Birdingbreaks.nl Reisblog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Via dit blog doen wij verslag van sommige van onze reizen door middel van foto's en nieuws uit het veld. Daarnaast vind je op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

Van de nevelwouden bij Jardin naar het geweldige Las Tangaras

19 december 2013  ·  8268 × bekeken

Dag 9 – dinsdag 10/12 Jardin - La Romera
Door het slechte weer van gisteren besloten we om in de ochtend nog een paar uur te vogelen in het nevelwoud. Een goede keuze want het weer was prachtig en de vogels actief.

Het nevelwoud bij Jardin Laurens Steijn (BirdingBreaks)Het nevelwoud bij Jardin (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

We zagen al snel Rufous Spinetail en het duurde niet lang voor de eerste flock zich aandiende. En het was een flinke! We zagen in een half uur Masked Trogon, Crimson-mantled Woodpecker, Pearled Treerunner, Rufous-crowned Tody-Flycatcher, Green-and-black Fruiteater, Black-billed Peppershrike, Sharpe’s Wren, Buff-breasted Mountain-Tanager, Purplish-mantled, Beryl-spangled en Saffron-Crowned Tanager, Capped Conebill, White-sided Flowerpiercer en Citrine Warbler. Echt fantastisch! Het duurde al met al een half uur en de vogels zaten ook vaak dichtbij en op ooghoogte. Vervolgens was het rijden naar Medellin met nog een paar stops onderweg voor wat Cauca specialiteiten. We zagen onder meer Greyish Piculet, Black-striped Sparrow, Golden-crowned Warbler, Antioquia Wren, Slate-headed Tody-Flycatcher. Overnachting was in een mooi onderkomen aan de rand van Medellin.

Masked Trogon Trogon personatus Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Masked Trogon Trogon personatus (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Crimson-mantled Woodpecker Colaptes rivolii Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Crimson-mantled Woodpecker Colaptes rivolii (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

White-bellied Woodstar Chaetocercus mulsant Laurens Steijn (BirdingBreaks)White-bellied Woodstar Chaetocercus mulsant (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Dag 10 – woensdag 11 december La Romera - Las Tangaras
Vlakbij het hotel was het waterwingebied La Romera dat Medellin van drinkwater voorziet, een prachtig bos op c 1500m hoogte. Yellow-headed Manakin, Stiles’s Tapaculo en de prachtige Red-bellied Grackle zijn de doelsoorten. De laatste twee hadden we al snel gevonden (zelfs de tapaculo liet zich aan vrijwel iedereen goed zien), maar de manakin werd alleen gehoord. Maar wat een diversiteit ook hier weer. Colombia verrast elke dag. In een paar uur hadden we ook nog Golden-winged Warbler, Metallic-green Tanager, White-naped Brush-Finch en Black-winged Saltator. Om 900h was het tijd om naar ons volgende avontuur te rijden, Las Tangaras. Het gebied ligt in de zogenaamde Chocó regio en is een van de beste vogelplekken van Colombia. De plek is vernoemd naar de vele endemen die hier voorkomen waaronder zeldzame tanagers zoals de Gold-ringed en Black-and-Gold Tanager. We kwamen aan in de middag en werden verwelkomd met een heerlijke lunch. Echt ontspannen eten was er niet bij, er stonden namelijk een aantal feeders in de tuin. Andean Emerald, Steely-vented Hummingbird, Purple-throated Woodstar, Empress Brilliant, Brown en Sparkling Violetear en Green-crowned Woodnymph waren vrijwel continu aanwezig. Op het fruit zaten Bay-headed, Palm en Golden Tanagers en Russet-backed Oropendola. En alles was ook nog eens fantastisch te zien en te fotograferen, leuke start!

Golden Tanager Tangara arthus Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Golden Tanager Tangara arthus (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Palm Tanager Thraupis palmarum Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Palm Tanager Thraupis palmarum (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Bay-headed Tanager Tangara gyrola Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Bay-headed Tanager Tangara gyrola (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Het laatste deel van de middag gebruikten we om nog wat te vogelen in het nevelwoud. Met jeeps reden we omhoog en bij het eerste hummingbird feeding station gingen we eruit. Deze feeders stonden opgesteld in het bos en de soortensamenstelling was meteen anders. In een half uur zagen we onder meer Empress Brilliant, Velvet-purple Coronet, Purple-bibbed Whitetip, Violet-tailed Sylph, White-tailed Hillstar, Booted Racket-tail en Brown Inca. En ook hier alles weer ontzettend dichtbij en fantastisch te fotograferen, wat een spektakel.

Vogelen bij Las Tangaras Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Vogelen bij Las Tangaras (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

We liepen vervolgens langs de weg naar beneden in de hoop nog wat activiteit mee te pakken maar het werd steeds rustiger. Een mooie bonus was echter een Yellow-breasted Antpitta die vlak langs de weg aan het roepen was. Met wat geduld kreeg vrijwel iedereen de soort te zien, wat een prachtig beest maar ook wat een afsluiting van de dag!

Dag 11 – donderdag 12/12 Las Tangaras
Vandaag is onze enige volledige dag in het nevelwoud van Las Tangaras en er is veel te zien dus we hoopten op goed weer. Om het meeste uit de dag te halen vertrokken we al om 5.00h zodat we rond zonsopgang bij de start van de trail waren (op c 1750m hoogte). En het was gelukkig helder weer! Maar eerst was er ontbijt, door de chauffeurs bereid. Zo kwam het voor dat we met een bak yoghurt aan het kijken waren naar enkele Toucan Barbets!

Toucan Barbet Semnornis ramphastinus Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Toucan Barbet Semnornis ramphastinus (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

De activiteit kwam vervolgens goed los en binnen een uur hadden we Tyrannine Woodcreeper, Green-and-black Fruiteater, Indigo Flowerpiercer, Glistening Green, Rufous-throated, Silver-throated, Purplish Mantled en Black-and-gold Tanager (endeem en één van de doelsoorten van vandaag), Black-chinned en Blue-winged Mountain-Tanager, Golden-collared Honeycreeper en Three-striped Warbler. De trail die we gaan lopen vandaag gaat van 1750 naar ca. 2200m, een best pittige klim dus. Het is dé plek voor die andere endemische tanager met een mini verspreidingsgebiedje, de Gold-ringed. Het ontbijt was genuttigd, de spullen gepakt dus we waren klaar om te gaan. Juist toen we wilden starten zag Andres een prachtig mannetje Golden-winged Manakin in een Cecropia boom, mooie start! De route ging door prachtig nevelwoud (wat overigens aangekocht is door ProAves). Prachtige en veelzijdige flocks kwamen met regelmaat langs en bevatten onder meer Buffy Tuftedcheek, Red-faced Spinetail, Scaly-throated Foliage-gleaner, Fulvous-dotted Treerunner (algemeen), Spotted Barbtail, Uniform Treehunter, Olive-backed Woodcreeper, Choco Tyrannulet (split van Yellow-faced), Olivaceous Piha en Choco Vireo. Eenmaal bovengekomen was het dus zoeken naar de Gold-ringed Tanager maar deze liet zich gelukkig al binnen 10 minuten zien, weliswaar ver weg boven in een boom, maar de soort was binnen! Even later zag Jan twee vogels op nog geen 10 meter op ooghoogte boven het pad fourageren, wauw! Eigenlijk best makke vogels want even later zaten ze zelfs enkele meters boven ons. Op de terugweg zagen we Chestnut-capped Brush-Finch en een skulkende Olive Finch. Andere soorten die we hier vandaag zagen of hoorden waren Uniform Antshrike, Yellow-breasted en Ochre-breasted Antpitta (beiden gehoord), Alto Pisones, Choco en Narino Tapaculo (alleen Choco gezien). Als afsluiting van de wandeling zaten er in totaal maar liefst zes White-headed Wrens in een open gebied vlakbij de weg, een andere heel fraaie soort. Teruggekomen bij de lodge smaakte de koffie uitstekend en konden we andermaal genieten van de feeders met zoemende kolibries en kleurrijke tanagers. Het dagtotaal was 113 soorten waarvan we er 40 nog niet eerder hadden gezien deze reis, echt indrukwekkend voor een dag vogelen in het bos! We waren het er over eens dat dit onze beste vogeldag van de reis tot nu toe was, wat een plek! Het totaal voor de trip staat nu overigens op 426 soorten. Colombia blijft verbazen, de mensen zijn vriendelijk, op geen enkele plek die we bezocht hebben voel je je onveilig, de vogels zijn overdadig aanwezig en iedereen is blij je te zien. Hartverwarmend.

Black-and-gold Tanager Bangsia melanochlamys Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Black-and-gold Tanager Bangsia melanochlamys (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Gold-ringed Tanager Bangsia aureocincta Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Gold-ringed Tanager Bangsia aureocincta (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Dag 12 – vrijdag 13/12 Las Tangaras - Minca Vandaag was voor een groot deel een reisdag. We stonden vroeg op, niet alleen om op tijd op het vliegveld van Medellin te zijn voor de vlucht naar het noordelijk gelegen Santa Marta maar ook om nog een kans te maken voor de endemische Crested Ant-tanager die regelmatig bij de lodge te zien is. Al ruim voordat het licht wordt schijnt ie actief te zijn dus om 5.30h waren we klaar voor de laatste tick bij Las Tangaras (uiteraard een tanager…). Het duurde even maar rond 600h zat ie inderdaad luid roepend in de tuin van de lodge. Kort daarna gaf ie zich over en was ie voor iedereen vrij te zien, prima afsluiting! Vervolgens was het snel vertrekken voor de transfer naar Medellin. Er kwam echter een dikke mist opzetten en na 10 minuten rijden werden we opgehouden omdat er een vrachtwagen overdwars op de weg stond…daar ging de tijdmarge die we hadden ingebouwd. Wegwerkzaamheden op het hele traject betekende dat we regelmatig vertraging hadden en we even moesten vrezen voor onze vlucht. Het lukte uiteindelijk net aan en 50 minuten voor vertrek van de vlucht waren we bij de incheckbalie….fieuw! De vlucht is maar kort (ca. een uur incl taxiën) maar aangekomen in Santa Marta kom je in een heel andere wereld. Het is er warm (c 30 graden) en Santa Marta is een populaire badplaats. Met 4 jeeps gingen we op pad naar onze eerste bestemming, de plek van de Chestnut-winged Chachalaca, een endeem. Het was eigenlijk een nietszeggende plek, een half open gebied met Cecropia’s en bananenplantages maar al binnen 10 minuten hadden we 4 vogels. Heel fijn! Het ging hier ook snel met nieuwe soorten voor de lijst en in een half uur zagen we Russet-throated Puffbird, Yellow Oriole, Brown-throated Parakeet en Black-crested Antshrike. Vervolgens was het nog een uur naar Minca, op 650 m hoogte aan de voet van de Santa Marta mountains of de ‘Sierra Nevada de Santa Marta’ zoals het officieel heet. De volgende dagen staan in het teken van de 19 endemen die dit gebied rijk is, de grootste concentratie endemen in Zuid-Amerika (Beckers et al, 2013).

El Dorado Lodge in de Santa Marta Mountains Laurens Steijn (BirdingBreaks)
El Dorado Lodge in de Santa Marta Mountains (Laurens Steijn/BirdingBreaks)

Laurens Steijn

Discussie

Dušan Brinkhuizen  ·  23 december 2013  23:11

Gaaf hoor die Gold-ringed Tanager. Strakke plaat ook! Chocó Tyrannulet is trouwens een split van Golden-faced Tyrannulet. Een complex geheel en ik denk dat er trouwens nog meer in zit (op geluid onderscheid ik nu vier taxa in Ecuador). Pacific Tuftedcheek is m.i. een goede split van Buffy Tuftedcheek, en Pacific is wat jullie gezien hebben. Hier een goed stuk van Andrew die de split mooi ondersteund: http://xeno-canto.org/fea...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?