DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Mystery Bird Competition, Vogelinformatiecentrum

14 augustus 2019  ·  Koen Stork, Marc Plomp & Tim Schipper  ·  3930 × bekeken

In 2018/2019 heeft het Vogelinformatiecentrum ter viering van haar 10 jaar bestaan een Mystery Bird Competition gelanceerd. Deze gehele competitie werd geschreven door Koen Stork en Tim Schipper. Dit duurde een jaar waarbij maandelijks twee mystery birds gepresenteerd werden op de website van het Vogelinformatiecentrum. In totaal werden er 24 mystery birds getoond. De uiteindelijke winnaar werd Frank van der Meer met 23 juiste antwoorden. De prijs was een heuse Leica Trinovid HD 8x32 verrekijker. Vanwege het grote succes maken Koen en Tim ook dit jaar weer een Mystery Bird Competition voor het Vogelinformatiecentrum. Ook dit jaar stelt Leica weer een Trinovid HD 8x32 beschikbaar

Hoe werkt het?

Iedere maand verschijnt er in de nieuwsbrief van het Vogelinformatiecentrum een nieuwe aflevering van de Leica Mystery Bird Competition. Deze aflevering is ook terug te vinden op de site van het Vogelinformatiecentrum. Per keer verschijnen er twee foto’s met daarop de mystery birds. Het doel van deze Mystery Bird Competition is om de mystery birds juist te determineren. Het juiste antwoord kan dan via de mail ingezonden worden. Inzendingen moeten dezelfde maand worden gedaan. Bij de nieuwe aflevering zit telkens een terugblik met de goede antwoorden van de vorige maand en daarbij een uitleg waarom het de desbetreffende soort betrof.

De volgende regels gelden bij deze competitie:

  • Elke maand zullen er 2 foto’s getoond worden.
  • Een mysterybird moet op soort-niveau worden gedetermineerd.
  • De naamgeving van het CSNA wordt hierbij gehanteerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat Noordse Kwikstaart niet goed gerekend wordt als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
  • Alleen de soorten die op Texel zijn vastgesteld doen mee. Voor de volledige lijst met vastgestelde soorten, ZIE HIER.
  • Elke nieuwe soort voor Texel kan gelijk in de competitie voorkomen.
  • Alleen de eerste inzending telt (dus je kan maar 1x per maand meedoen).
  • De inzending moet in dezelfde maand ontvangen zijn.
  • De makers, fotografen en sponsor spelen niet mee.

Het antwoord kan gemaild worden naar: info@vogelinformatiecentrum.nl

Prijs

Degene met de meeste goede antwoorden na 12 maanden en 24 mysterybirds wint een Leica Trinovid HD 8x32 Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Leica. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de spelers met het meeste aantal goede inzendingen. Daarnaast wordt er elke aflevering een maandwinnaar gekozen die een kleine prijs ontvangt van het Vogelinformatiecentrum. Deze maandwinnaars zijn er zodat de minder ervaren mensen ook kans maken op een prijs en de competitie voor iedereen toegankelijk blijft.

Het Vogelinformatiecentrum is dè verrekijkerspecialist van Nederland. Als u bij het Vogelinformatiecentrum een verrekijker of telescoop boven de 750 euro besteld of koopt, dan krijgt u er gratis een jaar lidmaatschap van Dutch Birding bij. Meer informatie: www.vogelinformatiecentrum.nl Hier vindt u ook de Mystery Bird Competition.

Koen Stork, Marc Plomp & Tim Schipper

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?