Ik loop zelf tegen het volgende aan. Ik probeerde een gebied in te tekenen maar die bleek 4km2. Vervolgens klik ik op bewerken en sla het nieuwe polygoon op. De oppervlakte blijft echter op 4km2 staan, ondanks dat het gebied een stuk kleiner is geworden. Ik moet nu dus telkens opnieuw beginnen tot het goed is....
Dutch Patchwork Challenge 2024
Op 1 januari 2024 is de Dutch Patchwork Challenge (kortweg: DPWC) van start gegaan; een landelijke ‘competitie’ om het vogelen dicht bij huis te stimuleren en enthousiaste verhalen over ontdekkingen op je eigen ‘local patch’ met elkaar te delen. De DPWC daagt je uit om alles uit de kast te halen om op jouw local patch van maximaal 3 km2 in 2024 zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en bijzondere ontdekkingen te doen.
Niet elk gebiedje heeft dezelfde potentie, maar ook het vinden van een lokaal goede soort, zoals een algemene zeevogel in het diepe binnenland, wordt beloond met bonuspunten. Aan het eind van het jaar zijn prijzen te winnen voor onder andere de beste ontdekking, de langste lijst, en het mooiste #patchgold.
Download dit bestand om het hele jaar je soorten en punten bij te houden.
Houd in dit gedeelde document je aantal soorten en score bij en deel je hoogtepunten en dien je aanvraag voor meer punten in bij CoA (Court of Appeal)
Via deze link kom je op de FAQ in onze vorige blogpost met het stappenplan en meer recente info en tips.
2024 |
Blog Juni/Juli 2024 31 augustus 2024 |
Blog Mei 2024 17 juni 2024 |
Blog April 2024 17 mei 2024 6 |
Blog Maart 2024 12 april 2024 3 |
Blog Maart 2024 8 maart 2024 |
Blog Februari 2024 13 februari 2024 7 |
FAQ Dutch Patchwork Challenge 9 januari 2024 14 |
2023 |
Dutch Patchwork Challenge 29 december 2023 42 |
Dutch Patchwork Challenge
29 december 2023 · Vincent Stork, Rob van Bemmelen, Hein Prinsen, Vincent Hart, Martijn Renders, Ben Gaxiola, Arnold Meijer & Maurice van Veen · 8737 × bekeken
Dutch Patchwork Challenge
Het vinden van een zeldzaamheid of het zien van grote aantallen: de dingen die het vogelen leuk maken en die je motiveren om naar buiten te gaan in de hoop op méér. Dat kan natuurlijk op de bekende plekken: Waddeneilanden, Breskens, noem maar op. Maar... wat vele patchbirders zullen beamen: op je eigen local patch smaakt het altijd beter! Vandaar deze uitdaging, beste Dutch Birders!
Een local patch is een gebied in de buurt van je huis waar je vaak vogelt. Of dat je eigen achtertuin is, een trektelpost in de buurt, een natuurreservaat of de omgeving van je dorp/stad. In het VK is de afgelopen jaren een patchbirding-competitie opgezet (zie hier een Artikel op Birdguides). Het idee daarachter was met name het zelf vinden van leuke soorten en het delen van enthousiasme over patchbirding. Daar borduren wij hier op voort, met een eerste Nederlandse editie: de Dutch Patchwork Challenge!
Het leuke is dat er – behalve de prijzen in het veld – ook aan het eind van het jaar prijzen te winnen zijn. Voor de langste lijst, de beste soort, het mooiste #patchgold-verhaal (zie hieronder voor uitleg) en de grootste inspanning. Dus deel dit nieuws binnen je lokale WhatsApp-groepen en zet het door naar je lokale Vogelwerkgroep!
Patchbirding levert veel goeds op, over een breed spectrum. Vogelen op je patch geeft een extra focus en dimensie aan je hobby. Misschien vergroot je de kans op het vinden van een goede soort zelfs, want door een korte reisduur is je netto vogeltijd groter. Bovendien ben je eerder geneigd er toch nog even op uit te gaan, want het is toch naast de deur. Je richten op een klein gebied dicht bij huis zorgt voor een intieme relatie met je patch. Elke rietkraag, meidoorn, akkerrand of tuin in je gebied ken jij het beste. Je weet wat je op welke plek kan verwachten en je kan dromen over welke mega je daar ooit een keer gaat vinden. De Geelbrauwgors van Drenthe en de Kleine Geelpootruiter van de Plaspoelpolder geven aan dat het niet alleen bij dromen hoeft te blijven.
Natuurlijk heeft niet elke plek dezelfde potentie, maar op elke patch heb je kans om voor die patch goede soorten (#Patchgold) te vinden. Een Grote Stern in het binnenland, een Groene Specht op Texel? Patchgold in zijn puurste vorm! Van al die mooie waarnemingen op je patch kan je allerlei lijstjes bijhouden, zoals een eeuwige patchlijst, patchjaarlijst, dagrecords, fenologierecords, Live Atlas van Sovon…. Leef je uit! Ook zorgt het bijhouden van lijstjes ervoor dat je er vaker op uit gaat, bijvoorbeeld om snel even te kijken of de Blauwborst alweer op je patch is gearriveerd of dat de influx van barmsijzen ook jouw patch aandoet. Of, doe zoveel mogelijk waarnemingen op jouw patch en combineer je activiteiten eventueel met andere soortgroepen. Als je maar buiten komt! Hiermee lever je waardevolle informatie over een gebied waar niet noodzakelijkerwijs heel veel vogelaars komen.
En, zeker niet onbelangrijk, patchbirden is de duurzaamste variant van genieten van vogels, zonder vliegreizen en honderden autokilometers.
Nu we je van de voordelen van patchbirding hebben overtuigd, hoef je alleen nog te weten hoe je kan meedoen aan deze Dutch Birding Patchwork Challenge. Voor iedereen die mee wil doen, volg deze stappen:
- Maak op waarneming.nl een polygoon aan van je patch van maximaal 3 km2. Dit doe je door bij jouw pagina naar “Locaties” te gaan en een nieuwe gebruikerslocatie aan te maken. Geen hele gekke vormen met hele lange uitsteeksels. Als voorbeeld hieronder een patch van 2,3 km2 rond ’t Horntje op Texel (strategisch rondom het huis van één van de Nederlandse initiatiefnemers, maar dat hoeft natuurlijk niet) van 2,26 km2. Je kan ook meerdere patches aanmaken en met twee of drie patches meedoen, maar dat is ook een garantie voor keuzestress. Het overzicht van de deelnemers is hier te vinden.
- Stuur je naam, de naam van je patch, de provincie en een linkje naar de pagina van je patch op waarneming.nl naar PWC@dutchbirding.nl. Een overzichtsfoto van je gebied en een selfie in het veld helpen ook voor onze PWC Wall of Fame.
- Houd vanaf 1 januari een lijst met vogelsoorten bij die je binnen jouw gebied ziet en/of hoort. Een vogel die langs het gebied vliegt terwijl jij in het gebied bent telt uiteraard ook. Zelfs een soort die over het gebied vliegt als jij je buiten je patch bevindt (stom!) mag je tellen.
- In deze download vinden jullie de scorelijst waar de punten staan die verdiend kunnen worden voor soorten. Hoe zeldzamer de soort, hoe meer punten. Een zelf ontdekte schaarse of zeldzame soort levert bovendien bonuspunten op. Lees de informatie in de Excelsheet goed door en houdt je scores daar zelf bij.
- Lever je lijstjes, verhalen, foto’s enz. op regelmatige basis aan via de mail. Deel je belevenissen op Social Media met @DutchBirding en @patchbirding voor uitwisseling met andere (internationale) patchbirders. Op de site van Dutch Birding zullen we de ranking en belevenissen bijhouden in een blog vol verhalen en foto’s.
- Een lijst met deelnemers en velden om aantal soorten en punten bij te houden komt binnenkort als gedeeld document online. We zullen het eind van de maand iedereen vragen om daar de scores te updaten
- Op lokaal en regionaal niveau kan je met of tegen elkaar strijden, van elkaar leren of samen het veld ingaan. Zo versterken we een gevoel van gemeenschappelijkheid.
- En als laatste: vogel je patch helemaal ondersteboven en geniet!
Voor verdere informatie:
Het YouTube-kanaal van onze vrienden uit het Verenigd Koninkrijk.
De Twitterpagina van PatchBirding.
Vincent Stork, Rob van Bemmelen, Hein Prinsen, Vincent Hart, Martijn Renders, Ben Gaxiola, Arnold Meijer & Maurice van Veen
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.