponsord door Swarovski Optik.

Mystery Bird Quiz door Killian Mullarney - uitslag

Gelijk aansluitend was het tijd voor the one and only Wim Wiegant met zijn lezing “De matig tot zeer zeldzame vogels van 2023”. Wim wist het toch wel wat karige vogeljaar 2023 op een humoristische manier samen te vatten. Toen we heel 2023 nog eens voorbij hadden zien flitsen was het tijd aan de dagvoorzitter om de dag af te sluiten.

Na afloop was er voor alle vrijwilligers van Dutch Birding een etentje. Hier werd de dag gezellig nabesproken en werden er nog wat sterke verhalen aan elkaar verteld met een biertje in de hand.

DB Terugblik Live door Wim Wiegant

Wij blikken terug op een leuke dag en willen iedereen bedanken die deze dag heeft mogelijk gemaakt. In het bijzonder willen wij Vogelbescherming Nederland bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag.

Tim Langerak

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  21 maart 2024  18:17

Bedankt Robert, voor de uitleg over de Horusgierzwaluw. Helder!

Maar wat heb je eigenlijk gewonnen?

Hans Gebuis  ·  22 maart 2024  11:20

Heb heel wat jaaroverzichten mogen zien en beluisteren. Maar dit was de sterkste ooit ! Bedankt Wim!!!!

Patrick Bouthoorn  ·  22 maart 2024  17:23, gewijzigd 22 maart 2024  17:26

Helaas was ik er dit jaar niet bij in Leiden, maar heel leuk om dit terug te kijken. De Mystery bird competitie was erg lastig. Ik had er slechts 10 uit 25 dus moet nog maar eens in de boeken duiken. Koen Stork, uitstekend gedaan weer. En Wim zoals vanouds weer meesterlijk het vogeljaar door genomen.      

Peter Adriaens  ·  22 maart 2024  18:04

Niet gemakkelijk, zo'n Mybicompetitie via een Youtubefilmpje van een scherm in de verte in de zaal :)

Max Berlijn  ·  22 maart 2024  20:08

Als vanouds Wim! Top!

Peter de Knijff  ·  22 maart 2024  20:18

Ook in de zaal, van zeer dichtbij, was het erg moeilijk Peter, eigenlijk was het een slachting. En dus erg leuk en leerzaam.

Hans Bossenbroek  ·  24 maart 2024  13:24

Leuk om het zo toch nog een beetje mee kunnen te beleven!

Robert Keizer  ·  24 maart 2024  20:57

@gijsbert de prijs was een cadeaubon van de veldshop a 200 euro. Inmiddels o.a. de nieuwe Nils van aangeschaft

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?