Gaaf, hopelijk gaat die nog eens ergens zitten...door Hans en Jaap en niet in de laatste plaats die mooie zwitserse mevrouw ben ik zo om/bijgepraat dat ik dan in de auto ga stappen...
DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Lammergier op doortocht
13 maart 2017 · Wietze Janse · 10588 × bekeken
12 maart 2017
Vanochtend 12 maart om 6 uur eruit en dan naar Middelburg (Zandvoortse krekengebied) gereden om wat te vogelen. Erg veel Veldleeuweriken en Graspiepers, maar hier gelukkig snel de 2 Grote Piepers tussen gevonden, kwamen mooi roepend vlak over vliegen. Hier ook nog roepende Patrijs, niet gezien. Hierna hier alle plasdras gebiedjes afgezocht, met veel Wintertalingen, Pijlstaarten, Smienten, Grutto, Bontbekplevier, Kemphaan, Lepelaar etc., maar de gister gemelde Zomertalingen niet te vinden. Daarna door naar Middelburg en daar in een parkje en reigerkolonie een Kwak gezien. Door naar Vlissingen en bij uitstappen gelijk een zingende Europese Kanarie boven me, vloog weg, daarna helaas niet meer teruggevonden. Dan naar Westkapelle en bij het Vroon rondgekeken, ook leuk met eenden en steltjes, niets bijzonders. Dan terug en Koudekerskse Polder en Prunje bekeken, hier weer hetzelfde beeld, nog rustig maar leuk met eenden, ganzen en steltjes. Door naar de Brouwersdam, Kuifduiker snel binnen en een leuke groep van 12 IJseenden. Op de noordpunt zeer veel Roodkeelduikers, Parelduiker ook snel gevonden en liet zich mooi zien. Zwarte Zeekoet bleef helaas onvindbaar. Dan door naar Stellendam, er was daar een Amerikaanse Wintertaling gevonden, wilde ik ook wel even zien. Bij aankomst kreeg ik te horen dat hij naar achter gevlogen was, gelukkig had nog een iemand hem in de telescoop (dikke Swaro) en daardoor kunnen zien, binnen. Daarna zoeken tot ik hem ook gevonden had in mijn eigen telescoop, ver maar leuk. Wezen ze mij ook nog op een Zomertaling op de plaat, weer eentje binnen voor de jaarlijst. Helaas begonnen mijn darmen nu op te spelen, toch maar doorvogelen. Door de polders bij Goedereede maar die waren opvallend leeg. Gelukkig kon ik op de plaat van Markenje enkele Zwartkopmeeuwen meepikken. Dan door naar de Slikken van Flakkee en daar een 2e Zomertaling. Even langs Battenoord om de Flamingo’s mee te pikken en dan snel door Oude Tonge om over de Krammer te kijken, daar worden meerdere (tot 5) IJsduikers gemeld. Tegenlicht, de afstand en mijn darmen maakten het niet eenvoudig om een vogel te vinden, gelukkig toch vrij snel maar ver weg een mooie IJsduiker. Niet verder gezocht, Barendrecht (en Buffelkopeend) overgeslagen en snel naar huis, daar ging het beter ;-)
Thuisgekomen ga ik mijn foto’s bewerken en verhaaltje schrijven, maag/darmen trekken iets bij. Dan via de Whatapp van Katwijk melden Rein Genuit en Peter Spierenburg dat op de plek van de Dwerggorzen bij Noordwijk een Lammergier overvliegt richting Katwijk. Enkele Katwijkers pikken hem op en melden dat hij richting Den Haag gaat. Ik piep de vogel gelijk door. Wat is wijsheid, voel me niet echt lekker nog, ga nog niet op stap. Dan claims boven Katwijk en Den Haag, maar een tegelijkertijd vliegt een Zeearend langs, die veroorzaakt een hoop verwarring. Serieuzer bericht was dat de vogel richting Leiden vloog en aangezien 2 jaar geleden een Roze Pelikaan hetzelfde deed en toen later recht over mijn huis vloog (die ik op 20 minuten moest missen) hoopte ik dat deze vogel hetzelfde ging doen. Op mijn balkonnetje had ik weinig overzicht naar het noorden en tegenlicht, ik besloot op de galerij te gaan staan. Dan een Whatsapp van Mark Zevenbergen ‘Vliegt boven Rijswijk’. Ja waar en hoe serieus te nemen met die Zeearend in de buurt. Maar bijna op hetzelfde moment zie ik een zeer grote vogel aan komen flappen, ik ren naar binnen en pak mijn fototoestel, lag nog klaar, platen moesten er komen! Hoe zet je zo’n ding zo gauw aan, lukte, buitengekomen was de vogel al dichtbij, richten en fotograferen, geen tijd meer om de (licht)instellingen te veranderen. Maar gelukkig blauwe lucht en meelicht, de foto’s moest ik achteraf alleen wat oplichten. In de zoeker was het gelijk duidelijk dat ik de juiste vogel, de Lammergier in beeld had. Toen weer huis in en alles doorpiepen en geven. Bleek achteraf dat een minuut later de Zeearend ook overvloog, die heb ik dus helaas gemist. Lammergier vloog verder over Delft, tussen de A13/A4, boog af over de Beneluxtunnel naar Portugaal, daarna werd het stil.
Lammergier Gypaetus barbatus Bearded Vulture, Rijswijk ZH, 12 maart 2017 (Wietze Janse)
Krijg volgende info over de vogel van Hans Pohlmann:
Zoals ik reeds aangaf is dit dezelfde vogel als de vogel die de afgelopen weken in Duitsland zat. Hij/zij is te herkennen aan o.a. de gebroken 5e primary links. De vogel is met zekerheid ongeringd, heeft geen gebleekte pennen en geen GPS-zender. Daarmee is het zeker een wildgeboren vogel, een 2e KJ.
Deze vogel is overigens al eerder herkend aan zijn verenkleed: in November 2016 zat deze vogel in de Jura. Op 18 januari werd hij gezien nabij de grens met Luxemburg (foto op een vangrail). Op 24 februari werd hij gezien nabij Keulen. Op de 25e een stukje naar het oosten. En op 2 maart wederom. Op 4 maart zat hij nabij Brockum (dus nog wat noordelijker). Daarna is hij to vandaag niet gezien.
Van belang om te vermelden is dat bij de waarneming op 2 maart een donsveertje is verzameld. Als dat veertje genoeg DNA bevat, kunnen we zien waar deze vogel vandaan komt (Alpen/Pyreneen/etc). Het veertje is onderweg naar het lab, dus nog even afwachten....
13 Maart 2017
Men is gaan posten bij de plek waar de vogel gister voor het laatst is gezien en om half elf komt het bericht dat de vogel weer wordt gezien. Hij verplaatst zich met enige vaart oostwaarts, via whatsapp en DBAlerts wordt een iedereen geinformeerd waar de vogel zich bevindt en welke richting hij uitvliegt. De vogel vliegt oostwaarts ten noorden van Zwijndrecht en Dordrecht en dan ten zuiden van Gorinchem. Bij Werkendam raken we hem even uit beeld, maar dan wordt hij begin van de middag weer opgepikt boven Den Bosch en later Uden. Dan wordt het weer stil .....
De route in beeld van www.waarneming.nl
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.