DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

De lijsten zijn weer terug

8 februari 2017  ·  Toy Janssen  ·  4747 × bekeken

Bij de livegang van onze nieuwe website waren nog niet alle functionaliteiten meegenomen van onze oude site. Eén van deze functionaliteiten betrof de persoonlijke lijstjes die je aan mocht maken als je een abonnement had op DBalerts. We hebben veel verzoeken gekregen om de lijstjes weer beschikbaar te maken en dit is ook altijd de bedoeling geweest. Afgelopen weekend is tijdens de DB-dag de terugkomst van de lijsten in hun nieuwe vorm aangekondigd en gedemonstreerd.

We hebben alle bestaande lijstjes weer beschikbaar gemaakt en waar mogelijk hebben we deze in de vorm van een ranking op de website gezet. Je kunt de lijsten vinden op de DBalerts-pagina van de website in de menubalk onder de naam “Lijsten”.


Er is een indeling gemaakt die er als volgt uitziet:

  • Mijn lijsten
  • Jaarlijst (onderverdeeld in de jaartallen)
  • Big Days
  • Provincielijst (onderverdeeld in de provincies)
  • Regionale lijsten
  • WP
  • Overige

Mijn lijsten
Hier vind je alle lijsten die je zelf hebt aangemaakt.

Jaarlijst

Hier kun je een jaarlijst aanmaken. Kies toevoegen voor het aanmaken van de lijst, kies jaartal uit de categorie lijst en kies vervolgens het jaartal. Geef de lijst een naam en sla hem op. Je kunt nu de soorten aanvinken*.

Big Days
Hier kun je Big Day-lijsten aanmaken. Kies toevoegen voor het aanmaken van de lijst, kies Big Day uit de categorie lijst. Geef de lijst een naam en sla hem op. Je kunt nu de soorten aanvinken*.

Provincielijst
Hier kun je een provincielijst aanmaken. Kies toevoegen voor het aanmaken van de lijst, kies een provincie uit de categorie lijst en kies vervolgens de provincie. Geef de lijst een naam en sla hem op. Je kunt nu de soorten aanvinken*.

Regionale lijst
Hier kun je een regiolijst aanmaken. Kies toevoegen voor het aanmaken van de lijst, kies Regionaal uit de categorie lijst en kies vervolgens een regio uit de lijst, indien deze er niet bij staat kies dan overige. Geef de lijst een naam en sla hem op. Je kunt nu de soorten aanvinken*.

WP
Hier kun je een WP-lijst aanmaken. Kies toevoegen voor het aanmaken van de lijst, kies WP uit de categorie lijst. Geef de lijst een naam en sla hem op. Je kunt nu de soorten aanvinken*.

Overige
Past de lijst die je wilt aanmaken nergens in één van de categorieën, kies dan overige. Geef de lijst een naam en sla hem op. Je kunt nu de soorten aanvinken*.


* Wanneer je een soort aanvinkt dan wordt dit meteen opgeslagen. Je hoeft de lijst dus niet nog eens apart op te slaan.

Nog te doen
We willen nog een wereldlijst toevoegen aan de lijsten en ook een maandlijst staat op de agenda. In de categorie “Regionaal” kunnen meer subregio’s toegevoegd worden die 'hot' zijn. Laat dit aan ons weten via de feedback-button op de homepage.

In de categorie “Overigen” worden nog subcategorieën toegevoegd. Denk aan bv de Tuinlijst, Zelfontdeklijst etc.

Indien je nog andere suggesties hebt, gebruik ook dan de feedback-button aan de rechterkant op de homepage.

Spelregels
Geef je lijst een naam die zoveel mogelijk weergeeft wat voor een soort lijst het is. Plaats hem in de juiste categorie en, indien aanwezig, de juiste subcategorie.

In principe gaan we ervan uit dat eenieder de lijsten invult naar eer en geweten. Er zal geen actieve controle plaatsvinden maar daar waar afwijkingen geconstateerd worden zal er worden ingegrepen.

Iedereen die een account heeft op dutchbirding.nl mag lijsten aanmaken. Je hoeft dus geen lid meer te zijn van DBalerts.

Dutch Birding behoudt zich het recht voor om lijsten die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen.


Toy JanssenDiscussie

Luuk Punt  ·  9 februari 2017  11:41

Erg leuk dat de 'lijstjes' weer terug zijn en ook fijn dat het gebruiksgemak is toegenomen. Dank voor alle inspanningen!

Daan Drukker  ·  9 februari 2017  13:15

Ja goed werk inderdaad! Zou het mogelijk zijn om schaamsoorten en blokkers ook bij de WP-lijst te implementeren eigenlijk?

Toy Janssen  ·  9 februari 2017  14:01

@Daan, ik weet niet of het mogelijk is maar ik heb het opgenomen in onze actielijst.

Jelle Scharringa  ·  9 februari 2017  14:37

Ja, kan ik eindelijk mijn Takstraat lijst weer invullen.

Gert Ottens  ·  9 februari 2017  19:19

En die andere lijst, Jelle?

Toy Janssen  ·  9 februari 2017  20:14

Heb al vragen ontvangen hoe de soorten opbouw en de geografie van de WP lijst eruit ziet die wij hanteren. Dit is een bruikbare link: WP lijst 

Jelle Scharringa  ·  10 februari 2017  09:12

@ Gert: bedoelde je de "op dinsdag met mijn schoonmoeder lijst?" of die andere JAMZ lijst?

Arnoud B van den Berg  ·  22 februari 2017  12:56, gewijzigd 22 februari 2017  20:03

Kreeg maandag in het veld vragen over de WP-aanvinklijst. Van Toy en Jeroen begreep ik dat er nog aan de lijst gewerkt wordt. Hun bedoeling is dat je soorten aanvinkt die je binnen de 'grote WP' hebt gezien. Je kunt de lijst echter ook gebruiken voor de 'kleine WP', een individueel land, of zelfs voor een 'false list' (aanvinken welke van de WP-soorten je in de wereld hebt gezien). Je moet dat dan wel aangeven.

Ook moet je aangeven of je categorie-C soorten meetelt (dat zijn ge-introduceerde/gevestigde soorten die m.n. door AERC/PAC zijn goedgekeurd). In Nederlandse lijstjes kun je cat-C soorten niet tellen maar in (vrijwel alle) andere landen wordt dat wel gedaan. Deze soorten worden in WP-checklists apart vermeld (vaak in een appendix).

In een WP-context is de cat-C status niet altijd makkelijk te bepalen want C-soorten kunnen in bepaalde landen van wilde herkomst zijn: bijv Nijlgans (in Noord-Afrika/Midden-Oosten), Fazant (in Oekraine, Iran), Rotsduif (in Atlas etc), Halsbandparkiet (vml in ZO-Iran, Oman), Huiskraai (vml in Iran, Oman), etc. Die soorten staan daarom sowieso in de WP-lijst. De meeste C-soorten moeten echter nog in de aanvinklijst vermeld worden ('work in progress').

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?