Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: PO11 – tussen Bonin en Yokohama II

21 november 2011  ·  9986 × bekeken

Met de Zwartvoetalbatros in de tas, restten ons nog de twee andere noordelijke albatrossen: de Laysan en de critically endangered Steller's (Short-tailed) Albatros; en verder aasden we met name nog op enkele zeezoogdieren en de Japanse Alk (Japanese Murrelet). En weer werden we niet teleurgesteld... De beschrijving van de laatste paar dagen op de Pacific, tussen Bonin en Yokohama, Japan, vind je hier.

po11-11
Bruine Gent (Brown Booby) Sula leucogaster. Ten noorden van de Bonin Eilanden, Japan, 15 mei 2011 (John Carlyon).

po1112
Boninstormvogel (Bonin Petrel) Pterodroma hypoleuca. Ten noorden van de Bonin Eilanden, Japan, 15 mei 2011 (John Carlyon).

po1118
Australische Grote Pijlstormvogel (Flesh-footed Shearwater) Puffinus carneipes. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (John Carlyon). Sinds de eerste paar dagen van de reis niet meer gezien en hier, duizenden kilometers noordelijker, vloog 'ie weer!

po1121
Dunbekpijlstormvogel (Short-tailed Shearwater) Puffinus tenuirostris. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (John Carlyon).

po1122
Tristram's Stormvogeltje (Tristram's Stormpetrel) Oceanodroma tristrami. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (John Carlyon).

po1123
Kleinste Jager Stercorarius longicaudus, adult zomerkleed. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (Harro Müller).

po1125po1126
Blainville's Spitssnuitdolfijn (Blainville's Beaked Whale) Mesoplodon densirostris. Ten oosten van Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (Harro Müller). De wateren nabij Tori-Shima, een reservaat, waren rijk aan walvissen, met Potvissen en waarschijnlijk drie soorten Beaked Whales gezien.

po1126a
Ten oosten van Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (Remco Hofland). De continue chumsessie mocht dan niet direct een Steller's Albatros opleveren, het was wel genieten geblazen voor de fotografen, die urenlang een keur aan zeldzame zeevogels voor de lens kregen.

po1130
Ten oosten van Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (Remco Hofland). Het eiland Tori-Shima is zichtbaar in de rechterbovenhoek. De Japanse autoriteiten verbieden om het eiland dichter dan 12 mijl te naderen, zodat de broedende albatrossen rust krijgen. Hier broeden, op een oppervlakte van 9 km², nagenoeg alle Steller's Albatrossen van de wereld (enkele honderden paren) samen met Black-footed Albatross.

po11sa1po11sa2po11sa3po11sa4po11sa5po11sa6po11sa7po11sa8po11sa9po11sa10
Steller's (Short-tailed) Albatross Phoebastria albatrus, subadulte vogel en (op de onderste twee foto's) Zwartvoetalbatros (Black-footed Albatross) P. nigripes. Ten oosten van Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (John Carlyon). Het duurde tot vijf uur 's middags - ik had de moed al bijna opgegeven na 11 uur onafgebroken over zee turen - voor Steve Howell uitriep dat er een jonge Steller's Albatros langsvloog - helemaal achterin de 'wake', dus op zo'n 2 km afstand.... Gelukkig draaide de vogel bij en kwam al snel richting schip vliegen, waarbij hij zich het volgende uur van alle kanten liet zien en fotograferen!

po1139
Ten oosten van Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (Harro Müller). Geen vervelende soort, die Steller's Albatros, zeker niet als het je 5000ste is!

po1140
Ten oosten van Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (Remco Hofland). Die avond werd de Steller's Albatros als 5000ste bijgeschreven op de wereldlijst.

Remco Hofland

Discussie

Ben Wielstra  ·  22 november 2011  13:46

Wat een hip ding zeg, die Steller's. Die 63 gezien, nog niet telbaar, zijn dat splitjes in de maak ofzo?

Lieven De Temmerman  ·  22 november 2011  18:38

Howell is blijkbaar niet onder de indruk ;-)

Pieter van der Luit  ·  23 november 2011  12:44

Klopt, hij was deze reis vooral bezig met vliegende vlissen en vooral vliegende inktvissen. Overigens was hij wel altijd bereid om antwoord te geven op de diepere id-questions over vogels en verspreiding en waren zijn lessen over de vliegende vissen meer dan inspirerend.

Martijn Verdoes  ·  23 november 2011  22:54

Gaaf zo'n subadult beest. Wij hadden afgelopen weekend voor het tweede opeenvolgende jaar een juvenile Short-tailed Albatross op een 5-mans pelagic vanuit Bodega Bay, CA, USA met Ferenc Scheeren, Dan Singer, Kenneth Peterson en Steve Howell. @ Lieven: hij wist zich bovenstaande vogel nog te herinneren, want hij merkte nog op dat hij zijn laatste ook met een stel Hollanders had gezien. Ik zal binnenkort een foto plaatsen van onze vogel. Een filmpje gemaakt door Ferenc is hier te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=t6ioU27husw Groeten uit California! Martijn

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?