DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Alaskastrandloper in Westhoek!

17 augustus 2019  ·  Wim van Zwieten  ·  9170 × bekeken

Het verhaal van het vinden van de Alaskastrandloper (Calidris mauri) afgelopen donderdag 15 augustus is een vrij kort verhaal. Je gaat een dag buitendijks vogelen bij de Westhoek en bij de Noorderleech en je maakt wat foto’s van speciale en/of opmerkelijke vogels. Als je dan weer thuis bent ga je er lekker voor zitten om de foto’s eens goed te bekijken. Dan stuit je op een kleine strandloper met een lange snavel, een vlekkerige rug en stippen op de flank. Dat is dus een Alaskastrandloper en daar word je zelf en vele anderen heel erg blij van….

Alaskastrandloper Calidris mauri, Westhoek, 15 augustus 2019 (Wim van Zwieten)

Ik ben nu een jaar of vijf met vogelen bezig. Het begon met het fotograferen van vogeltjes in mijn tuin, maar dat liep al snel een beetje uit de hand en ik trok de provincie en al snel ook het land in. Na een jaar ben ik serieus aan een jaarlijst begonnen en zo werd het twitchen een groot avontuur. Voor dit jaar had ik mij voorgenomen om de jaarlijsten de jaarlijsten te laten en me meer te richten op zelf vogels zoeken en leukere foto’s maken. De Westhoek ligt zo’n beetje in m’n achtertuin en ik werd al snel gefascineerd door de grote aantallen prachtige gekleurde stelten die daar met name in de nazomer bivakkeren op de hoogwatervluchtplaats. Regelmatig kwam ik daar ‘bekende’ vogelaars tegen en ik verbaasde mij erover dat zij uit die enorme aantallen vogels toch de specials wisten te trekken. Breedbekken, Bonapartes, franjepoten, strandplevieren e.a; dat wilde ik ook kunnen.

Grote aantallen twitchers (Wim van Zwieten)

Dus dit jaar ben ik nu regelmatig op de Westhoek te vinden. En omdat de omstandigheden als hoog/laag water, windsterkte en richting een grote rol spelen, is het aantal geschikte dagen maar beperkt. Ook de drukte van aantallen vogelaars en vooral toeristen en hondenuitlaters is van grote invloed op het aantal vogels dat je kunt zien. Donderdag ging ik voor de zesde keer naar de slibreep en ik was alleen. Oh nee, er zat 300 meter naast me nog een fotograaf in z’n camouflagetentje.
Het aanbod vogels was redelijk groot en bij het aflopende water keerden grote groepen steltjes terug van de akker achter de dijk. De Bontjes, Tureluurs, Kanoeten en andere stelten bewegen zich mee met de vloedlijn van het terugtrekkende water. Op de reeds drooggevallen stukken wad komen dan de Bontbekplevieren foerageren. En van de Friese vogelaar Sietse heb ik geleerd dat daar de spannende vogeltjes zich tussen ophouden. Tijdens het opkomende water had ik al een Breedbekstrandloper ontdekt dus de dag was al goed voor mij. Nu scande ik zittend in het groen langs het wad de zandstroken af. Als ik een niet voor mij direct te plaatsen individu tegenkwam, dan maakte ik daar foto’s van. Ook het ‘gevalletje’ klein beestje met een te lange snavel viel daar onder. Ik volgde hem met de camera op zo’n 30 meter en ik maakte een aantal foto’s. Ik zag ook lichte streepjes en dacht aan een Bonapartes. Maar die kende ik en die was ranker en langer. Dan moest het één van die andere zijn op ‘de Amerikanen-pagina van de ANWB-gids’. De kenmerken en de gids had ik niet bij de hand, dus vanavond maar verder kijken. Er liepen alweer andere voor me langs. Na de Westhoek ben ik eerst een paar uur door de Noorderleech gaan baggeren, wat ook altijd spannend is. Thuisgekomen en na het eten achter de pc gekropen en kijken maar. ANWB gids erbij en dat was snel opgezocht, een Alaskastrandloper, daar kwam ik op uit. Via FB Pim Wolf en Wietze Janse (omdat die online waren) een foto gestuurd. De meningen waren verdeeld van heel spannend tot een ‘klein bontje’. Aanvullende foto’s, die ik ook geplaatst had op de determinatiepagina op FB, hadden een explosieve uitwerking. Dit voltrok zich buiten mijn gezichtsveld … De elektronische vogelscanner gaf bij alle vier de foto’s één en dezelfde conclusie, dit hoorde ik later: Alaskastrandloper.

Alaskastrandloper Calidris mauri, Westhoek, 15 augustus 2019 (Wim van Zwieten)

Dus na mijn plaatsing op FB was het even stil buiten een paar vragen om, tot nog geen 10 minuten later er al een DBA-melding (piepje) kwam. Ik werd dus opgeschrikt door mijn eigen waarneming die als een raket de wereld was ingestuurd.

Grote aantallen twitchers (Wim van Zwieten)

De rest is geschiedenis. Mijn telefoon en sociale media zijn twee uur lang bezet geweest. Wie, wat, waar, hoe, wanneer, hoe laat …. En proficiat met deze mega. Een van de weinige keren dat met een special iedereen het met de determinatie eens was. Wat er volgde was een massa vogelaars die deze soort graag kwamen bijschrijven op hun lijstje. Heel leuk om dit een keer mee te maken en zoveel lachende mensen te zien toen het beestje zich goed liet zien de afgelopen dagen.

Wim van Zwieten

Discussie

Ed van Boheemen  ·  18 augustus 2019  00:20

Goed verhaal. Lekker kort!-) Gefeliciteerd Wim! Chapeau! 

Vincent Hart  ·  18 augustus 2019  00:39

Zwiet dreams are made of this! Bedankt Wim!

Max Berlijn  ·  18 augustus 2019  08:50

Wim, heel erg bedankt (had ik al gedaan op de dijk). Dit keer wel succes vanaf “de dijk”...🍾. Helpt de dips van de Saker en Indiekiev een beetje vergeten maar ja dan valt DB weer in de bus met prachtige platen van deze twee gemiste soorten voor de meeste...😭...maar nogmaals dank!

Sietse Bernardus  ·  18 augustus 2019  09:22

Allemaal leuk en aardig Wim.Maar,volgende keer dit soort aktie,s graag doen als ik gewoon in Nederland ben!  Dan heb ik er ook nog wat aan ;-)

Phil Koken  ·  18 augustus 2019  10:59

Gefeliciteerd met de ontdekking Wim, lang verwachte soort. En een leuk, duidelijk verhaal. We bestellen nu een Kleinste Strandloper bij je ;-)

Grt Phil

Roel Schwartz  ·  18 augustus 2019  23:12

Proficiat Wim met je Mega-ontdekking van deze zeer zeldzame Amerikaanse dwaalgast. Leuk verhaal.

Edwin Russer  ·  19 augustus 2019  12:20

Top Wim, dank voor deze prachtige vondst en mooi omschreven.

Jan Hein van Steenis  ·  19 augustus 2019  13:40

Loon naar werken dus. Heel leuk dat ik nu eindelijk eens een reden had deze legendarische plek te bezoeken. Het bleek zelfs "maar" 2½ uur rijden te zijn.

Ruud Schenk  ·  21 augustus 2019  00:08

Wat een gaaf verhaal van Wim!  Door omstandigheden was ik er zaterdag eind van de middag pas... onmogelijk zo bleek...

En dan zie ik inneens dat onze geliefde voorzitter uit 60 waarnemers weet dat er 10 goede bij zijn...

Jan van der Laan  ·  21 augustus 2019  09:53

Jammer Ruud dat je hem nog niet hebt.

Ik denk dat Remco vooral zal bedoelen enerzijds de vogelaars die zoeken en anderzijds de vogelaars die er een gezellig samenzijn van maken ;-)

Martijn Verdoes  ·  21 augustus 2019  10:29, gewijzigd 21 augustus 2019  10:31

Bedankt Wim, voor de vondst en de goede foto's van een MEGA soort! 

"c 60 vogelaars (waarvan c 10 goede)." 🤔

10 Dutch Birding leden, 50 niet-leden?! 

10 met telescoop, 50 met alleen een 400mm lens en een camouflagepak?

10 die weten hoe een Alaskastrandloper eruit ziet, 50 die geen Kluut kunnen herkennen? 

10 die de vogel in de dagen ervoor al zagen, 50 in de mongolenwaaier? 

10 dippende twitchers, 50 ramptoeristen? 

Wie zal het zeggen? 

Remco Hofland  ·  21 augustus 2019  11:41

@Martijn: zal ik dat dan maar doen ;-)?

@Jan: precies dat. Hoewel ik zowel zocht als het gezellig had. Voor het overige betrof de helft van de aanwezige personen Franstaligen (die ik niet kon verstaan), en kende ik van de rest ook niet iedereen, noch hun kennis / ervaring / oogsterkte / inzet / alcoholgebruik de avond ervoor dan wel 17 andere variabelen. Vandaar ook de 'c', de piep was bedoeld om kenbaar te maken dat er wel degelijk is gezocht op 20 aug 2019 en in welke sterkte en met welke aantallen men te dealen had.

Overigens is evident dat mijn piep niet gedaan werd in mijn voorzittersrol maar in die van dippende-twitcher-die-het-weekend-voor-de-club-op-de-Birdfair-stond ..

Edwin Russer  ·  21 augustus 2019  12:02

Remco, niet om het een of ander maar ik zou voortaan wel oppassen om dit soort berichten, via welk medium dan ook, te versturen. Het kan bij sommigen wel degelijk in het verkeerde keelgat schieten. 

Remco Hofland  ·  21 augustus 2019  13:28

Duly noted.

Jelle Scharringa  ·  21 augustus 2019  13:40

Geweldig verhaal en ontdekking Wim! 

Je weet natuurlijk dat we nog geen Least op onze lyst hebben?

Eduard Sangster  ·  21 augustus 2019  13:54

Wim, hartelijk dank voor je fraaie ontdekking. Ik heb er van genoten

Cees Struijk  ·  21 augustus 2019  22:30

Wim van harte met deze knappe ontdekking! Een geweldig verhaal. Dank je. wat heb ik van deze primeur genoten.

Ruud Schenk  ·  23 augustus 2019  20:53

Jammer dat ik niet op tijd kon zijn bij deze geweldige ontdekking!

Daar waar ik schrijf “onze geliefde voorzitter” bedoel ik dat ook met nadruk!

Geen aanval dus over een opmerking...

Ik dacht aan ledenwerving... afschrikken... 

Oppassen voor elitaire toonzetting zoals ooit De Club Van Nederlandse Vogelkundigen gewoon was... dacht ik gisteravond...

Wim van Zwieten  ·  27 augustus 2019  23:38

Dank voor alle enthousiaste reacties die ik via diverse kanalen mocht ontvangen. Een hele leuke ervaring is het om een 'mega' te vinden....

Dušan Brinkhuizen  ·  8 september 2019  13:16

Gefeliciteerd Wim met een nieuwe voor Nederland! En knap eruit gevist met die massa steltjes daar... 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?