DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Bericht van het bestuur: Dutch Birding reis in 2018

25 november 2016  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  6229 × bekeken

Met veel enthousiasme kondigen wij een unieke reis aan voor onze Dutch Birding leden in het voorjaar van 2018. We bespraken met reisorganisaties de mogelijkheden en deze optie beviel ons het meeste. Het bestuur tracht met deze reis de saamhorigheid onder onze leden, lezers en overige vogelaars (onze achterban zeg maar) te bevorderen – en denkt dat deze reis hiervoor bij uitstek geschikt is. Ten eerste betreft het namelijk een regio die, naar wij aannemen, onze achterban zeer aanspreekt: namelijk de rand van het Westpalearctisch gebied. Daarnaast geldt dat de reis uniek is: niet alleen omdat nog nooit eerder een reis bestond uit een grote groep van louter Dutch Birders, maar ook omdat de reis nergens anders geboekt kan worden. En ten slotte hopen wij dat de prijs binnen handbereik ligt van een groot aantal vogelaars die we tot onze achterban rekenen.

Nieuwsgierig geworden? Mooi zo!

Het gaat om de 13-daagse pelagische tocht van de Kaapverden naar Vlissingen, de zgn. (verlengde) West Africa Pelagic.

Deze reis werd in het voorjaar van 2016 nog gecharterd door onze zuiderburen van natuurpunt.be. Op die reis, van de Kaapverden naar Madeira werden de landendemen van de Kaapverden en Madeira gecombineerd met de grote aantallen zeevogels die broeden op enkele op de route gelegen eilanden, zoals Raso, Branco, de Selvagen en de Desertas.

Omdat het schip de PLANCIUS, op haar reis van de Zuidpoolregio naar thuishaven Vlissingen afmeert in Praia, Santiago (Kaapverden) om de passagiers van de Atlantic Odyssey af te zetten, kan Dutch Birding deze pelagic aanbieden van Praia naar Vlissingen.

Het bestuur van Dutch Birding heeft in samenwerking met de reisorganisatie bij de reder een bijzonder goede route weten te bedingen. Zo varen we na afvaart uit Praia allereerst naar Raso, waar we de volgende ochtend (net als in 2016) middels een zodiac cruise goede views hopen te krijgen van de voor dit lullige eilandje endemische Raso Leeuwerik Alauda rasae, alsmede de (sinds 2016) in de Bruine Genten Sula leucogaster kolonie neergestreken Roodpootgenten Sula sula. Dit voorjaar was de zee tussen en nabij de Kaapverdische Eilanden verder goed voor de Kaapverdische Pijlstormvogel Calonectris edwardsii, Swinhoe’s Oceanodroma monorhis en Wilson's Stormvogeltje Oceanites oceanicus, Kaapverdische Donsstormvogel Pterodroma feae, Boyd’s (Kleine) Pijlstormvogel Puffinus boydi en op Raso de Neglected Kestrel Falco alexandri neglectus.

Op de Kaapverden hebben we dan op het eiland Santiago al kennisgemaakt met een interessante set endemen, zoals de Kaapverdische Mus Passer iagoensis, de Kaapverdische Rietzanger Acrocephalus brevipennis, de Kaapverdische Purperreiger Ardea bournei, de Kaapverdische Kerkuil Tyto detorta en hopelijk ook de lastigste van het stel, de Kaapverdische Buizerd Buteo bannermanni; alsmede een niet te versmaden selectie bij-soorten zoals Roodsnavelkeerkringvogel Phaeton aethereus en lokale endemische ondersoorten van de Renvogel Cursorius cursor exsul, Zwartkruinvinkleeuwerik Eremopterix n. nigriceps, Witbandleeuwerik Alaemon alaudipes boavistae en Rosse Woestijnleeuwerik Ammomanes c. cinctura.

Mogelijk zien we ook enkele Westpalearctische dwaalgasten zoals (in 2016) Zwarte Reiger Egretta ardesiaca, Middelste Zilverreiger E. intermedia en Amerikaanse steltlopers als Kleine Geelpootruiter Tringa flavipes en Amerikaanse Oeverloper Actitis macularius.

Maar het belangrijkste zijn op deze reis toch nog altijd de zeevogels. Na Raso en Branco vervolgen we onze reis richting de Canarische Eilanden, waar we waarschijnlijk westelijk van de eilanden El Hierro en La Palma langsvaren. Hier komen we terecht in het gebied van de Barolo’s (Kleine) Pijlstormvogel Puffinus baroli. We hopen onderweg de continue stroom noordelijke trekvogels tegen te komen, die in eerdere edities van de West Africa Pelagic goed was voor tientallen, zo niet honderden Noordse Sterns Sterna paradisaea, zomerkleed Middelste Stercorarius pomarinus en (minder) Kleinste Jagers S. longicaudus, en natuurlijk adulte Vorkstaartmeeuwen Xema sabini. Op één dag in 2016 werden maar liefst vijf soorten jagers waargenomen, inclusief een Zuidpooljager Stercorarius maccormicki! Specialiteiten, want met enorme aantallen broedend in dit deel van de Atlantische Oceaan, zijn hier Bont Stormvogeltje Pelagodroma marina, Bulwers Stormvogel Bulweria bulwerii en Kuhl’s Pijlstormvogel Calonectris borealis ; ook Grauwe Puffinus griseus en Noordse Pijlstormvogel P. puffinus verwachten we op dit deel van de reis.

Na de Canaren zetten we koers naar de Desertas, een kleine eilandengroep in het zicht van Madeira. Hier kijken we reikhalzend uit naar de andere twee gadfly petrels endemisch voor de WP: Desertas- Pterodroma desertas en Madeirastormvogel (Zino’s Petrel) P. madeira. Laatstgenoemde broedt op het eiland Madeira en is zeer zeldzaam, maar het feit dat we hier in de namiddag / vroege vooravond plannen aan te komen kan gunstig zijn voor onze kansen.

Ik zeg wel, zeevogels het belangrijkste, maar is dat wel zo? Zoals veel van jullie kunnen beamen, is het toch meestal een zoogdier dat bird-of-the-trip wordt, en op een route als deze zijn het waarschijnlijk de cetaceans, zeezoogdieren, die met de eer gaan strijken. In 2016 was de (kortere) tour goed voor zo’n 15 soorten, waaronder fantastische waarnemingen van diverse soorten dolfijnen onder de boeg, Grampers Grampus griseus, veel Potvissen Physeter macrocephalus, Dolfijnen van Cuvier Ziphius cavirostris, Indische Grienden Globicephala macrorhynchus en zelfs een clubje van een tot nog toe onbeschreven, ‘tropische’ Butskop Ziphius sp. nov. (zie HIER voor foto’s). Gestreepte Stenella coeruleoalba en Clymenedolfijn S. clymene behoren ook zeker tot de kanshebbers voor het eremetaal. We varen namelijk langs en over enkele seamounts, bekende plekken voor het waarnemen van walvissen en dolfijnen (en de daarmee associërende zeevogels).

Na de Desertas zetten we, zoveel mogelijk over of langs het Continentaal Plat, koers naar de Spaanse kust van Galicië, met kansen op Vale Pijlstormvogel Puffinus mauretanicus, over de Golf van Biskaje en door het Kanaal naar Vlissingen.

De staf van het schip zal tijdens de reis lezingen verzorgen, onder andere over de herkenning van de belangrijkste, en/of lastigst te determineren zeezoogdieren. Afhankelijk van de vogelaars die meegaan zal ongetwijfeld hier of daar ook een lezing gegeven worden over diverse andere vogel(aars)gerelateerde onderwerpen.

Reisbegeleider vanuit de reisorganisatie Inezia Tours zal zijn de ons welbekende Pim Wolf, toch nog altijd de persoon met de meeste nieuwe soorten voor Nederland achter zijn naam. Pim zal alvast op de Dutch Birding dag van 4 februari 2017 een lezing verzorgen over de West Africa Pelagic van 2016, doorspekt met fraaie foto’s van (nagenoeg) alle in deze aankondiging genoemde soorten.

Scherpe vroegboekkorting

De prijzen zijn al bekend en bedragen € 1.795 voor een plek in een vierpersoonshut , € 2.095 in een driepersoonshut en € 2.450 in een tweepersoonshut met patrijspoort (voor een volledig overzicht zie HIER).

Deze prijzen zijn echter exclusief de scherpe vroegboekkorting. In samenspraak met de reisorganisatie biedt Dutch Birding namelijk tot en met het weekend na de Dutch Birding dag, dus tot en met 6 februari 2017, een korting aan op alle plekken in alle huttypes, van € 200 per persoon. Om een beroep te kunnen doen op deze korting dien je, behalve vroeg te boeken, ook lid te zijn (of te worden) van Dutch Birding (in 2017: € 40). Een enkeltje Amsterdam – Kaapverden kost momenteel zo’n € 200.

Deze reis, van 30 april tot en met 12 mei 2018, kan vanaf nu HIER worden geboekt.

Wij zien er alvast naar uit!

Mede namens het bestuur van Dutch Birding, Remco Hofland

NB Als laatste nog een oproep. Heb je zelf een leuk idee dat volgens jou kan helpen bij het versterken van het groepsgevoel onder de Nederlandse twitchers en (overige) Dutch Birding achterban, meldt het dan aan het bestuur. In onderling overleg bekijken we dan of jouw idee ook te realiseren is!

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  28 november 2016  23:09

Klinkt allemaal wel erg aanlokkelijk!

Johan van 't Bosch  ·  29 november 2016  11:49

Ik vind het een erg mooi initatief. Ik ben afgelopen jaar meegeweest met de natuurpunt reis. Daar werd ik erg blij van. Een aanrader!

Martin van der Schalk  ·  22 december 2016  22:32

Wat een gaaf initiatief en dito trip. Het is dat ik al wat anders heb, anders was dit absoluut iets geweest om eens over na te denken!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?