Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Atlantic: Fin

10 mei 2011  ·  5396 × bekeken

3 mei 2011: Fin

Om 5:45 sta ik op het dek en aan bakboord zien we Santiago langzaam opkleuren in het licht van de opkomende zon. Er zijn nauwelijks vogels, we zien nog twee Red-billed Tropicbirds. Nieuw is echter de meeuw in de verte boven de haven. Even later in de haven zien we weer een grotere meeuw en dat blijkt een onvolwassen Geelpootmeeuw. Verder vanuit de haven nog een adulte Brown Booby, een Blauwe Reiger, een Grey-headed Kingfisher en enkele Spaanse Mussen.

Om 10:15 mogen we eindelijk het schip af nadat de autoriteiten onze paspoorten hebben gecontroleerd. Twee uur later dan gepland, waardoor de bestelde taxi's voor onze geplande eilandexcursie er niet meer zijn. Dan maar met twee taxi's naar het vliegveld. De autoverhuur wil een paspoort of 500 euro als borg, waarop wij toedeledokie zeggen. Veel sneller dan verwacht wordt een mannetje gevonden die wel een busje met chauffeur kan regelen en na een telefoontje en een kwartier wachten hebben we een Toyotabus met chauffeur voor de rest van de dag! Eerste stop is het fort voor de Slechtvalk (ondersoort madens) die er zoals verwacht niet is. Wel zien we er drie Iago Sparrows, twee Cape Verde Swifts (erg mooi dichtbij) en twee Alexander's Kestrels waarvan het nest op de klifrand aan de overkant blijkt te zitten. Volgende doel is de boom. De bomen eigenlijk, want het zijn er feitelijk twee, waar de gehele wereldpopulatie van de Bourne's Heron (Kaapverdische Purperreiger) in broedt. We tellen vanaf de weg aanvankelijk drie nesten maar eenmaal onder de 25 meter hoge reus blijken er zeker 15 nesten in te zitten. Weer later blijkt dat er een volgroeide juveniel op een ervan staat waar we straal overheen hebben staan kijken. Daarna komt er een tweede aanvliegen en deze laat zich uiteindelijk schitterend bekijken en fotograferen. Al terugrijdend naar de grote weg scoren we eindelijk de nog openstaande Cape Verde Buzzards (twee) op grote afstand. Daarna naar het stuwmeer. We bekijken eerst de damkant en daar is Squacco Heron een nieuwe voor de lijst. Uiteindelijk zien we Squacco Heron, Bourne's Heron, Intermediate Egret, Grey Heron en Lepelaar in hetzelfde telescoopbeeld. Een Spectacled Warbler is extreem nieuwsgierig en laat zich leuk fotgraferen. Tot aan het donker blijven we bij het meer, wat in totaal oplevert: Bourne's Heron 7 (5 adult + 2 juv), Grey Heron 5, Black Heron 2, Intermediate Egret 3 (waarvan 1 met tak in de bek wegvliegend, raaarrr). Koereiger >2000, Lepelaar 21, Groenpoot ca. 10. Oeverloper 2. Steltkluut 5, Gele Kwikstaart (!) 1 vrouwtype, Cape Verder Warbler 1, Blackcap >1, Cape Verde Swift 2 (in de verte), Grey-headed Kingfisher 10, Common Moorhen >15 (waaronder kleine juvenielen en grotere juvenielen wat duidt op een lang broedseizoen hier). Als klap op de vuurpijl vliegt er om 19:10 uur een Cape Verde Barn Owl recht over onze hoofden. Missie geslaagd! In de schemering lijkt het alsof er kerstbomen langs het water staan, maar alle witte versiering hier bestaat uit duizenden reigers. Een heerlijk maal van zeefruitspaghetti en een optreden met korte rokjes zorgen daarna voor mooi vertier in het internationale restaurant waar vermoedelijk alle allochtonen op dit eiland worden gedropt. We sluiten de dag af met een klapband vijf kilometer van het vliegveld en een lange zit in de vertrekhal maar tegen 1:30 vliegen we dan eindelijk naar Lissabon (waar de klok ook nog eens twee uur vooruit gaat).

Garry Bakker

Feedback?