DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Dutch Birding voorjaarsweekend Texel 2018

1 mei 2018  ·  Toy Janssen  ·  4233 × bekeken

Samen met het Vogelinformatiecentrum Texel organiseert Dutch Birding op 11, 12 en 13 mei het Dutch Birding Vogelweekend. Zoals ieder jaar staat het weekend in het teken van vogels kijken, zowel buiten als -op de vrijdag- en zaterdagavond- binnen. Statistisch gezien zijn deze dagen van mei de beste dagen om zeldzaamheden te ontdekken, en Texel is al sinds jaar en dag de gemeente waar de meeste zeldzaamheden ontdekt worden. Tijdens het Dutch Birding voorjaarweekend zijn alle vogelaars welkom. Iedereen zorgt zelf voor overnachting en vogelt de dagen op zijn of haar eigen manier. Informatie over accommodatie kunt u onder meer vinden op de website van de VVV Texel (www.texel.net). Tevens wordt de film "Arjans Big Year" vertoond op donderdag en zondag, meer informatie is hier te vinden

Hier vindt u het complete programma van het Dutch Birding Texel voorjaarsweekend, het gehele Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day. Het programma begint op vrijdagmiddag 11 mei om 13.30 uur met een exclusieve minibusexcursie. Het programma eindigt met de prijsuitreiking van de beste soort van het weekend, op zondag om 18:00u. Het gehele programma leest u hieronder.

Zowel Dutch Birding-leden, Big Day-teams als belangstellenden zijn welkom bij de diverse activiteiten gedurende het weekend.

Het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel organiseren het Wadden Vogelfestival op Texel. Op 12 & 13 mei is het Vogelinformatiecentrum het centrale punt waar u alle informatie over dit weekend, de vogels, de Texel Big Day, excursies en bemande vogelkijkpunten en de verrekijkershow kunt krijgen. Dit gehele weekend speciaal geopend van 9.00 - 18.00 uur. Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.

Roodpootvalk Falco vespertinus, De Tuintjes, 25 augustus 2013 (Toy Janssen)

Soort van het weekend

Uiteraard is er ook dit jaar weer een fraaie kijker te winnen voor de vogelaar die de meest zeldzame vogel van dit weekend ontdekt. De spelregels rondom de soort van de dag zijn onderaan deze pagina te vinden.

De kijker die te winnen is een Bynolyt TX10x42 twv 449 euro! 

BELANGRIJK: Vergeet dus vooral niet om uw waarnemingen door te geven via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl) of geef uw waarneming mondeling door bij het Vogelinformatiecentrum of aan iemand die toegang heeft tot één van deze systemen.

Aanmelding Bird Alerts Texel

Als u ook naar Texel komt kunt u zich aanmelden voor de Bird Alerts Texel whatsapp-groep. Op deze manier bent u tijdens het Dutch Birding Voorjaarsweekend direct op de hoogte van het laatste nieuws over Texelse zeldzaamheden. U kunt zich donderdag 10 mei en vrijdag 11 mei tot 20:00u (en mocht er nog ruimte zijn, eventueel de volgende dagen) aanmelden voor de Bird Alerts Texel door uw eigen naam en nummer als contact (via het paperclipje in whatsapp) te sturen naar Wietze Janse (06 51 02 78 31). Hij zal u dan zo snel mogelijk na aanmelding toevoegen. Dus gelieve niet te bellen of e-mailen, alleen op bovenstaande wijze wordt u direct toegevoegd. In de Bird Alerts Texel Whatsapp kunt u leuke Texelse waarnemingen doorgeven, doe dit door uw locatie (en de naam van de soort en evt relevante details) te verzenden door middel van het paperclipje in whatsapp. De app is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door. LET OP: Deze whatsapp-groep is uitsluitend bedoeld voor mensen die ook daadwerkelijk op het eiland zijn. En bent u op het eiland met iemand anders meldt u zich dan niet beide aan, op die manier blijft er plaats voor anderen. Maandag 14 mei 2018 wordt u door de admins weer uit de groep verwijderd.

Texel Big Day 2018

Ook dit jaar organiseren Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland weer een Texel Big Day op 12 mei. Ook een team van Dutch Birding zal meedoen aan de Texel Big Day. U kunt ons team sponsoren, maak een donatie en kies voor "Team Dutch Birding. U kunt ook de andere teams sponsoren. Meer informatie over de Texel Big Day is hier te vinden.

Roodstuitzwaluw Cecropis daurica, Cocksdorp, 14 april 2018 (Toy Janssen)

Programma Dutch Birding voorjaar weekend Texel, Wadden Vogelfestival en Texel Big Day

Vrijdag 11 mei 2018

10:00-18:00u - Het Vogelinformatiecentrum is open.
Gratis schoonmaken van uw verrekijker/telescoop.

13:30-16:30u - Vogelexcursie per minibus
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels. Boek hier deze excursie.

18:00-19:30u - Briefing Teams (alleen voor deelnemers)
Voor alle deelnemers van de Texel Big Day.

Avondprogramma

Het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp

19:45-20:15u - Inloop

20:15-21:00u - Welkom en Waarnemingenlog
We beginnen met een korte update over het goede doel van 2017 en 2018 door Marc Plomp. Daarna zal Timo Roeke van Waarneming.nl met u de waarnemingen doornemen, wat is er die vrijdag allemaal gezien op het eiland? Hij neemt met u de beste plekken door en laat zien wat er allemaal te zien is. Ook laat hij zien hoe de Big Day-pagina werkt waar de teams gedurende de Texel Big Day zijn te volgen. Op de website van Dutch Birding is een categorie "Big Day Texel" aangemaakt in de lijstjes pagina. Een plek waar alle Big Day-lijsten van Texel neergezet kunnen worden.

21:00-21:30u - Pauze

21:30-23:00u - Lezing: Hoe vergaat het visetende vogels in de Waddenzee.
Door Mardik Leopold over de druk van vogels op de Waddenzee en hoeveel vogels er van de Waddenzee kunnen leven. Een interessante vraagstelling die mooi aansluit bij onze sponsoractie van 2017 voor de strandbroeders (die overwegend / deels afhankelijk zijn van de Waddenzee).

00:00u - De start van de Texel Big Day
Marc Plomp opent de Texel Big Day bij het Eierlandsche Huis. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Zaterdag 12 mei 2018

09:00-18:00u - Vogelinformatiecentrum open.
Optiekshow met alle merken verrekijkers en telescopen. Kom langs voor het gratis schoonmaken van uw verrekijker. Er is koffie of thee terwijl uw kijker vakkundig schoongemaakt wordt. Zelf alle modellen nieuwe verrekijkers of telescopen testen en profiteer van de aanbiedingen.

10:00-17:00u - Vogelkijkpunten zijn open
Bezoek één van de Vogelkijkpunten en laat u voorlichten welke vogels daar door de telescopen te zien zijn.

09:00-11:00u - Vogelexcursie met Paul Böhre, redacteur van Roots (volgeboekt)
Vanuit het Vogelinformatiecentrum.

09:00-11.00u - Vogelexcursie
Vanuit het Vogelinformatiecentrum. Boek hier deze excursie.

09:30-12:30u - Vogelexcursie per minibus
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels. Boek hier deze excursie.

13:30-16:30u - Vogelexcursie per minibus (volgeboekt)
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels.

14:00-16:00u - Vogelexcursie
Vanuit het Vogelinformatiecentrum. Boek hier deze excursie.

14:00-16:00u - Vogelexcursie
Vanuit het Vogelinformatiecentrum. Boek hier deze excursie.

Avondprogramma

Het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp

18:30-20.00u - Duinbuffet voor iedereen
In het Eierlandsche Huis kunnen we gezamenlijk genieten van een uitgebreid en perfect Oosters Buffet. Voor € 15,- per persoon kunt u gezellig mee-eten en uw waarnemingen uitwisselen. Opgeven voor dit buffet kan (het liefst voor 5 mei) via een mail aan Debby.

20:00-20:30u - Zaal open voor publiek

20:30-21:30u - Waarnemingenlog
Door Timo Roeke, Waarneming.nl. Zoals vrijdag neemt hij weer de waarnemingen van de dag door, met nu ook een update van de Texel Big Day (die nog in volle gang is).

Haal meer uit Waarneming.nl - Aansluitend geeft Timo een presentatie over de achtergronden, mogelijkheden en waarde van de website Waarneming.nl. Menig vogelaar gebruikt Waarneming.nl en de website is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk instrument voor natuurliefhebbers. Het aantal waarnemingen dat wordt verzameld groeit nog ieder jaar. Over dit waardevolle instrument valt veel te vertellen. Hoe werkt de website nu precies, wat kun je ermee, welke functies biedt het platform?

21:30-22:00u - Pauze

22:00-23:00u - Lezing: Big Day-en en vogelen op Texel, test je kennis!
Wat is een Big Day, wat maakt deze Big Day zo bijzonder en wat maakt vogels kijken op Texel zo bijzonder! Na de pauze wordt je op een interactieve en meeslepende manier meegenomen in deze onderwerpen, en bovenal je kennis hierover getest. Tip: neem je smartphone mee (en installeer alvast de app Kahoot).

De avond wordt muzikaal omlijst door het Dr. B Vogel Orkest.

00:00u - Finish / einde van de Texel Big Day 2018
Alle teams zijn gefinisht vóór 00:00u.

Zondag 13 mei 2018

09:00-18:00u - Vogelinformatiecentrum open
Optiekshow met alle merken verrekijkers en telescopen. Kom langs voor het gratis schoonmaken van uw verrekijker. Er is koffie of thee terwijl uw kijker vakkundig schoongemaakt wordt. Zelf alle modellen nieuwe verrekijkers of telescopen testen en profiteer van de aanbiedingen.

09:00-11.00u - Vogelexcursie
Vanuit het Vogelinformatiecentrum. Boek hier deze excursie.

09:30-12:30u - Vogelexcursie per minibus (volgeboekt)
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels.

09:30-10:30u - Ontbijt voor alle teamleden van de Texel Big Day (alleen voor de teams)
In de Robbenjager

10:00-17:00u - Vogelkijkpunten zijn open
Bezoek één van de Vogelkijkpunten en laat u voorlichten welke vogels daar door de telescopen te zien zijn.

10:15-10:30u - Inloop voor fans en pers voor de prijsuitreiking
De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, 1795LN De Cocksdorp

10:30-11:30u - Prijsuitreiking van de Texel Big Day in de Robbenjager, iedereen welkom!
Welk team heeft het meeste geld opgehaald voor de huiszwaluw en wint in de categorie 'Beste Fondsenwervers 2018'? En welk team heeft na 24 uur fietsen de meeste vogelsoorten gezien op Texel en wint in de categorie 'Meeste Soorten 2018?' Zit er een nieuw record in? Hoeveel geld hebben we dit jaar opgehaald voor het goede doel?
Kom kijken en u weet het!

14:00-16:00u - Vogelexcursie met Arjan Dwarshuis
Vanuit het Vogelinformatiecentrum. Boek hier deze excursie.

17:00u sluit het Wadden Vogelfestival 2018

18:00u - Prijsuitreiking "Soort van het weekend" in het Vogelinformatiecentrum, Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.

Spelregels soort van het weekend:

 • De soort de weekend mag gevonden worden vanaf vrijdag 11 mei 07.00 t/m zondag 13 mei 18.00.
 • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
 • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
 • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag om 18.00. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
 • Er is door TOH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
 • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel (bijvoorbeeld Roodmus). In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
 • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
 • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
 • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
 • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
 • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
 • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
 • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
 • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
 • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
 • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
 • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Feedback?