DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Na 12 jaar en twee weken een nieuw Landelijk Big Day-record

29 mei 2015  ·  11615 × bekeken

Vrijdag 1 mei 2015
"Zullen we het wel doen?
Het voorjaar is bagger, oostenwind bestaat niet meer, we halen het nooit als het zo doorgaat!"
"Nog een aantal weken wachten dan, misschien is het dan voorjaar ..."
Na een paar biertjes: "Zullen we alvast een datum prikken dan, als richtpunt? Maandag 18 mei een idee? Op de ToH-dag [16 mei] zijn er vast wat goede soorten gevonden, en dan kunnen we die inplannen ..."
"Ja oké, gaan we doen! All in?"
"Ja"
"sgoed"
"Jah"
"Oke, ik kom wel een dag eerder van Vlieland af"

Zondag 17 mei, [nog geen dag oostenwind gehad; 10 dagen op Vlieland gevogeld, niks gevonden. Perspectief: drama; motivatie: -10]
"De voorspelling voor maandag is bagger, afblazen of verplaatsen?
"Volgende week donderdag of vrijdag moet de dag worden, zo te zien"
"Het wordt vrijdag, dan lijkt de weersvoorspelling het beste!"
"Lazar kan niet mee vrijdag"
"Hmm, dan dus maar met z'n vieren"

Woensdag 20 mei 22:24 uur
[Dušan] "Volgens mij moeten we het gewoon doen!
Ik ga een nachtronde scouten in de Onlanden voor alle hoentjes, etc."

03:06 uur
"Net terug van scouting. Verre van optimaal! Geen rallen, weinig ander moerasspul... Ik twijfel nu een beetje of we vrijdag moeten gaan ...!

Donderdag 21 mei
"Zondag wordt topweer! Lazar kan mee; laten we er voor gaan!"

... en zo geschiedde ...

Historie
Al een aantal jaar doen Alwin van Lubeck, André-Willem Faber, Dušan Brinkhuizen, Lazar Brinkhuizen en ikzelf (Pieter van Veelen) Big Days in onze regio. Nou ja, hun regio, waar ik sinds 2012 ook woon. In 2012 waren we met een groter team en wisten we het provincierecord van Groningen in de wacht te slepen (165). De twee daaropvolgende jaren hebben we onze grenzen verruimd door Friesland en Drenthe erbij te trekken en haalden we Top of Holland (ToH)-records (172 in 2013 en 176 in 2014). Wij gaan altijd 'laat', vergeleken met de mediane data van andere teams in de afgelopen 10 jaar. Onze drie voorgaande Big Days waren op 27 mei 2012, 19 mei 2013 en 26 mei 2014. Wij zijn van mening dat de kansen op de meeste goede steltlopers groter zijn en er meer duidelijkheid bestaat over de zekerheid van doelsoorten en territoria van bijvoorbeeld kwartelkoning, draaihals, kleinst waterhoen, grote karekiet, moerassterns en woudaap. Daarnaast hebben we in de loop van de jaren gemerkt dat wintergasten als goudplevier, een behoorlijk aantal eenden en ganzen, en een substantieel deel van de voorjaarsdoortrekkers nog goed te doen zijn eind mei. Die laatste categorie is meteen ook de risicofactor. De meeste soorten die in de tweede decade van mei snel in aantal afnemen, zoals bosruiter, zwarte ruiter, morinelplevier, rouw-, noordse en engelse kwikstaart, dwergmeeuw en smelleken, zijn soorten waar we een verhoogde kans op missen creëren door een late datum te kiezen. Echter, alle jaren hebben we records weten neer te zetten, dus dit concept bleven we nog een jaartje trouw.

Het plan om een poging te wagen het landelijke record te breken kwam vorig jaar toen we met redelijk veel gemak (en geluk), maar met vrij veel gemiste algemene soorten, ons ToH record verbeterden en er duidelijk meer in zat. Helaas stond het weer dat niet toe, met regen en veel wind vanaf de namiddag. Ook hebben we vaak nog een uurtje te doden tussen vier en vijf uur in de ochtend en zou een kort uitstapje naar Overijssel (OV) voor een soort of twee best kunnen. Ook in Noord-Holland (NH) zijn de nodige extra soorten te halen die in de ToH niet of nauwelijks te doen zijn. Denk daarbij aan vrijwel alle zeevogels en de zeldzame soorten die in mei regelmatig blijven plakken in NH. Om tijd te hebben om NH aan te doen moest er voornamelijk in Oost-Groningen het een en ander worden geschrapt. Gelukkig hebben de soorten die daar doelsoort waren zich de afgelopen tijd elders in de ToH gevestigd, of zijn goed te doen in gebieden die strakker op de route liggen.

De route
De route is dus voornamelijk onze vaste route voor de ToH-Big Days, maar met een nachtelijk uitstapje naar OV en een late middag en avond in NH. We startten in Beijum en reden vervolgens aan de noordkant van Groningen-Stad langs, om daarna moerasvogels in de Onlanden te doen en de uilen in aangrenzende dorpjes. Van daaruit reden we naar Drenthe (DR) om in Diependal roodhalsfuut, moerasvogels en hopelijk woudaap te scoren, om vervolgens af te zakken naar OV waar purperreiger en kleinst waterhoen op de agenda stonden. Vanuit tijdsoverwegingen werd de kwartelkoning van Zwolle geschrapt. Dus vanuit de Wieden gingen we terug naar noord naar de wilde zwaan bij Wapserveen, om daarna de schemering mee te maken in het Drents-Friese Wold. Daarna naar het Dwingelderveld voor de bossoorten, draaihals en raaf. Vanuit Dwingeloo reden we naar het Fochteloërveen. Dan de kleine vliegenvanger van Schoonloo. De volgende bestemming was het Zuidlaardermeer met al haar specialiteiten. De soorten die overdag nog rond de stad Groningen moesten worden gezien waren daarna aan de beurt. De Breebaartpolder bij Termunten was de volgende bestemming met onderweg de kiekendieven. Vanuit de Breebaart toerden we achter teveel toeristen met een slakkengang naar de Eemshaven, waarna dezelfde toertocht werd vervolgd richting het Lauwersmeer. Na een aantal steltenplekken, eendenplekken en andere vaste specialiteiten af te zijn gegaan, moesten we door langs de Friese waddenkust voor ganzen, en morinellen. De iberische tjiftjaf in Leeuwarden was de volgende stop. Over de afsluitdijk verlieten we de ToH en reden we via Den Oever naar Den Helder om nog in de avond wat zeesoorten te sprokkelen. De roze pelikaan zat rustig te slapen in Callantsoog zodat we snel door konden naar Hoogkarspel voor cetti's zanger. Wat er daarna zou gebeuren zouden we geheel aan het lot overlaten. De Flevopolder in, of bij Amsterdam nog nieuwe soorten zoeken. Die knoop zullen we op het laatste moment doorhakken, afhankelijk van de perspectieven die beide routes geven op dat moment.

De voorbereiding
Traditiegetrouw is onze voorbereiding bagger. 'Op z'n Surinaams', zoals André-Willem het mooi wist te verwoorden. Het aantal voorbereidingsrondjes is al jaren niet om over naar huis te schrijven en beperkt zich steevast rond Groningen-Stad en Groningse Waddenkust en heel veel verder komen we niet. Ja, om gewoon lekker te vogelen op Waddeneilanden enzo, maar er is doorgaans niet al te veel focus op de Big Day, totdat ...
Drie dagen van tevoren gaan de remmen los, is er focus, checkt iedereen een paar targets die er op zich zouden moeten zitten, wordt er rondgemaild voor info en worden bevriende vogelaars gebeld voor specifieke plekinfo van targets buiten ons kerngebied. Nog even een franklin's meeuw dippen tussendoor, want we hebben toch tijd zat ... Waarneming.nl wordt leeggetrokken, GPS-coördinaten op de laatste middag verzameld, het middelste bonte spechtennest wordt nog even niét gevonden op de laatste middag, de route wordt in detail bepaald omstreeks drie uur voor het startschot tijdens het crisisberaad op zaterdagavond om 21:00 uur. Tom-Tom vergeten mee te nemen, dus dan maar met de telefoons navigeren ... Kortom, classic! Om tien over elf staat iedereen rond de eettafel van de al jaren gastvrije paps en mams 'Dickie en Mientje' Brinkhuizen, want het adrenalinelevel is niet meer in bedwang te houden. Zitten is geen optie meer. Mijn stoppen-met-roken-beleid wordt wederom en te gemakkelijk overboord gekieperd en de eerste van vele energiedrinks wordt nog net niet met een infuus ingebracht. Takenverdeling: Dušan de streeplijst en iedereen scherp houden op de soorten die nog moeten. Alwin en ik navigeren, André-Willem rijdt, en Lazar praat, regelt eten en speculeert. Iedereen er klaar voor? Nee, André-Willem moet voor de vierde keer binnen een uur z'n blaas legen, een gemiddelde dat hij de daaropvolgende 24 uur weet vol te houden ... Goed, we gaan!

De race
Het is tijd. Ruim voor twaalf uur nog even te kijken of de grote gele kwikstaart toevallig op een draadje zit te slapen en of de nachtegaal al zingt. Geen grote gele, dus dat moet overdag, en de nachtegaal gaat los. Hier starten we dus.

1 Nachtegaal Luscinia megarhynchos - 00:00

Het volgende doel was sperwer op nest, twee nesten naast elkaar zelfs. Moet lukken zou je zeggen. Het viel nog even tegen om in het donker een sperwer te ontdekken, maar omdat de nesten niet erg hoog zaten konden we vanaf een klein heuveltje een sperwerstaart zien uitsteken. Rennend terug naar de auto; een routine die nog vaak terug zal keren de komende uren.

2 Sperwer Accipiter nisus - 00:10

Op een plek waar we een paar kerkuilen zouden moeten horen of zien, bleek alleen een scholekster actief. Dat wordt back-upplekken aanspreken. Die hebben we genoeg in ieder geval, dus niemand heeft nog last van mentale inzinkingen.

3 Scholekster Haematopus ostralegus - 00:20

Een van de ransuiltakkelingen in Groningen-Stad zat verbaasd naar onze achterhoofden te kijken terwijl wij zijn nestboom checkten. Tot onze opluchting zat hij in een boom naast de nestboom en draaiden we nog even om.

4 Ransuil Asio otus - 00:36

Een ijsvogelnest in Groningen-Stad waarin het vrouwtje zichtbaar zou moeten zijn was de volgende bestemming. Een hardloopwedstrijdje naar de plek in het donker en ruim vijf minuten wanhopig zoeken werd niet beloond. De ijsvogel werd gemist. Een misser die we niet konden hebben. IJsvogel missen is dramatisch en zeker zonder back-upnest ziet het er niet rooskleurig uit voor ons. Door naar het moeras, de tijd tikt! Eenmaal aangekomen in de Onlanden aan de zuidwestkant van de stad moest het gebeuren. Het beloofde een frisse nacht te worden, maar daar moesten we het maar mee doen. Het begin van de nacht zou nog dragelijk zijn met een graadje of 12 en daarna zou het afkoelen tot misschien wel 2 graden en vorst aan de grond. Het was wel windstil en gelukkig was de hemel bewolkt zodat de warmte een beetje bleef hangen. Hier in de Onlanden zouden cruciale moerassoorten op de lijst moeten komen. Na Dušan zijn nachtscoutronde waren we best gespannen hoe het vanavond zou zijn. Helaas deden de porseleinhoentjes en snorren die een week geleden nog in aantal uit volle borst zweepten en snorden ook nu helemaal niets. Een kerkuil vloog wel van een boerderijdak af en werd door drie mensen gezien. Later nabij Bunne zagen we er allemaal nog een in het lantaarnlicht. Tijdens het stoppen op verschillende plekken in het gebied hoorden we een aantal minder cruciale soorten wel:

5 Kievit Vanellus vanellus - 01:00
6 Kerkuil Tyto alba - 01:00
7 Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus - 01:00
8 Bosrietzanger Acrocephalus palustris - 01:00
9 Sprinkhaanzanger Locustella naevia - 01:00
10 Roerdomp Botaurus stellaris - 01:17
11 Waterral Rallus aquaticus - 01:17
12 Wilde eend Anas platyrhynchos - 01:30
13 Krakeend Anas strepera - 01:30
14 Waterhoen Gallinula chloropus - 01:30
15 Tureluur Tringa tetanus - 01:30
16 Grutto Limosa limosa - 01:30
17 Wulp Numenius arquata - 01:30
18 Kokmeeuw Croicocephalus ridibundus - 01:30
19 Blauwborst Luscinia svecica - 01:30

We vervolgden onze weg naar het zuiden via onze vaste steenuil. Deze al jaren trouwe vriend bleek niet thuis, en liet ons verbouwereerd in het stille dorpje staan. We moesten door en arriveerden nu al achterlopend op schema bij Diependal. Daar was de doelsoort roodhalsfuut vrij snel binnen en de roepende dodaars en beide talingen waren van harte welkom op onze lijst:

20 Roodhalsfuut Podiceps grisegena - 2:45
21 Dodaars Tachybapues ruficollis - 2:45
22 Knobbelzwaan Cygnus olor - 2:45
23 Grauwe Gans Anser anser - 2:45
24 Wintertaling Anas crecca - 2:45
25 Zomertaling Anas querquedula - 2:45
26 Kuifeend Aythya fuligula - 2:45
27 Meerkoet Fulica atra - 2:45
28 Koekoek Cuculus canorus - 2:45

De volgende stop werd er een buiten de grenzen van de ToH, een van onze uitstapjes weg van onze routineroute. We reden OV in op weg naar De Wieden, waar een kleinst waterhoen op ons wachtte. Deze soort was de laatste jaren een thuiswedstrijd met veel zingende en roepende individuen in onze Onlanden. Dit jaar was het helaas een ander verhaal: Eén waarneming, zonder vervolgwaarnemingen, nabij Groningen-Stad. We moesten er dus zelfs voor de ToH uit. In De Wieden, bij Giethoorn, moesten we op basis van een waarneming.nl-kaartje de plek weten te vinden. Giethoorn staat bekend om haar waterpartijen met vele bruggetjes. En het was een puzzel om de juiste (loop-)route te vinden voordat we bij de plek waren. De auto hadden we bij een verkeerd bruggetje geparkeerd, wat betekende dat er wederom gerend moest worden. Aangekomen op de plek moesten we in het donker bedenken waar de vogel zou moeten zingen. We kwamen uit in een achtertuin rondom begrensd met bomen. Dit was vast niet de plek. Terugrennen als een kip zonder kop en nog steeds achter op schema. André-Willem, onze meestercoureur dit jaar, bracht een offer en rende zonder kleinst waterhoen terug om de auto dichterbij te parkeren. In de tussentijd lokaliseerden wij het hoentje dat een drietal maal riep vanuit het gebied. Ook wij renden weer terug nadat we een korte afspeelsessie voor porseleinhoen moesten afbreken wegens tijdgebrek. Ditmaal een stuk korter, omdat Faber bij de eerstvolgende brug stond te wachten met een gierende motor. Vier uit vijf teamleden dus het kleinste hoentje. Het moest maar.

29 Kleinst Waterhoen Porzana pusilla - 3:30

Snel naar de slaapplek voor purperreigers. Net toen we onze longen in een minuutje uithijgen weer gevuld hadden met zuurstof kwam er weer een duurloopje aan. Hijgend aangekomen bij de purperreigerslaapplek tikten we snel nieuwe zingende en roepende soorten binnen. Op de horizon begon weer wat daglicht door te schemeren en een laag mist vulde de rietvelden. De temperatuur was inmiddels een graad of 5 Celsius, dus de sprintjes hier een daar waren welkome opwarmers. De wakker wordende purren waren vrij gemakkelijk binnen, hoewel aalscholversilhouetten ons eerst even op het verkeerde been zetten. De roep van een opvliegende purperreiger was daarom ook meer dan welkom.

30 Purperreiger Ardea purpurea - 4:00
31 Aalscholver Phalacrocorax carbo - 4:00
32 Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus - 4:00
33 Snor Locustella luscinioides - 4:00
34 Rietgors Emberiza schoeniclus - 4:00

Hoewel de laaghangende mist een mooi beeld schept tijdens een zonsopkomst, bracht het ons deze dag een licht gevoel van paniek. Die bak, daar bij Wapserveen; het zal toch niet potdicht zitten?! Twintig minuten laten waren we present. We reden inmiddels weer op het geplande tijdschema, maar wat we vreesden bleek waarheid. Het Wapserveen zat dicht met anderhalve meter grondmist en ondanks de kakofonie aan baltsende vogels waren de wilde zwanen niet te zien. Ook op geluid werd niet terug getrompetterd. Gelukkig werden we verrast door het geluid van een kwartelkoning die tussen de baltsende watersnippen, kwartels en ander spul te horen was. Scherp opgemerkt door Lazar en een goedmaker voor het missen van de zwanen.

35 Kwartelkoning Crex crex - 4:20
36 Kwartel Coturnix coturnix - 4:20
37 Watersnip Gallinago gallinago - 4:20
38 Merel Turdus merula - 4:20
39 Ooievaar Ciconia ciconia - 4:20

Ondanks dat we precies op het geplande schema reden en het maar een paar minuutjes rijden terug naar ons vertrouwde gebied was, begon het toch echt dag te worden. Zou bosuil nog zingen zo ver in de schemering? Aangekomen in het Drents-Friese Wold begon de standaard ochtendsessie, het deel van de dag dat een grote stempel kan drukken op een recordpoging. Het missen van algemene bos- en heidesoorten is altijd een pijnlijke gewaarwording met vaak grote consequenties. Onderweg, rijdend met het raam open, scoorden we een zingend paapje op onze vaste stek, een soort die vaak lekker vroeg al zit te zingen.

40 Paapje Saxicola rubetra - 4:45

Op de standaard bosuil na deed alles het uit zichzelf en waren we in no-time met volle buit en meer weer op pad. Matkop hadden we even niet verwacht hier, maar zat gezellig te blèren nabij een zwarte mees.

41 Veldleeuwerik Alauda arvensis - 4:30
42 Roodborst Erithacus rubecula - 4:30
43 Geelgors Emberiza citrinella - 4:30
44 Nachtzwaluw Caprimulgus europaeus - 4:40
45 Houtsnip Scolopax rusticola - 4:40
46 Boompieper Anthus trivialis - 4:40
47 Grauwe Vliegenvanger Muscicapa striata - 4:45
48 Boomleeuwerik Lullula arborea - 4:45
49 Winterkoning Troglodytes troglodytes - 4:45
50 Gekraagde Roodstaart Phoenicurus phoenicurus - 4:45
51 Roodborsttapuit Saxicola rubicola - 4:45
52 Zanglijster Turdus philomelos - 4:45
53 Grote Lijster Turdus viscivorus - 4:45
54 Zwartkop Sylvia atricapilla - 4:45
55 Fitis Phylloscopus trochilus - 4:45
56 Goudhaan Regulus regulus - 4:45
57 Koolmees Parus major - 4:45
58 Zwarte Mees Periparus ater - 4:45
59 Pimpelmees Cyanistes caeruleus - 4:45
60 Glanskop Poecile palustris - 4:45
61 Matkop Poecile montanus - 4:45

Nabij het Drents-Friese Wold zit een paar steenuilen al jaren lang trouw op een schuurdak. Om deze rakkers te zien te krijgen is timing cruciaal. Doordat ik maanden veldwerk heb gedaan in deze regio wist ik dat met het eerste licht de kans op dit paar steenuilen het grootst is. Vanuit de rijdende auto waren ze om 04:50 makkelijk binnen, en hadden we de dip van eerder die nacht gladgestreken zonden een minuut te verliezen. Het autoraam open op de vroege ochtend is koud en goud waard. Zwarte roodstaart was binnen zonder te hoeven stoppen. De tweede plek in het Drents-Friese Wold leverde de gebruikelijke soorten op, maar geen kleine bonte specht, helaas. Wellicht nog te vroeg dag. Wel begon in de schemering op deze plek een bosuil te roepen en dat scheelde ons het hoofdbreken over een roestplaats in daglicht op de route. Het geluk leek toch echt met ons te zijn vandaag. Maar voor hoe lang?

62 Steenuil Athene noctua - 4:50
63 Zwarte Roodstaart Phoenicurus ochruros - 4:50
64 Bosuil Strix aluco - 4:58
65 Houtduif Columba palumbus - 5:00
66 Witte Kwikstaart
Motacilla alba - 5:00
67 Tjiftjaf Phylloscopus collybita - 5:00
68 Kauw Corvus monedula - 5:00
69 Zwarte Kraai Corvus corone - 5:00
70 Spreeuw Sturnus vulgaris - 5:00
71 Huismus Passer domesticus - 5:00
72 Vink Fringilla coelebs - 5:00
73 Putter Carduelis carduelis - 5:00
74 Groenling Chloris chloris - 5:00
75 Tapuit Oenanthe oenanthe - 5:10
76 Wielewaal Oriolus oriolus - 5:10
77 Boomkruiper Certhia brachydactyla - 5:10

Het leek een hele mooie ochtend te gaan worden en dat betekent dat het iets eerder licht werd dan gehoopt. Het werd racen naar het Dwingelderveld waar een behoorlijke lijst aan doelsoorten op ons wachtte, inclusief een paar belangrijke bonussen die we elders niet zouden gaan tegenkomen. Onderweg scoorden we in een dorpje turkse tortel.

78 Turkse Tortel Streptopelia decaocto - 5:20

Het werd spannend. We stapten uit bij Dwingeloo, een fluiter zat te zingen en Dušan vond een adulte kraanvogel in het veld. Een soort waar we niet per se op hadden gerekend hier. Het scheelde in ieder geval een doelsoort op het Fochteloërveen en aangezien paapje al binnen was, betekende het dat we het veld niet op hoefden daar. Maar eerst maar eens Dwingeloo leegvogelen. Grote Canadese gans zat onderweg naar de spechtenplek. Terwijl we nog niet eens bij het zwarte spechtennest aankwamen vlogen er een groene specht en een gaai langs. Altijd lastig tijdens Big Days! De zwarte specht was makkelijk, hoewel niet bij haar nest, en grote bonte specht was ook snel binnen. Drie spechten in 5 minuten! Voor zingende draaihals hoefden we niet eens naar de geplande plek, want 100 meter voor de plek hoorden we hem al klagen. En ook spotvogel, grasmus, holenduif en bonte vliegenvanger zongen uitbundig. Een buizerd vloog over de hei. Een sprintje terug naar het bos werd onderbroken door wat capriolen om over een draadje te springen, een actie waar vooral Alwin een balletvoorstelling van wist te maken.
We renden snel een dennenperceel in om vuurgoudhaan te zoeken en hopelijk raven te scoren. Vuurgoudhaan zong niet, maar langs het pad wist Alwin wonderbaarlijk een stil foeragerende adulte vrouw kruisbek in de kijker te krijgen. Wat een bonus! Lazar, André-Willem en ik, die weer eens te snel vooruit liepen naar de plek voor raaf, waren er gewoon langs gejogd en mochten dus weer rechtsomkeert ...

79 Kraanvogel Grus grus - 5:30
80 Grote Canadese Gans Branta canadensis - 5:30
81 Fluiter Phylloscopus sibilatrix - 5:30
82 Gaai Garrulus glandarius - 5:45
83 Groene Specht Picus viridis - 5:45
84 Zwarte Specht Dryocopus martius - 5:50
85 Grote Bonte Specht Dendrocopos major - 5:50
86 Buizerd Buteo buteo - 6:00
87 Draaihals Jynx torquila - 6:00
88 Spotvogel Hippolais icterina - 6:00
89 Holenduif Columba oenas - 6:00
90 Grasmus Sylvia communis - 6:00
91 Bonte Vliegenvanger Ficedula hypoleuca - 6:00
92 Kruisbek Loxia curvirostra - 6:05

Gezellig wandelen was er niet bij, dus er werd weer op tempo door gehobbeld richting auto en vervolgens enkele minuten rijden naar de plek voor raaf. Deze waren na enig zoeken uiteindelijk ook binnen. Terugrennen naar de auto ging vanzelf. Dwingeloo was fantastisch! Op naar Fochteloo. Ook werd besloten de witoogeend te laten schieten vanwege tijdgebrek.

93 Raaf Corvus corax - 6:22

Ramen open en gaan! Lazar merkte onderweg, en vanaf zijn troontje helemaal achter in de auto op, dat het verkeerde raam open stond voor Heggenmus. Nog tijdens het openen kreeg hij zijn gelijk in de vorm van een zingende vogel, met een ontploffende auto tot gevolg. Het zijn vaak dat soort gebeurtenissen op zo'n dag die voor de mooiste momenten zorgen. Al rijdend harkten we naast heggenmus gele kwikstaart en een drietal langsvliegende kleine mantelmeeuwen binnen.

94 Kleine Mantelmeeuw Larus fuscus - 6:50
95 Heggenmus Prunella modularis - 7:00
96 Gele Kwikstaart Motacilla flava - 7:00

Op herkansing voor vuurgoudhaan! We stapten uit op de plek van voorgaande jaren, waar een vuurgoudhaan meteen zat te zingen. Ook een roepende kuifmees werd met wat strubbelingen door iedereen gehoord en de drie man die hem al meteen hoorden, gingen op zoek naar andere nieuwe soorten. Lazar vond een roepende man goudvink blinkend in de ochtendzon bovenin een den en Andre-Willem hoorde in de verte een zomertortel koeren. Wij konden niet aanhaken bij die laatste en het beest bleef stil. Wat zijn er nog maar weinig dit jaar.

97 Vuurgoudhaan Regulus ignicapilla - 7:20
98 Kuifmees Lophophanes cristatus - 7:22
99 Goudvink Pyrrhula pyrrhula - 7:23

Voordat we zomertortel-poging-twee zouden doen eerst maar eens een grauwe klauwier zien. Aangekomen op de plek ging het wat moeizamer dan andere jaren, maar in gezelschap van wat algemene soorten zaten grauwe klauwier en maar liefst drie bonussen daar op ons te wachten! Er zaten twee grote zilverreigers, een fanatiek kekkerende kleine bonte specht en er vloog een jagende havik laag over het veld! Het geluk lijkt op deze mooie ochtend met ons te zijn! Het was nog vrij vroeg in de ochtend en omdat we voor paapje en kraanvogel niet naar de grote uitkijktoren hoefden, en we daarmee verloren tijd in zouden lopen, werden onze kansen op boomvalk aanzienlijk verkleind. Van een afstand vijf minuten de lucht en dode bomen scannen leverde geen boomvalk op en ook voor wespendief was het wellicht nog te vroeg. We moesten nog een zomertortel en die was de afgelopen dagen in een tuin in de buurt gehoord. Daar aangekomen hoefde enkel het autoraam open. Boomvalk en wespendief waren dus missers die we enkel met geluk nog als trekvogels tegen zouden kunnen komen.

100 Lepelaar Platalea leucorodia - 7:30
101 Gierzwaluw Apus apus - 7:35
102 Kneu Linaria cannabina - 7:35
103 Grauwe Klauwier Lanius collurio - 7:50
104 Huiszwaluw Delichon urbicum - 7:50
105 Boerenzwaluw Hirundo rustica - 7:50
106 Tuinfluiter Sylvia borin - 7:50
107 Grote Zilverreiger
Casmerodius albus - 8:00
108 Blauwe Reiger
Ardea cinerea - 8:00
109 Bruine Kiekendief Circus aeruginosus - 8:00
110 Havik Accipiter gentilis - 8:00
111 Kleine Bonte Specht Dendrocopos minor - 8:00
112 Ringmus Passer montanus - 8:00
113 Boomklever Sitta europaea - 8:20
114 Zomertortel Streptopelia turtur - 8:30

We liepen inmiddels substantieel achter op schema. De kleine vliegenvanger was gepland als volgende doelsoort, maar alle soorten die we in dat bos hadden gepland te scoren waren al binnen. Veertig minuten rijden voor alleen kleine vlieg?! Moeten we dat wel doen jongens? Nee dus. We slaan kleine vliegenvanger over en gaan rechtstreeks naar het Zuidlaardermeer. Onderweg naar het Zuidlaardermeer had Lazar een heldere ingeving en wist ineens een goede plek voor ijsvogel op de route. Met enig argwaan volgden we Lazar naar een mooie plek die er inderdaad goed uitzag voor de soort. Binnen twee minuten zagen we twee ijsvogels zitten aan de overkant van een plasje, waarbij in de paniek (het zijn notoire wegschieters) het halve team nog bijna de plas in lazerde om de soort zo snel mogelijk in de kijker te hebben. Wat een onverwachte inhaler! Verder onderweg naar het Zuidlaardermeer zien we wat nog wat eksters.

115 IJsvogel Alcedo atthis - 8:44
116 Ekster Pica pica - 8:50

Aan de oostkant van het Zuidlaardermeer turen we over het meer en proberen we de long-staying toendrarietgans te vinden. Dit lukt niet. We scoren de Zuidlaardermeer-specialiteiten met gemak en een grote mantelmeeuw als bonus (scheelt weer zoeken op de Eemshaven), maar de gans lijkt niet ter plaatse. Ik liep terug naar de auto. We moesten door. Echter het doorzettingsvermogen van Alwin en Dušan verdiende een pluim. Nog even een stukje verderop kijken. Je weet maar nooit ... En ja hoor, ik moest weer sprinten. Toendrarietgans was binnen en we vlogen de auto weer in.

117 Fuut Podiceps cristatus - 8:55
118 Brandgans Branta leucopsis - 9:00
119 Bergeend Tadorna tadorna - 9:00
120 Kleine Plevier Charadrius dubius - 9:00
121 Visdief Sterna hirundo - 9:00
122 Graspieper Anthus pratensis - 9:00
123 Tafeleend Aythya ferina - 9:20
124 Grote Mantelmeeuw Larus marinus - 9:20
125 Zwarte Stern Chlidonias niger - 9:20
126 Witvleugelstern Chlidonias leucopterus - 9:20
127 Witwangstern Chlidonias hybrida - 9:20
128 Toendrarietgans Anser serrirostris - 9:25

Ondanks het skippen van kleine vliegenvanger lopen we toch achter op schema. We missen onderweg nog wat gemelde brilduikers maar zien roeken en slobeenden en horen een braamsluiper. We racen naar het gemaal in de Onnerpolder en zien daar met het grootste gemak van de wereld de zeearend langskomen die op de meest droge manier die je je kunt voorstellen wordt gemeld door André-Willem: "Zeearend. Molen." Met broedende steltkluten, geoorde futen, kemphaan en een welkome zwarte ruiter taaien we snel af richting Glimmen.

129 Roek Corvus frugilegus - 9:30
130 Braamsluiper Sylvia curruca - 9:35
131 Slobeend Anas clypeata - 10:00
132 Geoorde Fuut Podiceps nigricollis - 10:15
133 Zeearend Haliaeetus albicilla - 10:15
134 Steltkluut Himantopus himantopus - 10:15
135 Zwarte Ruiter Tringa erythropus - 10:15
136 Kemphaan Calidris pugnax - 10:15

Bij Glimmen was de gisteren door Brinkhuizen sr. gevonden kolgans snel binnen en het groepje staartmezen aldaar reageerde binnen enkele seconden op geluid. De dag voor de Big Day hebben zowel Dušan als ik onafhankelijk drie uur gezocht naar de middelste bonte spechten en hun nest. Niets, maar dan ook echt niets! Nu we er toch waren toch maar even afspelen voordat we wegscheuren naar Groningen-Stad. En tot onze grote verbazing en euforie komt er een man 'mibo' aanzweven vanuit het groen en landt zeer geïnteresseerd in de boom boven ons. Ik gun mezelf een seconde om de vogel met de kijker te bekijken en ren al schreeuwend van vreugde (na de dip gisteren) met de anderen naar de auto, omstanders in verbijstering achterlatend. Alle spechten op een Big Day!

137 Kolgans Anser albifrons - 10:30
138 Staartmees Aegithalos caudatus - 10:35
139 Middelste Bonte Specht Dendrocopos medius - 10:37

We hadden nog een appeltje te schillen met een aantal soorten rond de stad. De grote gele kwikstaarten zullen inmiddels wel wakker zijn en ons appelvinkenbolwerk daar moesten we ook nog langs. Terwijl we parkeerden zie ik een appelvink aan komen vliegen en iedereen pikt hem op. Erg fijn, dat scheelt weer een wandeling. De man grote gele kwikstaart deed ook lekker mee en dus zaten we in twee minuten weer in de auto richting Breebaartpolder.

140 Appelvink Coccothraustes coccothraustes - 11:00
141 Grote Gele Kwikstaart Motacilla cinerea - 11:00

Onderweg door de Groninger polders stonden nog wat rovers in de planning. Het kiekendievenparadijs moest haar diensten weer bewijzen. Voor we daar aankomen stoppen we langs de weg, waar we eigenlijk niet kunnen stoppen, maar het moet maar. Lazar ziet meeuwen en als Lazar meeuwen ziet dan kunnen we op onze kop gaan staan, maar er wordt gestopt. En zowaar, op een gemaaide akker staat tussen de zilvermeeuwen en kokmeeuwen een 2kj pontische meeuw. Klassieker kun je ze niet krijgen. Dit betekende dat we niet bij Termunten de pontjes op hoefden te zoeken.

142 Zilvermeeuw Larus argentatus - 11:22
143 Pontische Meeuw Larus cachinnans - 11:22

Vlak voordat we aankomen bij de Breebaartpolder toeren we door de Johannes Kerkhovenpolder op zoek naar kiekendieven. Grauwe kiekendieven waren volop aanwezig, maar de zoektocht was naar de inmiddels lastigere blauwe kieken. Na een dik kwartier toeren door de polders waar de afgelopen weken een man blauwe rondhing, pikten we hem op terwijl hij achter een boerderij opdoemde. Check! Die wilden we niet missen.

144 Torenvalk Falco tinnunculus - 11:30
145 Grauwe Kiekendief Circus pygargus - 11:30
146 Blauwe Kiekendief Circus cyaneus - 11:48

We scheurden met 'de tank' (Renault Espace met gênant veel ruimte, althans voor wat we gewend zijn) over de smalle polderweggetjes naar de Breebaart, renden de dijk op en begonnen te scannen. De Amerikaanse goudplevier die Dušan en Lazar een week eerder hadden ontdekt bleek hen loyaal en zat rustig ter plaatse. Er zat niet veel, maar wel een noordse stern, een noordse kwikstaart, wat stelten en een aantal eenden die ook best weg hadden kunnen zijn. De goudplevier(en) die er tot gister zaten waren echter minder meewerkend, en schitterden door afwezigheid. Even turen over het wad onderweg leverde nog wat nieuwe steltlopers op en oeverzwaluwen foerageerden boven de polderslootjes.

147 Amerikaanse Goudplevier Pluvialis dominica - 12:00
148 Pijlstaart Anas acuta - 12:00
149 Smient Anas penelope - 12:00
150 Kluut Recurvirostra avocetta - 12:00
151 Zilverplevier Pluvialis squatarola - 12:00
152 Groenpootruiter Tringa nebularia - 12:00
153 Noordse Stern Sterna paradisaea - 12:00
154 Noordse Kwikstaart Motacilla thunbergi - 12:00
155 Kanoet Calidris canutus - 12:10
156 Steenloper Arenaria interpres - 12:10
157 Bonte Strandloper Calidris alpina - 12:10
158 Rosse Grutto Limosa lapponica - 12:10
159 Oeverzwaluw Riparia riparia - 12:20

We karren richting de Eemshaven, onze vaste plek voor slechtvalk. Een zoekactie naar de buidelmezen van Termunten kostte jammer genoeg alleen tijd en leverde helemaal niets op. Lastige soort dit jaar in het noorden. Aangekomen op de Eemshaven zat de slechtvalk op de pijp van de centrale en begon de patrijzenjacht. Nog even snel regenwulp zoeken op de blokken bij de telpost. Ja hoor, binnen! Dan patrijzen. Je ziet ze op de Eemshaven vrijwel altijd, maar nu net even niet op de veldjes waar ze altijd rondhangen. Zuur dit. Dan even 'de tank' tanken en ik besluit even te slenteren, omdat ik de patrijzen hier ook wel eens heb gezien. Tien stappen en ik zie twee gealarmeerde patrijzen rennen voor wat ze waard zijn. Helaas voor hen stond er een hek in de weg en konden de andere vier vanaf de auto makkelijk aanschuiven. Opluchting. Nog net voordat we de Eemshaven willen verlaten zien we Willem Wind lopen op een dijkje; even bellen, je weet maar nooit. En wat blijkt, hij staat net naar een vrouw engelse kwikstaart te kijken in een groep noordse kwikstaarten. We racen erheen, maar ze zijn mobiel en zitten in onoverzichtelijk ruig terrein. Dit voelt niet goed, dit gaat teveel tijd kosten. We moeten gaan. Er wordt nog even gesparteld, maar uiteindelijk duikt iedereen toch de auto weer in. Heel jammer dit. Het was een goede bonus geweest.

160 Slechtvalk Falco peregrinus - 13:30
161 Regenwulp Numenius phaeopus - 13:35
162 Stormmeeuw Larus canus - 13:35
163 Rotgans Branta bernicla - 13:40
164 Bontbekplevier Charadrius hiaticula - 13:40
165 Patrijs Perdix perdix - 13:50


We vervolgden onze weg via veel te drukke polderwegen richting het Lauwersmeer waar het al aardig richting hoogwater zou moeten gaan. Het tijdschema liet niet toe om naar de zwarte zee-eend te zoeken die bij de Noordkaap rondhing. Hopelijk komen we die later op zee bij Den Helder nog tegen. Bij de kustweg stoppen we voor die ene strandloper die we elders waarschijnlijk niet zouden gaan zien: drieteenstrandloper. Tussen de bontbekjes en bontjes liepen enkele zomerkleed vogels en twee eiders zaten er te slapen. Net op tijd, want het was inderdaad bijna hoogwater.

166 Drieteenstrandloper Calidris alba - 14:40
167 Eider Somateria mollissima - 14:40

De vaste plek voor baardman bij het Jaap Deensgat leverde ons met gemak deze soort en Alwin pikte binnen twee minuten een cirkelende visarend uit de lucht. Wederom een niet-gegarandeerde maar zeer gehoopte bonus! Na een sprintje naar de auto, een kort ritje en weer een sprintje leverde wat zoekwerk bij het Oude Robbengat geen brilduikers op, maar wel de altijd lastige oeverlopers. Drie zelfs! Gelukkig vond ik voor het Egbert Schuldinkeiland een poetsende vrouw brilduiker, maar daar zaten geen kleine zilverreigers op ons te wachten in de aalscholverkolonie. Ze moesten dan wel aan het foerageren zijn in de Bantpolder, hielden we onszelf voor. En het was maar even of Dušan zag er een poetsen achterin de middelste sloot. Iedereen even snel door de scoop kijken en op naar de Keeg.

168 Baardman Panurus biarmicus - 15:00
169 Visarend Pandion haliaetus - 15:02
170 Oeverloper Actitis hypoleucos - 15:20
171 Brilduiker Bucephala clangula - 15:30
172 Kleine Zilverreiger Egretta garzetta - 15:33

De waarnemingen in de Ezumakeeg, onze volgende doel, zouden een sleutelrol kunnen vervullen. Een aantal soorten strandlopers en andere watervogels waren de afgelopen dagen, en zelfs deze middag, uitsluitend gezien in dit gebied. Als we alles zouden zien waren we heel goed op weg voor een serieuze aanval op het staande record. Helaas lieten dwergmeeuw, grauwe franjepoot en de late bosruiter het afweten en ook hier reageerde de gister gemelde buidelmees niet. Door intensief zoeken, op tempo, dat wel, kregen we het voor elkaar om in korte tijd een aantal nieuwe steltjes, een casarca, een goudplevier en een man topper te scoren.

173 Topper Aythya marila - 15:45
174 Casarca Tadorna ferruginea - 15:45
175 Krombekstrandloper Calidris ferruginea - 15:55
176 Temminck's Strandloper Calidris temminckii - 16:00
177 Kleine Strandloper Calidris minuta - 16:00
178 Goudplevier Pluvialis apricaria - 16:00

Nu kwam het erop aan. Nog tien soorten voor een nieuw Nederlands Big Day-record. De tijd begon te dringen. Ja, zelfs nu het pas 16:00 uur was. Tien soorten is op zich niet veel, maar we hadden een aantal soorten op het schema staan voor de komende uren die verre van zekerheidjes waren. Wat te doen?! We gooiden het op risico nemen. De dood of de gladiolen. Nu of nooit (of volgend jaar gewoon weer)! We moeten het nu grotendeels hebben van zeevogels, ganzen, eenden en de soorten die we in de nacht hebben gemist. De twee zekerheden die we nog op de plank hadden liggen waren iberische tjiftjaf en roze pelikaan. Dat maakt 180 soorten en dat is lang niet genoeg! De eerstvolgende stop is Wierum buitendijks. Daar zaten tot gisteren nog zowel een witbuik- als een zwarte rotgans. Op de eerste plek tien rotganzen en verder niets. Bij volgende stop zaten in eerste instantie weer geen rotjes, maar op het moment dat we op de dijk stonden kwam er vanuit het binnenland een groep van een paar honderd rotganzen aanvliegen. Ze landden op de Waddenzee vlak voor de kwelder en waren goed te checken. Met vijf man sterk raasden de scopen heen en weer door de groep. Na vijf minuten pikte Lazar er een adulte witbuikrotgans uit! Die konden we goed gebruiken. De zwarte rotgans hebben we niet kunnen vinden, maar we moesten ook door!

179 Witbuikrotgans Branta hrota - 17:00

Tot eergisteren waren er nog morinelplevieren gemeld bij Ferwert buitendijks. Een week eerder zaten ze nog bij Paesens, maar nu niet meer. Het leek erop dat de laatsten een dag voor onze Big Day waren vertrokken. Alwin merkte scherp op dat er van zaterdag überhaupt geen waarnemingen ingevoerd waren bij Ferwert. Zou er gewoon niemand zijn geweest?! We namen het risico. De laatste waarneming van vrijdag was exact ingevoerd en we vlogen de dijk op. "Welk veld Alwin?! " "Die daar, met die lijnen gemaaid gras!" Lazar zet zijn scoop op en vindt binnen een minuut twee adulte morinelplevieren! Iedereen checkt snel even de adulte vrouw, en weg zijn we weer.

180 Morinelplevier Charadrius morinellus - 17:21

We zakten af in zuidelijke richting om in het noorden van Leeuwarden de iberische tjiftjaf binnen te hengelen. Stoplichten, stoplichten, stoplichten, zigzaggend een woonwijk door, kort sprintje, zingende iberische tjiftjaf, sprintje, de auto in en weg. Het duurde twee minuten. Dit was efficiënt. Als alles zo gaat, gaan we het nog doen ook! De spanning steeg merkbaar en iedereen was de vermoeidheid even kwijt.

181 Iberische Tjiftjaf Phylloscopus ibericus - 17:45

In de plasjes langs de N31 bij Harlingen waren een dag eerder gemelde roodhalsganzen niet meer aanwezig, maar we moesten het risico nemen om ze te zoeken. Het kostte een paar kostbare minuten, maar je weet het nooit. We reden door het nemen van een verkeerde afslag met een vervelende omweg de afsluitdijk op om bij Kornwerderzand krooneend en middelste zaagbek te zoeken. Die laatste zat twee dagen geleden nog in de haven aan de waddenkant. Krooneend was in aantal aanwezig aan de IJsselmeerzijde, maar van 'miza's' geen spoor te bekennen. Dan maar naar Den Oever; "daar zit er een bij de buffelkopeend".

182 Krooneend Netta rufina - 18:30

En toen gebeurde het. Net als vorig jaar begon het rond dit tijdstip te regenen. Donkere wolken kwamen binnendrijven vanuit West en creëerden een schemering. Vorig jaar betekende dat een drama. Bijna alles mislukte na dat moment. Nu toch niet weer?! Bij Den Oever leek het drama zich verder te ontwikkelen. Geen groepen kuifeenden in de Zuiderhaven en dus geen buffelkopeend! Ook het rondhangende vrouwtje middelste zaagbek gaf niet thuis. De havens waren leeg, op een paar meerkoeten na. Dat was een klap. Slecht weer en een dubbele dip. Doorgaan? Ja gewoon doorgaan. We reden naar huisduinen bij Den Helder. Grote stern en dwergstern, zouden ze nog vliegen rond dit tijdstip, of slapen ze al op Texel? Gewoon proberen. In wind en regen vlogen er binnen tien minuten zowel foeragerende grote sterns als een dwergstern dicht langs de dijk! Zomaar plus twee, en dat onder deze omstandigheden! Nu is het doorzetten! Lazar, die zich voornamelijk bezig houdt met meeuwen als er meeuwen zijn, verrichtte een wonder. Je verzint het niet, maar hij viste een 3kj geelpootmeeuw in vol ornaat tussen de zilvers en kleine mantels vandaan! De euforie was na het Den Oever-drama enorm en er werd weer gesprint. Hup de auto in! Het was een lastige keuze want een zwarte zee-eend, roodkeelduiker of jan-van-gent is relatief makkelijk gescoord op zee. Alleen vliegen die nog om half negen 's avonds? Laten we nu voor zekerheidjes kiezen! Een Nederlands record ligt namelijk aan onze voeten, en met nog een paar uur te gaan ligt het spreekwoordelijk voor het oprapen. Op naar de pelikaan!

183 Grote Stern Thalasseus sandvicensis - 20:00
184 Dwergstern Sternula albifrons - 20:05
185 Geelpootmeeuw Larus michahellis - 20:12

Om iets voor negen uur bliezen we langs de duinen van Den Helder richting Callantsoog. Het was nog licht en de roze pelikaan zou makkelijk moeten zijn. Eenmaal de plek gevonden zat hij vertrouwd aan de waterkant te slapen, achter z'n hekje ... Maar ja, voorlopig telt hij gewoon mee.

186 Roze Pelikaan Pelecanus onocrotalus - 20:51

We konden het amper geloven, maar als we over een klein uurtje rijden de cetti's zanger van Hoogkarspel zouden horen, dan hebben we een evenaring van het huidige Nederlandse record in de tas! Daarbij zitten we dan in de luxe positie dat we nog ruim twee uur hebben om nieuwe soorten, of gemiste soorten op te zoeken! Om kwart voor tien stonden we een armzalig plasje bij het trieste Hoogkarspel. Zonder ook maar geluid te hoeven gebruiken kregen we de zingende cetti's zanger als nummer 187 in de schoot geworpen.

187 Cetti's Zanger Cettia cetti - 21:47

De volgende stappen waren ongepland, instinctief en geïmproviseerd. We hadden geen plan. Via de houtribdijk Flevoland in, grote karekiet proberen, porseleinhoen in de herkansing, en woudaap? Of de zwartkopmeeuwen bij de Kinseldam die in theorie een zekerheid zijn? Een snelle check op waarneming.nl, een belletje met Jorrit Vlot voor exacte plekinfo, reistijden en misschien betere ideeën, leverde de waarneming van een grote karekiet op in het Wormer en Jisperveld, die ochtend gevonden door Maarten Hotting. Even bellen dan maar! Maarten vertelde ons dat we er met de auto bij konden komen. Echter, de vogel zong zeer matig in de ochtend en was in de middag niet meer gehoord. Wel doen, en dan door naar de zwartkopmeeuwen. Om half elf hadden we het Landelijke Big Day record te pakken! De grote karekiet reageerde kort maar kenmerkend krachtig op een zingende soortgenoot uit Dušan's speaker.

188 Grote Karekiet Acrocephalus aerundinaceus - 22:32

Na wat snelle omhelzingen en vreugdekreten haastten we ons richting het Kinselmeer, alwaar meteen na aankomst om tien over elf enkele miauwende zwartkopmeeuwen ons opjutten om een kamikazeactie te doen voor woudaap bij Almere. Als we doorrijden hebben we een kwartiertje daar!

189 Zwartkopmeeuw Ichthyaetus melanocephalus - 23:12

Via de A10-Noord reed 'de tank' naar de Oostvaardersdijk, waar we een roepende woudaap aanzetten. Behalve veel kikkers nog geen respons. Het duurde tien minuten, waarin ik half-hallucinerend, halfdronken over het fietspad zwalkte van vermoeidheid, totdat André-Willem Dušan en ik gezamenlijk de woudaap uit het riet hoorden terugblaffen. Alwin en Lazar liepen verderop onderaan de dijk en hoorden hem niet. Gelukkig is drie uit vijf een meerderheid en mogen we hem tellen voor de daglijst. De vijf minuten die daarop volgden bleef de woudaap stil. Ik keek op m'n telefoon: 00:00. "Jongens, het is gebeurd".

190 Woudaap Ixobrychus minutus - 23:55

Het Nederlands Big Day record staat vanaf nu op een stevige 190 soorten. We zijn er best trots op! Succes ermee!

1

Deze dag hebben we binnen de grenzen van de ToH 180 soorten waargenomen, waarmee we ook ons eigen ToH record van 2014 (176) hebben aangescherpt. We willen Sietse Bernardus, Jacob Bosma, Maarten Hotting, Gerrit Kiekenbos, Eelke Schoppers, Marco van der Velde, Bart Jan Prak, Lennaert Steen, David Uit De Weerd, Jorrit Vlot en Bob Woets bedanken voor hun hulp in de voorbereiding en voor informatievoorziening tijdens de dag, Michel van Roon voor het uitlenen van de niet-gebruikte Tom-Tom, Maarten Zwarts voor het lenen van de cruciale powerbank, en meneer en mevrouw Faber voor het uitlenen van 'de tank'. Ook willen we Folkert Jan Hoogstra en zijn team bedanken voor het scherp neerzetten van een richtpunt voor onze Big Day. We merken dat dit jaar op jaar helpt voor de motivatie. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor het voorgaande record van Jan van der Laan, Leo Heemskerk, Wil Leurs en Roy de Haas, een jarenlang ongrijpbare score die lang tot de verbeelding sprak.

Pieter van Veelen

2Het Big Day team; Alwin van Lubeck, André-Willem Faber, Dušan Brinkhuizen, Lazar Brinkhuizen en Pieter van Veelen.

Discussie

Sander Bot  ·  30 mei 2015  13:40

Geweldig verhaal, wat een bak!

Luuk Punt  ·  30 mei 2015  17:57

Wat een prestatie! Heerlijk verhaal! Nogmaals van harte gefeliciteerd, mannen!

Steven Wytema  ·  30 mei 2015  20:09

Echt bijzonder indrukwekkend heren, mijn complimenten! Heerlijk verhaal om terug te lezen, stukje geschiedenis geschreven!

David Uit de Weerd  ·  30 mei 2015  20:38

Gaaf heren, gefeliciteerd!! Dit record zal nog wel even blijven staan.

Jan van der Laan  ·  30 mei 2015  21:28

Ik krijg opeens weer zin! Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Bert de Bruin  ·  31 mei 2015  09:35, gewijzigd 31 mei 2015  09:36

Hardstikke gefeliciteerd, super record, maar er zit nog meer in het vat, denk ik. Ik heb ook weer zin, maar of wij nog alle geluiden zo snel (Spinkhaanzanger, Vuurgoudhaan) meekrijgen, Jan?

Vincent van der Spek  ·  31 mei 2015  11:31

Mooi verhaal, Pieter, lekker geschreven ook! Zou het overigens niet effectiever zijn om bij De Onlanden te beginnen? Nu hadden jullie het eerste uur maar twee lastige soorten (ransuil en sperwer). En er moet daar in de buurt toch ook een (ja, ja, voorbereide) ransuilplek te vinden zijn? Groet! Vincent

Jan van der Laan  ·  31 mei 2015  13:13, gewijzigd 1 juni 2015  15:37

Ons record was destijds een optelsom van bijna steeds dezelfde route rijden. Als jullie deze route ook globaal zo aanhouden plus wat verbeteringen moet 200 soorten mogelijk zijn. Geldt ook voor het team van Folkert Jan. FJ is ook zo iemand die in de winter op een donkere zolderkamer de route zit uit te denken. @Bert, met koptelefoon en schotel lukt dat nog best.

Ies Goedbloed  ·  31 mei 2015  16:03

Complimenten en felicitaties voor het verhaal en het record!

Ferry Ossendorp  ·  31 mei 2015  17:30

Van harte gefeliciteerd heren, eindelijk dat magische record gebroken! Geweldig geschreven verhaal Pieter!

Jan van der Laan  ·  1 juni 2015  10:10

Dusan doet me steeds aan iemand denken op deze foto ;-)

Erik van Bogaert  ·  1 juni 2015  14:33, gewijzigd 1 juni 2015  15:10

proficiat , 1 bemerking ; ik las enkele malen dat jullie geluid hebben afgespeeld om respons te krijgen van de soort , dat vind ik spijtig omdat dit toch een verstoring is van de vogel in kwestie . " Tapen niet doen" staat er op waarneming nl nu als artikeltje en daar kan ik alleen maar mee akkoord gaan.

Vincent van der Spek  ·  1 juni 2015  16:11

Nou Jan, ik moest eerder hier aan denken: https://www.youtube.com/w...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?