DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Keizerarend – een mooi vervolg - update 9 oktober 2017

4 oktober 2017  ·  Wietze Janse & Remco Hofland  ·  11506 × bekeken

Een nog mooier vervolg .......

In de middag van 8 oktober 2017 wordt bekend dat de Keizerarend opnieuw over Overijssel vliegt, Lucien Brinkhof neemt hem overvliegend in noordoostelijke richting boven het Boetelerveld, Raalte OV waar. Op maandag 9 oktober gaan er toch weer mannen op stap en zoeken en omstreeks 12.30 ziet Pieter Doornbos de vogel over een gebied ten zuidoosten van Zwolle, Frits van den Bos detecteert 'm boven Zwolle omstreeks 12.48, Guus van Duin omstreeks 15.15 nabij de Rechterensweg (plek van vorige week), en dan volgen de waarnemingen elkaar in hoog tempo op totdat de vogel omstreeks 18.40 net ten westen van de Postweg, ten oostnoordoosten van Zwartsluis, gaat slapen. Een zeer goede afloop vooralsnog voor degenen die de vogel hiervoor dipten. Het lijkt een zekerheidje morgenochtend ... de Keizerarend-appgroep telt nu (9 oktober, 20.33 uur) 140 deelnemers, waarvan een groot deel morgenochtend langs de Postweg (dan wel ten noorden & ten zuiden van het gebied) staat!

****************************************************

Vroeg in de avond van 3 oktober 2017 krijg ik (Wietze Janse) een Whatsapp van Nick Peeters en word ik door Johan van der Louw op Facebook getagd, een spannende arend, of ik even wil kijken. Eigenlijk is gelijk duidelijk dat de foto die Gijs Leusink deelt in de Facebook-groep Roofvogels en Uilen een Keizerarend betreft. Ik gooi de foto in de DB Alerts admin-groep en besluit te piepen zodra de details bekend zijn en die volgen al snel van Gijs: rond 13.15 h. gezien bij Cellemuiden (OV) waarbij de vogel richting noord doorvloog. Deze informatie wordt snel doorgepiept, maar wat nu?

Tegen het donker worden komt er via de Overijssel-appgroep het bericht dat bij het vallen van het duister de vogel ten oosten van Hasselt (OV) is gezien. Langzaam komt meer informatie door. Jeroen Bredenbeek (boswachter SBB) heeft de vogel in de schemer laag door de kruinen van een bosje elzen zien vliegen, en heeft genoeg details gezien om zeker te zijn van zijn determinatie; de vogel werd opgepest door wat Buizerds en Zwarte Kraaien om daarna achter het bosje te verdwijnen. Hij moet haast wel ergens in de buurt zijn gaan slapen.

Ook dit nieuws werd natuurlijk weer snel gedeeld via DB Alerts. Hans Pohlmann nam contact op met Jeroen en deelde informatie via DB Alerts over de situatie ter plekke, onder andere met betrekking tot parkeren. Het was meteen duidelijk dat er langs de N377 niet gestopt/geparkeerd kon worden, maar een drietal zijwegen waaronder de Rechterensweg gaven hoop op het kunnen managen van de ongetwijfeld grote groep hoopvolle twitchers in de vroege ochtenduren. Ik (Remco Hofland) maakte, ondanks iets wat begon als een uiterst romantisch etentje bij De Plantage in Amsterdam (na een vermakelijke lezing van Arjan Dwarshuis in De Tropen ter gelegenheid van de opening van de expositie Geen Dodo van Steven Rutgers), een appgroep aan waarin ik vast de mensen gooide die ik samen met mij de Keizerarend van Uden (NB) zag dippen. Daarna gaf ik via de DB Alerts door dat iedereen die de volgende morgen ook ging zoeken/twitchen zich die avond bij mij kon melden voor de Keizerarend-appgroep. Ik legde mijn vriendin Anita uit dat dit (na bijna twee jaar samen), pas de eerste keer was dat zij iets meekreeg waar de hobby twitchen om gaat – en was vervolgens helaas de helft van het etentje kwijt aan het in de appgroep plaatsen van vele tientallen geïnteresseerden (waaronder diverse personen die geen lid zijn van Dutch Birding of van DB Alerts).

Het werd een vroegertje. Ik (Remco) werd op woensdag 4 oktober 2017 per ongeluk om 02:35 wakker en besloot vast te gaan rijden (om 03:09) om de (parkeer)situatie ter plekke in te schatten. Ik had met Jeroen en Hans afgesproken op de hoek N377/Rechterensweg om 06:30 maar arriveerde al om 04:35 … al snel werd duidelijk dat de onverharde, na 400m afgesloten Rechterensweg ideaal was om alle twichersauto’s te herbergen, mits ze aan één kant van de weg werden geparkeerd. In verband met het mogelijk opduiken van de arend elders, met waarschijnlijk paniek als gevolg, instrueerde ik iedereen via de app (en ter plaatse) om de auto direct te keren voordat werd geparkeerd. Hans en Jeroen waren hierbij opnieuw zeer behulpzaam..

Bij Wietze ging ondertussen pas om half 6 de wekker. Sommige ochtenden voel je je meer brak dan anderen, dit was er eentje van. Maar je hebt geen keus, als je thuisblijft hoop je (tegen beter weten in) dat de vogel eigenlijk niet gevonden wordt en wordt hij dan gevonden dan is het leed niet meer te overzien. Gaan dus! Een half uurtje later zit Wietze in de auto, hoewel al redelijk druk rijdt het goed en komt hij tien voor half acht bij de plek aan. Omdat er al veel auto’s geparkeerd staan op de Rechterensweg ten oosten van het bosje waar de vogel volgens Jeroen mogelijk is gaan slapen, besluit hij eerst aan de westzijde te gaan kijken, mocht hij dan gevonden worden dan weet is duidelijk hoe en waar heen te rijden. Wietze parkeert aan de westzijde en even later staat hij met o.a. Laurens Steijn, Teus Luijendijk en Ferry Ossendorp een kopje koffie te drinken en de strategie te bepalen. Ze besluiten zich ook tussen de twee bosjes te positioneren en zien de grote groep aan de oostkant van de twee groenstroken staan. De groep-Wietze kan over de weilanden uitkijken; elektriciteitsmasten, bomen en palen worden gecheckt, ze vinden al enkele Buizerds, 2 Haviken en een Sperwer, maar nog niet de gehoopte vogel.

Vroeg in de ochtend zijn de eerste vogelaars vol verwachting in het gebied samengekomen. 

Dan na een minuut of 10 roept Teus “daar vliegtie!!!”, wij kijken maar zien nog 2 lange seconden niets, de vogel zit net achter de boomtoppen, maar dan opeens verkiest hij het luchtruim en staan een kleine 10 man, onder het uitroepen van juichkreten, te genieten van een mooie Keizerarend die voorbij vliegt. In het eerste licht, met camera-instellingen nog verkeerd, maak ik de eerste bewijsplaatjes en na een mooi vlucht zien we de vogel verderop in een weiland landen.

Keizerarend Aquila heliaca Imperal Eagle, Hasselt, 4 oktober 2017 (Wietze Janse), het eerste moment.


De Whatsapp groep ....

Keizerarend Aquila heliaca Imperal Eagle, Hasselt, 4 oktober 2017 (Michel Veldt)

Via de Keizerarend-appgroep waarschuwt Laurens de grote groep twitchers op de Rechterensweg, die de vogel vanuit hun positie niet hebben kunnen zien. Iedereen rent daar naar de auto om aan te kunnen schuiven. Bij aankomst aan de westzijde wordt de groep geïnformeerd waar de vogel heen gevlogen is en korte tijd later wordt hij teruggevonden, hoog zittend in een populier, waar een zeer groot gedeelte van de toegestroomde mensen de vogel te zien krijgt. Lang duurt dit echter niet, even later vliegt de vogel weer verder, wordt weer teruggevonden en meer en meer mensen krijgen de vogel in beeld. Remco is ondertussen zeer geregeld mensen aan het toevoegen aan de Keizerarend-appgroep, die gedurende de dag zo’n 190 mensen hebben gebruikt. Ondanks af en toe radiostilte, waaronder eenmaal een uur, houden we elkaar goed op de hoogte en weten gedurende de ochtend de vogel steeds weer terug te vinden. Dit ondanks het feit dat deze een aantal malen het Zwarte Water oversteekt, zodat de zoekers zo’n 15 km moeten omrijden. DB Alerts en de Keizerarend-appgroep staan niet stil. 

Op diverse plekken jaagt de Keizerarend op Hazen, die echter telkens de dans weten te ontspringen. Ook is de vogel op tenminste twee plekken in gevecht met lokale Zeearenden, waarbij opvalt hoe veel forser de Zeearenden zijn. Er vliegt af en toe een Buizerd naast, die tegen de arend in het niets valt, en geregeld heeft hij een sliert Zwarte Kraaien om hem heen hangen – maar van grootschalige paniek is onder de lokale vogels geen sprake. Aan het eind van de ochtend landt de vogel voor langere tijd in een weiland en wordt de vogel weer door veel man mooi gezien. Al poetsend poept hij en verliest wat veertjes, maar vanwege de harde wind is het niet gelukt dit (o.a. voor de determinatie) bijzondere materiaal veilig te stellen.

Na 13:05 wordt het stil. Gedurende de hele middag zoeken er nog tientallen mensen, in steeds groter wordende cirkels naar NW, NO en ZW van het gebied waar de vogel steeds leek terug te keren – maar hij wordt niet weer gevonden (ook op donderdag 5 oktober 2017 tot op heden niet). Het is duidelijk dat het om hetzelfde exemplaar gaat als die van Uden (NB), een vierde kalenderjaar vogel, die ondertussen een eerste adulte staartpen heeft gekregen. Al een kleine week hangt er dus een Keizerarend rond in Nederland – die maar twee keer werd opgepikt. Of en wanneer dat nog een derde keer lukt …?

Discussie

Hans Bossenbroek  ·  4 oktober 2017  11:47

Leuk verhaal Wietze. Was inderdaad stressen, maar wat zat 'ie mooi te zijn in de populier! Voor wie de telescoop klaar had staan: bedankt voor de eerste blik op de vogel.

Toy Janssen  ·  4 oktober 2017  14:52, gewijzigd 4 oktober 2017  14:53

Geweldig dat de vogel is herontdekt en dat degenen die de vogel op de Brobbelbies gemist hadden hem alsnog kunnen zien, gefeliciteerd!

Edwin Russer  ·  4 oktober 2017  18:56, gewijzigd 4 oktober 2017  18:56

En dit plaatje

Jacob Lotz  ·  4 oktober 2017  19:23

En Remco wederom bedankt voor een keizerlijke organisatie!

Wim Wiegant  ·  4 oktober 2017  20:00, gewijzigd 4 oktober 2017  20:24

Ik heb het al ergens anders gemeld: vandaag de historische lancering van de single bird-app door Remco Hofland. Wat een geniaal idee, en wat een geweldig succes.  

Verder, maar niet minder gemeend, mooi verhaal Wietze, en heel erg leuk dat het zo snel is geplaatst.

Max Berlijn  ·  5 oktober 2017  06:44, gewijzigd 5 oktober 2017  21:24

“wordt het een uurtje still” is niet zoals onze auto (Leo Boon, Gerard Steinhaus, Gert Ottens en ik) het heeft ervaren. Nog nooit heb ik mijzelf zo opgewonden omdat we vier keer steeds seconden te laat arriveerden bij de gemelde vogel (en vergeet die 10+ minuten niet bij de Brobbelbies niet). De meest memorabele was toen we eerst wegreden en daardoor te laat terug arriveerden bij de vogel terwijl o.a. Theo Muusse hem gewoon in een boom zag zitten... De middenconsole en het plafond van mijn auto hebben het zwaar te verduren gehad. Het was soms echt “vrouwen kinderen en ligfietsen (hoop dat die het heeft overleeft) aan de kant”, en het feit dat Google maps en Ways elkaar gingen tegenspreken op de slingerende weggetjes hielp ook niet (die zachte bermen zijn verraderlijk lastig met een hoge snelheid) maar, eind goed al goed (dank good old Jan Wierda voor het vinden van de vogel zittend in een weiland) en excuses voor mijn optreden in dat uur..... De vogel blijkt na 13.08 te zijn verdwenen in een NO richting en is verder op de dag niet terug gezien. Ik gok dat we nog wel een vervolg krijgen.

Ton Eggenhuizen  ·  5 oktober 2017  08:32

Nou Max, het was niet alleen het interieur van je auto, ook de mensen die - dan helaas net te laat - hun telescoop aan je afstonden kregen het te verduren. Je drive was prachtig om te zien, maaruhhh al dat gevloek nb in het centrum van de Bible-belt....

Wel fijn dat jij - en ik schat in iedereen die er voor 13:00 uur was - het beest fraai heeft kunnen zien. De hectiek van de ochtend was in schril contrast met de haast serene twitch die ik 's avonds op de NOS zag.Max Berlijn  ·  5 oktober 2017  18:30, gewijzigd 5 oktober 2017  18:32

Sorry Ton, je hebt gelijk ik heb me een beetje misdragen....maar eind goed al goed. Ik moet zeggen dat ik de stress welke gepaard gaat met de huidige laatste twitches (Seebohm’s, Keizerarend) steeds slechter kan handelen..

Ton Eggenhuizen  ·  5 oktober 2017  18:45

hoi Max,

had in je vorige stukkie al gezien dat je je verontschuldigde. En in de hitte van de strijd is het allemaal zeer begrijpelijk.

Wij werden op die plek (waar Theo ons staande hield en waar ik vervolgens de arend wonder boven wonder zittend in de boom terugvond) overigens heel netjes aangesproken door een moeder te fiets (met enkele dito voortbewegende kindertjes ) die eerst heel belangstellend vroeg wat er aan de hand was, en vervolgens vroeg of we elkaar niet konden aanspreken op elkaars weggedrag. Potverdikke, dat dwong wel respect af. Ik denk dat die mw zich toch ook al behoorlijk had opgewonden en dan zo rustig dat onderwerp te sprake brengend. Dat wil ik ook kunnen!!!

Marc Guyt  ·  9 oktober 2017  08:59, gewijzigd 9 oktober 2017  08:59

Ter info

De vergelijking tussen de Nederlandse en Italiaanse Keizerarend (Jan 2017) is nu te vinden op de Facebook pagina van AGAMI.

Analyse gemaakt door Nils van Duivendijk. Foto's van de Nederlandse vogel zijn van Michel Veldt en Edwin Winkel (waarvoor dank). Foto's van de Italiaanse vogel zijn van Daniele Occhiato.

Jan Hein van Steenis  ·  9 oktober 2017  21:28

Na een verkeerde beslissing vorige week woensdag (arend: zal wel te laat gaan vliegen en hoe leg ik dat op mijn werk uit) en nog eentje (misschien komt-ie nog terug, dus om 16:00 toch maar gaan rijden) had ik al gedacht/gehoopt dat hij dit weekend teruggevonden zou worden. Maar dan wel een beetje eerder dan om 16:15 op zondag... Mijn moeder vroeg me nog of ik geweest was ("Ik wil het er niet over hebben!")

Vandaag nog iets vroeger weg van mijn werk (eerst nog 20 minuten fietsen!) en na ruim twee uur een waardevolle "één-seconde-waarneming" vanaf de Rechterensweg. Gelukkig was ik ruim op tijd op de Postweg. Kan ik weer naar de DB-site zonder spontaan misselijk te worden, haha!

G.J.M. Kamphuis  ·  10 oktober 2017  11:01

Kan iemand mij vertellen hoe je in de App-groep komt ??

Wouter Puyk  ·  10 oktober 2017  12:07

Dat is te lezen op Dutchbirdalert van gisteravond.

G.J.M. Kamphuis  ·  10 oktober 2017  13:19

Dank Wouter


Wouter Puyk  ·  10 oktober 2017  16:57

René, u kunt door op de naam van de fotograaf te klikken in contact komen met een fotograaf en toestemming vragen voor gebruik/publicatie.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?