Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: AO8 – de Kaapverden

26 oktober 2011  ·  5795 × bekeken

De laatste oversteek (1 en 2)

Wie aan de AO denkt, denkt aan Antarctica, South Georgia en de Tristan groep. Heerlijk koude temperaturen en dik bepakt naar albatrossen, pinguïns en tubenoses kijken. Echter, wie doorvaart tot de Kaapverden steekt de Evenaar over, waar het ontiegelijk warm, vochtig en benauwd is. Terwijl het merendeel van de passagiers voorheen binnen zat omdat het te koud was, zit ik nu binnen omdat het te warm is. Pas als de walky weer eens afgaat waag ik het erop om naar buiten te gaan en tegen de hittemuur op te lopen. Gelukkig gebeurt er op het heetst van de dag weinig en zijn de waarnemingen op open zee beperkt tot de ochtend en namiddag. Zo vliegt er geruime tijd een adulte Roodsnavelkeerkringvogel mee met de boot, gevolgd door z´n jong, die bijna een vis uit de handen van Rinse pakt. Pas als een groter containerschip aan de horizon ziet verlaat de vogel ons.

ao9-1rskkv
Roodsnavelkeerkringvogel Phaethon aethereus tussen Ascencion en de Kaapverden 30 april 2011 (Menno van Duijn)

Af en toe zien we eens een Kleinste Jager, Noordse Stern, Bonte Stern of Kuhl´s Pijlstormvogel. We hebben een spiegelgladde zee waardoor we leuke zeezoogdieren zien zoals Pygmy en Dwarf Sperm Whale en Short-finned Pilot Whale. Daarnaast zien we vele duizenden vliegende vissen.

ao9-2 cory
Cory's Shearwater Calonectris diomedea Tussen Ascencion en de Kaapverden 30 april 2011 (Menno van Duijn)

Welcome to Africa

Op de eerste dag van mei komen we aan op Praia. In de ochtend scoren we tussen de eilanden de lokale zeevogels zoals Fea's Petrel en Boyd's en Kaapverdische Pijlstormvogel. Eenmaal in de haven volgen de eerste lokale landsoorten als Alexander Swift en Kestrel. Grey-headed Kingfishers zitten op de telefoondraden en in de rivierbeddingen zitten Koereigers, Spaanse Mussen en Brilgrasmussen. Onder leiding van Simon Cook trekken we met busjes het eiland in. De eerste stop is voor Iago Sparrows, die in buizen van elekriciteitsmasten broeden. Ook zien we de eerte Bruinnekraven en kijken we (zonder succes) uit voor Buizerden en Slechtvalken. Daarna gaan we naar de botanische tuinen, waar we al snel enkele Cape Verde Warblers zien.

ao9-3 cvw
Cape Verde Wabler Acrocephalus brevipennis Kaapverden 1 mei 2011 (Menno van Duijn)

Recente meldingen komen ons ten gehore over twee Black Herons. Even later turen we over het stuwmeer en koppen we deze fraaie reigers in. We zien ze onder andere op hun typerende manier zien vissen. Ook de Bourne's Heron laat zich al snel zien en naast de aanwezige Koe- en Blauwe Reigers vinden we ook een Ralreiger.

ao9-5bh
Black Heron Egretta ardesiaca Kaapverden 1 mei 2011 (Menno van Duijn)

ao9-6bh
Juveniel Bourne's Heron Ardea purpurea bournei Kaapverden 1 mei 2011 (Menno van Duijn)

Bij de tweede stop aan de andere zijde van het meer zien we tevens een paar Middelste Zilverreigers en loopt er een Gele Kwikstaart met Groenpoot- en Bosruiters, Oeverlopers en een paar Steltkluten langs de oever. We rijden door naar een bijna uitgedroogde riviermonding, waar we een donkere fase Western Reef Egret scoren. We horen nog enkele Cape Verde Warblers en de bosjes zijn overladen met Desert Locusts (sprinkhanen).

ao9ie
Intermediate Egret Mesophoyx intermedia Kaapverden 1 mei 2011 (Menno van Duijn)

ao9wre
Western Reef Egret Egretta gularis Kaapverden 1 mei 2011 (Menno van Duijn)

De tweede dag op de Kaapverden gaat een deel van de passagiers aan land bij Fogo. Wij hebben echter geregeld dat we met de Plancius een cruise doen. Met 15 passagiers varen qw een ronde om Bravo, wat mooie waarnemingen oplevert van zeevogels en -zoogdieren.

ao9cvsw
Cape Verde Shearwater Calonectris edwardsii, let op de smallere, minder gele snavel en de donkere kap ten opzichte van Kuhl's. Fogo, Kaapverden 2 mei 2011 (Menno van Duijn)

ao9fp
Fea's Petrel Pterodroma feae Fogo, Kaapverden 2 mei 2011 (Menno van Duijn)

Na in de ochtend afscheid te hebben genomen van de bemanning en de overige passagiers kunnen we na veel gedoe eindelijk een busje en chauffeur regelen. Een poging bij het fort levert helaas geen Slechtvalk op. Gelukkig zijn we succesvoller bij de boom waar de Bourne's Herons broeden: we zien hier drie juvenielen. Als we van een bergtop de omgeving scannen lukt het om ook de Kaapverdische Buizerd aan de lijst toe te voegen. We spenderen de rest van de middag tot de avond valt bij het stuwmeer, hopend op de Black-headed Heron, maar deze laat het afweten. Als de schemer valt, vallen duizenden Koereigers in om te slapen en zien we ook een paar adulte Bourne's Herons. Als het echt begint te duisteren vliegt de hier zeer donkere Kerkuil over ons hoofd. 's Avonds eten we in een gezellig restaurant met live optredens. Met een goede maaltijd en lekker koud bier sluiten we deze prachtige reis af voor we op het vliegtuig stappen en via Lissabon naar Amsterdam vliegen. Our Odyssey has come to an end.

ao9koereigerboom
Kaapverdiaanse Kerstboom met Koereiger Bubulcus ibis versiering. Welke hoort er niet bij? Santiage, Kaapverden 3 mei 2011 (Menno van Duijn)

Feedback?