DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Balkankwikstaart op Texel

3 mei 2016  ·  Ruwan Aluvihare  ·  7433 × bekeken

Het fotograferen van de twee Steltkluten Himantopus himantopus in de Muy op Texel, Noord-Holland, had ik op 30 april 2016 op het einde van een middag vogelen gepland, zodat ik ze met lage zon vanuit het westen kon ‘pakken’. Rond 18:00 kwam ik op de locatie, zag de Steltkluten maar hoorde meteen aan de modderoever langs de westzijde van het pad het gekletter van een groep Gele Kwikstaarten Motacilla flava. Ik zag onder meer twee knalgele Engelse Kwikken M flavissima. Hurkend liep ik naar ze toe en begon te fotograferen. Vrijwel meteen zag ik de kwikstaart met een felgele kin en borst en een pikzwarte hoed op 15 m - een ware schoonheid. Te strak ‘ontworpen’ voor een Noordse Kwikstaart M thunbergi. Ik maakte me zo klein mogelijk. Op mijn knieën, in de modder, schuifelde ik langzaam rond om hem goed ik het vizier te krijgen, en in zijn looprichting bleef ik gewoon stil, steeds foto’s aan het nemen. Hij kwam druk foeragerend (met zulke snelle bewegingen door het gras dat het moeilijk fotograferen was) steeds dichter bij tot enkele meters van mij, kijkend naar mij ging hij rustig achter een tak zitten en twee volle minuten met opgestoken veertjes relaxen. Inmiddels stond Rudi Huiting achter mij die aangetrokken was door mijn vreemde gedrag vanaf de zitbank en naar mij was toegelopen. Hij bleef heel beleefd op afstand met zijn kijker. De vogel ging weer bewegen, klom op het takje, gaf mij 20 sec om de beste foto’s te maken en liep verder weg. Alles deed pijn, en alles trilde, dus stond ik op liep naar Rudi die zijn Svensson open had, geen twijfel, een Balkankwikstaart M feldegg! Meteen heb ik hem op www.waarneming.nl gemeld. Ik wilde verder met foto’s maken maar meteen na de melding vloog hij met de rest van de kwikstaarten naar de wilgenbosjes. Wij hadden geen idee dat dit de eerste voor Nederland zou zijn. Rudi nam een foto van mijn scherm en vertelde dat hij deze snel zou doorzetten. Ik ging naar de Steltkluten en checkte 10 minuten later of de waarneming zichtbaar was op www.waarneming.nl. Mijn vrouw belde dat zij honger had en daarom liep ik terug naar de auto. Daar pakte ik mijn iPad om details en laatste locatie toe te voegen, en toen belde Diederik Kok mij op. The rest is history.


Via Max Berlijn werd de waarneming rond 19:30 via DB Alert verspreid. In totaal c 25 vogelaars die op het eiland waren konden de vogel nog zien totdat deze om 20:35 het gebied in verdween. Vele malen werd de diagnostische raspende roep gehoord en ook opgenomen, waarmee de determinatie helemaal rond was. De volgende dag werd vanaf het eerste licht gezocht maar zonder resultaat, hoewel nog aardig wat kwikstaarten verspreid in het gebied aanwezig waren. Na uren zoeken gaven de meeste vogelaars het op. Toen ik zelf om 18:30 nog even terugkwam op de plek was er niemand meer – maar de kwikstaart was er wel! Hij liep weer op dezelfde plek en ik kon weer wat foto’s maken en anderen waarschuwen. De vogel vloog echter na c 15 min weg, voordat anderen hem konden zien. Op maandag 2 mei duurde het tot 15:45 totdat hij weer werd gevonden en liet hij zich tot 17:20 zien, in slecht weer. Vogelaars die eerder die dag preventief waren overgestoken of met de boot van 16:00 of 16:30 kwamen konden hem nog (net) zien; in totaal zagen die dag c 50 mensen de vogel. Om 20:30 volgde nog een korte waarneming. Op 3 mei werd hij om 10:45 weer gemeld. 's Middags werd de vogel tussen 15:20 en 17:30 weer gezien door enkele 10-tallen vogelaars.

Balkankwikstaart Motacilla feldegg, Texel, 30 april 2016 (Ruwan Aluvihare)

Balkankwikstaart Motacilla feldegg, Texel, 30 april 2016 (Ruwan Aluvihare)

Balkankwikstaart heeft een onstuimige geschiedenis op de Nederlandse lijst, met een aantal eerst aanvaarde en later weer geschrapte gevallen. Elk voorjaar zijn er wel meldingen van ‘gele kwikstaarten met een zwarte kop’ maar het uitsluiten van Noordse Kwikstaart vraagt om meer kleeddetails en om een overtuigende geluidsopname. Daarom lijkt de vogel van Texel het eerste onomstotelijke geval te worden.

 

Ruwan Aluvihare

Discussie

Robert Keizer  ·  3 mei 2016  16:42

Gave ontdekking hoor! Kostte mij twee ritjes vanuit Landal Mooi Zutendaal in Belgie om hem uiteindelijk binnen te tikken (gisteren 16.00 boot). In je verhaal staat klein foutje de mensen van 16.30 uur boot hadden hem nog net (ten minste degenen die renden..) 17.30 uur boot waren te laat.

Ruud van Beusekom  ·  3 mei 2016  16:59

Fantastische ontdekking Ruwan... en wat een sublieme foto's. Je hebt hiermee gelijk je visitekaartje afgegeven op Texel! Tot ziens op Oost.

Rob Halff  ·  3 mei 2016  19:10

Heel gaaf, en wat een foto's! Kan me niet herinneren dat een nieuwe soort voor Nederland door de ontdekker zo fraai is vastgelegd. Proficiat, en natuurlijk bedankt!

Luuk Punt  ·  3 mei 2016  20:29, gewijzigd 3 mei 2016  20:29

Dank voor je ontdekking en het doorgeven daarvan!

Hugo Wieleman  ·  3 mei 2016  22:31

Bedankt voor het vinden en doorgeven! Leuk je nog even gesproken te hebben zondagavond.

Roel Schwartz  ·  4 mei 2016  00:17, gewijzigd 4 mei 2016  00:18

Ha Ruwan, een prachtige ontdekking van je en werkelijk sublieme foto's. Daar mag je best enorm trots op zijn. Erg leuk je ff gesproken te hebben de volgende morgen bij de Morinelplevieren. Bedankt vooral dat je de waarneming direct hebt doorgegeven aan anderen, daardoor waren wij al heel snel t.p.

Ruwan Aluvihare  ·  4 mei 2016  09:57

Dank allemaal voor jullie reacties! Ben echt blij dat het uiteindelijk voor velen goed was gekomen. Leuk is ook nog dat ik door mijn gevederde vriend een supersnel  ingeburgerde Texelaar ben geworden!

Max Berlijn  ·  4 mei 2016  20:39

Ha Ruwan, ik was al bekend met je fotokunst (Kleinst Waterhoen juv. Groene Jonker), maar veel dank voor deze!

Jan van der Laan  ·  5 mei 2016  05:45

Mooi beest! Goede ontdekking. Hou m nog even vast tot as maandag!

Max Berlijn  ·  5 mei 2016  10:06

Dat lijkt wel te gaan lukken, ik begreep dat de vogel gepaard is met een vrouw Flava. Hoe is het met je Pitta's gegaan Jan?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?