Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: PO10 – tussen Bonin en Yokohama

13 november 2011  ·  9080 × bekeken

Bij het naderen van de Bonin Eilanden was het snel gedaan met de lege zeedagen: de (hier in het noorden van onderen lichte) Wedge-tailed Shearwaters namen weer toe, we zagen weer Pterodroma's (Bonin Petrels) en we konden uitzien naar de laatste paar nieuwe soorten. Voor dit laatste deel van de reis stonden namelijk Bannerman's en Streaked Shearwater, Black-footed, Laysan en de critically endangered Steller's (Short-tailed) Albatross, Tristram's en Matsudaira's Stormpetrel en Japanese Murrelet op het programma. En we werden niet teleurgesteld... De beschrijving van de laatste paar dagen op de Pacific, tussen Bonin en Yokohama, Japan, vind je hier.

po10bp1po10bp1cpo10bp2
Bannerman's Pijlstormvogel (Bannerman's Shearwater) Puffinus (lherminieri) bannermani en Dunbekpijlstormvogel (Short-tailed Shearwater) Puffinus tenuirostris (linksboven op de onderste foto). Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (John Carlyon). Een split in het Little / Tropical Shearwater complex. Schaarse soort die alleen te vinden is ten zuiden van de Japanse eilanden. ). De relatieve grootte (beter: kleinte) ten opzichte van de toch ook niet al te grote Short-tailed Shearwater is duidelijk zichtbaar.

po10bulwers
Bulwer's Stormvogel (Bulwer's Petrel) Bulweria bulwerii. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (John Carlyon). Een bekende uit het West-Palearctisch gebied, maar altijd gaaf: we zagen er enkele tientallen.

po10kljager
Kleine Jager Stercorarius parasiticus. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (John Carlyon). Een andere bekende - maar wel een goeie voor de Azië-lijst :-).

po10js5apo10js5bpo10js19po10js20eerstepo10js20a
Japans Stormvogeltje (Matsudaira's Stormpetrel) Oceanodroma matsudairae. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, bovenste twee 14 mei 2011 (John Carlyon) en de rest 16 mei 2011 (John Carlyon). Een erg gaaf stormvogeltje dat goed te herkennen is aan de witte schachten in de buitenste handpennen, een kenmerk dat ook op grote afstand bruikbaar is. Kleiner, donkerder en met een minder duidelijke wig in de staart dan het andere algemene stormvogeltje hier: Tristram's.

po106
Ingespannen turen over de oceaan, op zoek naar de laatste paar nieuwe soorten. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (Remco Hofland).

po10wtsw8po109wtswpo10wtsw13po10wtsw14eerstepo10wtsw14a
Wigstaartpijlstormvogel (Wedge-tailed Shearwater) Puffinus pacificus. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, bovenste twee 14 mei 2011 (Harro Müller) en de rest 15 mei 2011 (John Carlyon). Hier, ten noorden van evenaar, zijn nagenoeg alle exemplaren licht van onderen.

po10ff
"Feeding frenzy" met Bruine Gent (Brown Booby) Sula leucogaster, Bruine Noddy (Brown Noddy) Anous stolidus en Wigstaartpijlstormvogel (Wedge-tailed Shearwater) Puffinus pacificus. Ten noorden van de Bonin Eilanden, Japan, 15 mei 2011 (John Carlyon). Dergelijke enorme wolken zeevogels zijn erg spectaculair, en gaan niet zelden gepaard met grote groepen dolfijnen of groepjes walvissen. Je moet wel de mazzel hebben dat het schip er pal langs vaart, zoals dit keer!

po10voederen
Zwartvoetalbatros (Black-footed Albatross) Phoebastria nigripes en Wigstaartpijlstormvogels (Wedge-tailed Shearwaters) Puffinus pacificus. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 15 mei 2011 (Remco Hofland). Adam Walleyn was zo vriendelijk de hele dag onderweg naar het eiland Tori-Shima te chummen, in de hoop één van de enorm zeldzame Steller's Albatrossen te interesseren een kijkje te komen nemen. De oogst die dag: 70+ Japanse (Matsudaira's) en 30+ Tristram's Stormvogeltjes, her en der een Wilson's of Vaal Stormvogeltje, 22 Zwartvoetalbatrossen (Black-footed Albatross), ontelbare Wigstaartpijlstormvogels, af en toe Dunbek- (Short-tailed) of Gestreepte Pijlstormvogels (Streaked Shearwaters) en een Australische Grote Pijlstormvogel (Flesh-footed Shearwater).

po10za16po10za17po10za27po10zaIpo10za28apo10za28c
Zwartvoetalbatrossen (Black-footed Albatross) Phoebastria nigripes en (op de bovenste foto) Tristram's Stormvogeltje (Tristram's Stormpetrel) Oceanodroma tristrami. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (de bovenste twee Harro Müller, de onderste drie John Carlyon).

Remco Hofland

Discussie

Christian Brinkman  ·  13 november 2011  15:48

Zijn er meer foto's van die jager?

Jan Hein van Steenis  ·  13 november 2011  17:57

Vanaf een snel-varende boot die niet wil stoppen zijn die witte schachtjes van het Japanse Stormvogeltje helaas níet te zien...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?