Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: PO12 – tussen Bonin en Yokohama III

28 november 2011  ·  35914 × bekeken

De Laysan Albatros was ondertussen zo'n beetje opgegeven (wordt sowieso erg zelden waargenomen op de West Pacific Odyssey, omdat het meer een soort van de centrale Pacific is), maar het Japanse Alkje hadden we wel op gerekend. Dat viel echter nog wel even tegen....

De beschrijving van de laatste paar dagen op de Pacific, tussen Bonin en Yokohama, Japan, vind je hier.

po12-41
Miyaki-Jima, Japan, 18 mei 2011 (Remco Hofland). De ochtend van de 18e doemde aan de horizon het perfect ronde eiland Miyaki-Jima op, waar ons een pass-by van de broedrots van de Japanse Alk (Japanese Murrelet) wachtte. De rots bleek echter verlaten, en het van ons afvliegende, nauwelijks-herkenbare (en door velen gemiste) mini-alkje haalde de lijst (althans de mijne) niet...

po12-42
Dunbekpijlstormvogel (Short-tailed Shearwater) Puffinus tenuirostris. Miyaki-Jima, Japan, 18 mei 2011 (Harro Müller). Sfeerplaatje.

po12-43
Vliegende vis (Fenestrated Naffwing?). Miyaki-Jima, Japan, 18 mei 2011 (Harro Müller).

po1244po1245
Gestreepte Pijlstormvogel (Streaked Shearwater) Calonectris leucomelas. Tussen Miyaki-Jima en Japan, 18 mei 2011 (Harro Müller). Niet de mooiste pijl, wel een aparte, en hier bijzonder algemeen.

po1246
Grauwe Franjepoot Phalaropus lobatus. Tussen Miyaki-Jima en Japan, 18 mei 2011 (Harro Müller). De meesten waren teleurgesteld toen de drijvende dropjes in de verte, bij nadere inspectie, Grauwe Franjepoten bleken te zijn (in plaats van Japanse Alkjes), maar ik vond het toch wel heel bijzonder om groepjes zomerkleed Grauwe Franjepoten midden op zee te zien!

po12-47po12-48po12-49
Japanse Alk (Japanese Murrelet) Synthliboramphus wumizusume. Tokyo Bay, 18 mei 2011 (Harro Müller). Gelukkig bleken alle alkjes de Tokyo Bay ingezwommen te zijn met hun kroost, waardoor we er nog genoeg te zien kregen. Eenmaal voeren we zelfs rakelings langs een clubje van 18 stuks! Boven een paartje met twee niet-vliegvlugge jongen, midden drie adulten en onder een adult met niet-vliegvlug jong.

po12-50po12-51
Laysan Albatros Phoebastria immutabilis. Tokyo Bay, 18 mei 2011 (Harro Müller). Niet meer verwacht en toch nog gesnapt: deze adulte Laysan Albatros vloog eenmaal langzaam voor de boeg langs (met Yokohama al op de achtergrond) en was daarmee de laatste nieuwe soort van de West Pacific Odyssey van 2011.

po12-52
Aankomst in Tokyo Bay, 18 mei 2011 (Remco Hofland).

po12-54
Opgaande zon over Tokyo Bay, 19 mei 2011 (Remco Hofland).

po12-55po12-56a
Parkje nabij Narita International Airport, Tokyo, 19 mei 2011 (Remco Hofland). De middag van aankomst in Japan leverde nog een laatste nieuwe soort op (Brown-eared Bulbul Microscelis amaurotis), plus geinige dingetjes als Varied Tit Sittiparus varius, Japanese Bush Warbler Cettia diphone en Oosterse Tortel Streptopelia orientalis. Leuke tempeltjes; weinig bezoekers, op een paar joggers na.

po12-56
Brown-eared Bulbul Microscelis amaurotis. Parkje nabij Narita International Airport, Tokyo, 19 mei 2011 (Remco Hofland). Sommige mensen zouden zeggen: net een echte Punt :-)

Remco's triplist van de Pacific Odyssey 2011 is hier te downloaden.

Remco Hofland

Discussie

Pieter van der Luit  ·  30 november 2011  08:12

Erg goed nieuws! Vanochtend kreeg ik bericht van de reder dat er toch weer een nieuwe Pacific Odyssey komt in 2013. Voor die van 2012 zijn bijna geen plaatsen meer beschikbaar, maar voor die van 2013 wel. Meer info bij mij of binnenkort op www.ineziatours.nl

Kasper Hendriks  ·  5 december 2011  19:12

Hopelijk vind ik snel een grote zak geld op straat! Eerst de AO maar :-)!!

Menno van Duijn  ·  26 januari 2012  10:55

Zojuist is bekendgemaakt dat de Pacific ook in 2012 beschikbaar is. Op alle hutten geldt ook nog eens 20% korting. Het bericht is internationaal bekend gemaakt dus kan iedereen van deze korting profiteren. Binnenkort volgen er meer details maar wie interesse heeft in de reis en korting kan direct contact opnemen.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?