Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: PO4 - Rennell

30 september 2011  ·  10085 × bekeken

De blog over het bezoek aan Rennell verstuurd uit het veld is hier te vinden.

PO21
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Tijdens een nachtelijk plasje constateerde ik dat we nog maar enkele uren varen van Rennell af zaten.

PO22
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Ook een manier om Koninginnedag te vieren: bij het eerste licht stonden we aan dek, met kijkers (en scopen) de contouren van het - op het eerste gezicht dicht beboste - eilandje af te turen. 'Of we nog oranje tompoucen gingen uitdelen?' was de vraag van sommige medereizigers.

PO23
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). De grote witte vogels die op het strand en in de palmen zaten, brachten wat verwarring teweeg, tot we ze goed in de kijker kregen: Australian Ibis Threskiornis molucca.

po24
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). De landing op het zuidelijke strand van Rennell was ordelijk en gezellig, onder het toeziend oog van het grootste deel van de populatie. Wie als eerste landde en snel zijn (verplichte) zwemvest uithad, kon nog vanaf het strand de eerste nieuwe soorten rondbazuinen waaronder Rennell Shrikebill Clytorhynchus hamlini (in tegenstelling tot zijn skulkende broertje de Southern Shrikebill C. pachycephaloides van Nieuw-Caledonië minutenlang vrij zittend op een palmblad; toch geen foto's van Harro.

po25
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Een andere strandwaarneming: Cardinal Myzomela Myzomela cardinalis.

po26
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Gezamenlijk, in een lange rij, liepen we langzaam het tamelijk steile, ooit-geasfalteerde en spekgladde pad naar de bovenzijde van het eiland, door een klein rustiek dorpje.

po27
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). De volgende endeem was de afwijkende, grappige Bare-eyed White-Eye Woodfordia superciliosa.

po28
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Niet de makkelijkste endeem:Rennell Starling Aplonis insularis, met de niet-endemische maar bijzonder fraaie Moustached Treeswift Hemiprocne mystacea.

po29
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Brown Goshawk Accipiter fasciatus.

po210
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Rennell Gerygone Gerygone (flavolateralis) citrina (thans nog gelumpt met Fan-tailed Gerygone G. flavolateralis, maar met andere roep en zang).

po211
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Moustached Treeswift Hemiprocne mystacea, de grootste van de vier soorten in deze familie.

po212
Rode Moerasdraak (Red Swamp Dragon) Agrionoptera insignis. Rennell, Solomon Eilanden, 30 april 2011 (Remco Hofland). Ook hier keek ik niet alleen naar boven.

po213
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Onder toeziend oog van de lokale 'gidsen' (die geen kaas gegeten hadden van de vogels, terwijl de weg kwijtraken met welgeteld twee paden ook niet waarschijnlijk was) bleven we een klein uur op het pad wachten of de, totdantoe slechts enkele malen over het pad heenvliegende, Island Thrushes Turdus poliocephalus zich 'ns mooi lieten zien.

po214
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Een klein regenbuitje bracht wat verkoeling en de enige, zeiknatte, Rennell Fantail Rhipidura rennelliana.

po215
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Een mooi gescoopte man Singing Parrot Geoffroyus heteroclitus, endemisch voor de Solomons en Nieuw-Guinea, zat stilletjes net boven het pad van iets te snoepen en liet zich daardoor leuk bekijken en digiplaten.

po216
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Tijdens de lezing de avond tevoren waren we gewaarschuwd, goed te letten op de plaatselijke, eigenaardige ijsvogel met kenmerken van zowel Sacred Todiramphus sanctus als Collared Kingfisher T. chloris. We hadden er gelukkig eentje langdurig in de scoop....hij lijkt wel een beetje op de Collared Kingfisher T. chloris alberti die in de centrale Solomoneilanden voorkomt.

po217
Rennell, 30 april 2011 (Harro Müller). Omdat ik de Island Thrush al had in Nieuw-Guinea, omdat de slechts 9,5 cm (!) grote Finsch's Pygmy-Parrot Micropsitta finschii (die we al enkele keren gehoord hadden) me veel gaver leek en omdat ik erg uitkeek naar het snorkelen, liep ik na een dik halfuur wachten in het oerwoud terug richting strand. Om vervolgens krap 100m terug twee Island Thrushes langs het pad te vinden, en na het horen van de hoge schrille roep, na enig zoeken een paartje papegaaitjes ter grootte van een flinke goudhaan langs een stammetje op hars te zien fourageren. Toppertje!

po218
Rennell, 30 april 2011 (local met de Samsung van Remco Hofland). Na deze inspanningen verdiende ik wel een verfrissende opkikker.

po219
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). De lokale endemen in de tas, aangevuld met de soorten hierboven en verder beauties als Silver-capped Fruit-dove Ptilinopus richardsii, MacKinley's Cuckoo-Dove Macropygia mackinlayi en Pacific Imperial Pigeon Ducula pacifica en extra'tjes als libellen, vlinders, orchideeën en de Rennell Flying-Fox Pteropus rennelli, liep ik terug naar het strand, onderwijl genietend van het uitzicht op de tropisch-blauwe zee.

po220
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Als een van de eerste die-hard vogelaars bereikte ik het strand, waar de vijf meereizende niet-vogelaars, de koks, de scheepsarts en overig personeel er reeds een paar uurtjes snorkelen op hadden zitten, en verhaalden van stingrays (roggen) en prachtige vissen waaronder Nemo (anemoonvisje).

po221
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Terwijl ik op het strand in het warme turkoois-blauwe water mijn flippers zat aan te doen, genoot ik van het uitzicht op de fraaie zee, de palmen langs het strand en het plezier van de lokale kids, die de zodiacs hadden geannexeerd om als duikplank te dienen.

po222Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Uitzicht naar het oosten.

po223
Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Het snorkelen zelf was erg gaaf - maar de roggen en anemoonvisjes wisten me te ontglippen; hoogtepunt waren enkele doopvontschelpen. Dit is een van de mindere schelpen waarmee het strand bezaaid lag.

po224Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). Uitzicht naar het westen.

po225Rennell, 30 april 2011 (Remco Hofland). De lokalo's zien hier welgeteld 1x per jaar toeristen - als de West Pacific Odyssey landt.

Remco Hofland

Discussie

Ruben Vlot  ·  1 oktober 2011  11:19

Heimwee naar de Pacific bij het zien van deze foto's! Mooie verhalen Remco!

Jan Hein van Steenis  ·  25 oktober 2011  20:12

Voor de liefhebbers: Birds of Melanesia van Guy Dutson is nu verkrijgbaar. Kwaliteit van de platen wisselt (van de buisneuzen word ik niet blij, maar de zangvogels zijn leuk).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?