DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Aankondiging Waddenvogelfestival 2022 - 6-8 mei

21 april 2022  ·  Webredactie  ·  3323 × bekeken

Aankondiging Waddenvogelfestival 2022, 6tm8 mei.

In het weekend van 7 en 8 mei organiseert het Nationaal Park Duinen van Texel samen met het Vogelinformatiecentrum ook in 2022 weer een Wadden Vogelfestival Vogelweekend. Zoals ieder jaar staat het weekend in het teken van vogels kijken en de zoektocht naar bijzondere soorten. Statistisch gezien zijn deze dagen van mei de beste dagen om zeldzame vogels te ontdekken. En Texel is al sinds jaar en dag de gemeente waar de meeste zeldzaamheden ontdekt worden.

Team de Jonge Hondjes

Tijdens het vogelweekend zijn alle vogelaars van harte welkom. Iedereen zorgt zelf voor de eigen overnachting en vogelt het weekend op zijn of haar eigen manier. Informatie over accommodatie kun je onder meer vinden op de website van de VVV Texel.

Soort van het weekend

Op vrijdagochtend 6 mei 2022 om 7.00 uur start het competitieve element van het Voorjaarsweekend: het zoeken naar de beste soort van het weekend! Het programma eindigt met de prijsuitreiking aan de ontdekker van de beste soort van het weekend, op zondag 8 mei 2022 om 17:00 uur.

Zoeken naar vogels

Uiteraard is er ook dit jaar weer een fraaie kijker te winnen. De ontdekker van de beste vogelsoort van het weekend wint een Opticron Traveller ED 8×32 twv €449,-. Deze wordt beschikbaar gesteld door Opticron. De bekendmaking en prijsuitreiking zijn zondag 8 mei om 17:00 uur in het Vogelinformatiecentrum. De spelregels rondom de soort van de dag zijn te vinden op de site van het Wadden Vogelfestival.

Meer informatie, waaronder het volledige programma, is hier te vinden: https://www.waddenvogelfestival.nl.

Discussie

Marc Guyt  ·  22 april 2022  20:58

Kijk hier voor de deelnemende teams.

Een team sponsoren is hier ook mogelijk.

Marc Guyt  ·  23 april 2022  19:37

Oud Dutch Birding voorzitter Gijsbert van der Bent is ook van de partij! Samen met zijn vrouw Truus. Je kan ze hier steunen met een donatie.


Jan Verboom  ·  5 mei 2022  16:21

Komt er ook weer zo’ n handige Texel-vogelapp?

Koen Stork  ·  5 mei 2022  17:02

@Jan, jazeker!


Je kan hieraan deelnemen door via je telefoon op deze link te klikken:

https://chat.whatsapp.com/EwXA3XPqVwz8sw8EKiFCnS

Marc Guyt  ·  7 mei 2022  06:27

De voortgang van de #texelbigday teams vandaag is hier te volgen.

(tot 18.00 inzichtelijk, dan gaat dit op slot. Morgenochtend rond 10.30 is dan de uitslag.


Team sponsoren kan nog steeds (hier). Besteding van het gedoneerde geld staat hier verder uitgelegd.

Marc Guyt  ·  8 mei 2022  12:57


De uitslag van de 2022 Texel Big Day:

  • Team Ecoresult winnaars met 137 soorten
  • Team Tureluurs winnaars met meer dan EUR 3.500 opgehaalde donaties.
  • Alle team tezamen hebben meer dan EUR 14.000 opgehaald voor het goede doel (kustbroeders)
  • Bas Verhoeven (team Ecoresult) won de speciale houtsnede van de Texelse Goudlijster, beschikbaar gesteld door Erik van Ommen, met de beste soort gevonden door een TBD deelnemer; twee Middelste Jagers

Volgend jaar is de Texel Big Day op zaterdag 6 mei.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?