DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Nieuwe wereldranglijst

30 april 2018  ·  Toy Janssen  ·  5678 × bekeken

Dutch Birding heeft al jaren diverse leden die er regelmatig in de wereld op uittrekken om vogelsoorten te zien. Dat heeft er toe geleid dat er een ranglijst van wereldsoorten ontstond onder de naam “Club van 4500”. Jan van der Laan hield de lijst bij en de deelnemers gaven hun aantallen aan hem door. Dit ging allemaal prima totdat twee jaar geleden de nieuwe website geïntroduceerd werd. De Club van 4500 werd vergeten mee over te nemen naar de nieuwe site. Pas een tijd later werd deze alsnog overgezet. Door de nieuwe opzet was het bijhouden van de wereldranglijst er niet eenvoudiger op geworden. Het werd tijd voor een compleet nieuwe opzet van de lijst.

Begin dit jaar was er weer wat tijd en Jeroen en Toy staken de koppen bij elkaar, in maart was de eerste test versie klaar. Een aantal wereldlijsters werden uitgenodigd om de nieuwe wereldranglijst te gaan testen. De resultaten waren positief en vooral de nieuwe import functie werkte buitengewoon goed. Na nog wat fine tuning zijn we nu klaar om met wereldranglijst live te gaan.

In de menubalk van de hoofdpagina is een item toegevoegd met de naam “Ranglijsten“. Hieronder vind je de onderstaande ranglijsten:

 • Wereldranglijst
 • Nederlandse Ranking
 • Belgische Ranking
 • Lijstjes pagina

De rubriek “Club van 4500” die op de website te vinden is zal eind deze maand verdwijnen. Jan van der Laan zal contact opnemen met de deelnemers van de lijst en hen informeren over de nieuwe opzet.

Iedereen die een account heeft op de website van Dutch Birding kan een wereldlijst aanmaken. Op de pagina van de wereldranglijst staat een uitgebreide handleiding hoe je dit kunt doen. We hebben gekozen om als bron de IOC lijst te gebruiken. We gebruiken deze ook al voor de wereldsoorten fotogalerij.

Discussie

Theo Admiraal  ·  1 mei 2018  11:27

Goed initiatief Toy!

De upload gaat soms niet helemaal goed. Zo wordt mijn Echo Parakeet geweigerd, omdat deze uitgestorven zou zijn, terwijl ik een jaar geleden nog een foto op de site heb gezet ;-)

Toy Janssen  ·  1 mei 2018  12:12

Theo, kijk even in de handleiding. Daar staat uitgelegd wat je moet doen met meldingen van uitgestorven soorten. In dit geval zal vrijwel zeker ook de nominaat zijn uitgestorven en heb je 1 van de ondersoorten gezien. 

Justin Jansen  ·  1 mei 2018  13:22

Ook het geval met Thick-billed Grasswren (een van de ondersoorten is uitgestorven, dus soort is springlevend)

Jan van der Laan  ·  1 mei 2018  14:19

Haha, in de IT heet dat RTFM. Dus eerst de handleiding lezen, mannen.

Theo Admiraal  ·  1 mei 2018  14:41

Jan, goed punt, maar handleidingen lezen is voor dummies. Als het niet werkt breng ik het gewoon terug.

Nog even over de lijst. Ik denk ook dat de IOC lijst prima te gebruiken is, maar daardoor verliezen we wel een aantal soorten die bij ons in NL al lang als soort geaccepteerd zijn ( bv Rotganzen en Kwikstaarten). Bestaat de mogelijkheid om die soorten handmatig toe te voegen (of staat dat soms ook in de handleiding ;-)).

Jelle Scharringa  ·  1 mei 2018  14:56

Al die illegale "splits" moeten we inderdaad inleveren als je de IOC volgt.

Wietze Janse  ·  1 mei 2018  16:04

Theo, die kan je invoeren als taxon, en mochten ze gesplitst worden, heb je er weer eentje bij, en mochten ze in NL gelumped worden heb je een issue minder ;-)

Toy Janssen  ·  1 mei 2018  19:40, gewijzigd 1 mei 2018  19:41

@Theo, eques eques is uitgestorven. Jij zal die van Mauritius gezien hebben. Vink deze taxon aan en je hebt hem op je lijst.

 • Psittacula eques eques † · La Réunion
 • Psittacula eques echo · Mauritius I.


@Justin, modestus modestus is uitgestorven. Kies de taxon die je gezien hebt en je hebt hem op je lijst.

 • Amytornis modestus modestus † · s Northern Territory (c Australia)
 • Amytornis modestus indulkanna · s Northern Territory, nc South Australia (sc Australia)
 • Amytornis modestus raglessi · n Flinders Ranges in e South Australia (sc Australia)
 • Amytornis modestus curnamona · s Lake Frome Basin in e South Australia (sc Australia)
 • Amytornis modestus cowarie · Sturt Stony Desert in ne South Australia (sc Australia)
 • Amytornis modestus obscurior · nw New South Wales (ec Australia)
 • Amytornis modestus inexpectatus † · n, s New South Wales (ec Australia)

Rolf A. de By  ·  2 mei 2018  18:58

Allen: Zeer goed gedaan, functioneel robuust, qua lay-out erg plezierig.  Complimenten!

Was voor mij (administratief al op IOC gericht) fluitje van een cent, met slechts enkele correcties nodig aan het einde.  Mijn lijst is nu compleet, en hopelijk correct, op soortniveau, maar niet op ondersoortniveau.  Of dat ooit lukt is nog maar de vraag.

Ben benieuwd hoe men denkt om te gaan met IOC updates op termijn; dat lijkt me nog een hele uitdaging.

Twee kleine gripes van mijn kant:

 • ik zou hebben ingebouwd dat je een soort ook als binomiaal mag administreren.  Je kunt immers niet altijd weten welke ondersoort je hebt waargenomen.  De aanname dat je de nominaatvorm hebt gezien/gehoord is natuurlijk in het algemeen onjuist.
 • er is geen voorziening voor species novum gevallen.  Dat is verdedigbaar, en niet zo erg, maar kost een paar ticks.


Nogmaals hats off!

Toy Janssen  ·  2 mei 2018  22:35, gewijzigd 2 mei 2018  22:35

@Rolf, bedankt voor de complimenten ook namens Jeroen. We hebben nagedacht over de updates. We hebben al een systeem om de updates snel en accuraat uit te voeren op onze eigen database (dit hebben we al diverse malen toegepast op de fotogalerij van de wereldsoorten). Ook hebben we al een manier uitgedacht (en getest) waarmee de lijster geholpen wordt om de mutaties inzichtelijk te maken en daarna uit te voeren. De generale repetitie is in augustus als IOC met versie 8.2 komt. Wij zullen deze snel uitvoeren en aankondigen met een melding op de site. De handleiding zal dan ook uitgebreid worden.


Jan Hein van Steenis  ·  2 mei 2018  23:58

Het invoeren leek in een uurtje gebeurd (ik had zo'n 100 "fouten"). Nu moet ik maar weer een download maken om te kijken wat ik door mijn eigenwijze taxonomie allemaal mis (mijn purperkoeten waren alvast weg).

Jan Hein van Steenis  ·  3 mei 2018  13:43

Toch een puntje van kritiek: er zou in plaats van "taxons" natuurlijk "taxa" moeten staan.

Toy Janssen  ·  3 mei 2018  19:12, gewijzigd 3 mei 2018  21:31

Helemaal gelijk Jan Hein. We moeten alleen even wachten tot Jeroen terug is van een welverdiende vakantie ;)

Arjan Dwarshuis  ·  6 mei 2018  14:12

Grote klasse Toy!!! Thanks hiervoor! Mijn meest recente IOC lijst is 7196 exclusief heard onlies.

Hans Verdaat  ·  7 mei 2018  10:09, gewijzigd 7 mei 2018  10:42

Goed initiatief Toy!

Was mogelijk nog handiger om een koppeling te maken (of verder te gaan) met de Wereldlijst Ranking van Observation.org ?? Ook IOC-lijst en alle invoer via de apps en online worden meteen meegenomen. En toekomstige IOC updates worden daarin meteen meegenomen.

https://world.observation.org/ranks_saved.php

Toy Janssen  ·  7 mei 2018  16:08

@Hans, we hebben gekozen om alles in eigen beheer te houden. Ook gebruiken niet alle "club van 4500" leden observation.org.

Pieter de Groot Boersma  ·  12 mei 2018  00:16, gewijzigd 12 mei 2018  19:29

De Greater Prairie Chicken staat per abuis als uitgestorven te boek! Net als de Thick-billed Grass-wren.

Echt niet!

https://www.hbw.com/ibc/video/thick-billed-grasswren-amytornis-modestus/ventral-and-frontal-views-calling-female-rufous

Hetzelfde voor Stitchbird!

https://www.hbw.com/ibc/video/stitchbird-notiomystis-cincta/two-views-male-calling-once


Edit: Oh, ik moet iets lezen zie ik....


Voor degene die het via deze manier toevallig lezen. Het betreffen uitgestorven nominaten. Kies dus alle taxons in plaats van soorten om ze toch toe te voegen.Pieter de Groot Boersma  ·  13 mei 2018  00:47

Ok, ik heb mijn wereldlijst ingevuld op de site. 3498 soorten gezien en een stuk of 40 op de frustratie lijst (alleen gehoord). Maar dan zijn er nog soorten welke wij Hollanders nou wel splitten, en de anderen schijnbaar niet.

Welke zijn dat nu?

Rotgans + witbuikrotgans + zwarte rotgans

Gele kwikstaart + witkeelkwikstaart (omdat Engelse, noordse, Italiaanse, Iberische, Kaspische en Balkankwikstaarten nu verdeeld zijn over de twee)

Rouwkwikstaart is nu schijnbaar weer gelumpd met witte kwikstaart


Toendra en taigarietgans, kleine barmsijs en grote barmsijs, grote Canadese gans en Hutchin's Canadese gans worden nu wel door IOC gesplit.


Jan van der Laan  ·  14 mei 2018  10:42

Als DB ooit besluit voor de Nederlandse lijst over te gaan op de IOC lijst, dan verdwijnen de volgende soorten (het worden dan weer ondersoorten):

 1. Fluitzwaan
 2. Witbuikrotgans
 3. Zwarte Rotgans
 4. Thayers Meeuw
 5. Oostelijke Blonde Tapuit
 6. Seebohms Tapuit
 7. Siberische Tjiftjaf
 8. Siberische Braamsluper
 9. Balkanbaardgrasmus
 10. Rouwkwikstaart
 11. Engelse Kwikstaart
 12. Noordse Kwikstaart
 13. Witkeelkwikstaart
 14. Balkankwikstaart

Hans Westerlaken  ·  30 mei 2018  17:18

Wat mij betreft, mag dat zo snel mogelijk gebeuren. Het valt slecht te verkopen om als enig land bepaalde ondersoorten als soort te bestempelen.

Ik zou de aanpassing dan ook liefst per direct zien nu we toch bezig zijn om op de  IOC over te schakelen. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?