Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Pacific: dag 11 en 12

24 april 2011  ·  8864 × bekeken

Dag 11: 19 april 2011 - De Pacific Odyssey begint.

Voor de verandering onze laatste nacht in Nieuw Zeeland maar doorgebracht in een wat luxueuzer hotel in het hartje van Auckland, Nieuw Zeelands grootste stad. Belangrijkste reden om dit hotel te kiezen is het feit dat hiervandaan de bus vertrekt die ons, met een kleine omweg, brengt naar de haven waarvandaan de boot vertrekt

De omweg die de bus maakt is via Miranda, een bekende plek in Nieuw Zeeland voor steltlopers. Bijna de helft van de wereldpopulatie van Wrybill
(ongeveer 1500 - 2000 vogels) overwintert hier en het is daarnaast niet
alleen een bekende pre-migratie verzamelplaats voor steltlopers, ook veel
zeldzaamheden worden hier gevonden. Na wat speurwerk over de slikken vinden we de al gemelde Poelruiter en meteen daarna vindt Teus Roodkeelstrandloper (niet heel zeldzaam hier) en Siberische Strandloper (heel wat zeldzamer) tussen de minimaal 1000 Steltkluten die hier overwinteren. Zelf maak ik me populair bij een groot deel van de groep door weer een Australasian Bittern te vinden, een soort die veel van de deelnemers aan de Western Pacific Odyssey (afgekort tot WPO) nog niet gezien hadden. Niet alleen hebben wij een groepje aan boord, ook Birdquest en Wildwings hebben mensen op deze reis zitten en de meesten van die mensen waren na het cancellen van hun Hauraki Gulf tripje maar wat blij om toch nog een paar goede soorten te zien, waaronder dus de Bittern.

De onderzoeker van het Miranda Shorebird Center vermaakt ons nog met een lezing over de steltlopers die hier overwinteren en in Alaska broeden, met als absoluut hoogtepunt het verslag van een gezenderde Rosse Grutto (met de codenaam E7) die vanaf Alaska, rechtstreeks en non-stop(!) maar liefst 11.618 kilometer terugvloog naar Miranda......

De bus brengt ons vervolgens naar Tauranga waar het schip The Spirit of
Enderby al op ons ligt te wachten. Na wat douaneformaliteiten vertrekken we dan onder een prachtige volle maan om 18.00 uur voor onze maand op zee. De Western Pacific Odyssey is op weg!

Dag 12: 20 april 2011

Na een eerste (rustige) nacht aan boord staat een flink deel van de
passagiers al met het eerste licht aan dek voor een lange dag vogelen. De
WPO is een echte vogelaarscruise en het aantal niet vogelende passagiers is dan ook erg beperkt, slechts een enkeling heeft deze reis geboekt om "eens een keer wat anders te doen".

We zitten nog voor de kust van Nieuw Zeeland en de vogels zijn grotendeels gelijk aan de soorten die we eerder op de Hauraki Gulf trip gezien hebben: Buller's Shearwater, Flesh-footed Shearwater, Black Petrel, Blue Noddy, Wilson's Storm-Petrel en, tot groot geluk van Hugh Buck, de nummer drie van de wereld met zeer ruim 8000 soorten, New Zealand Storm-Petrel waarmee hij gewoon een nieuwe soort binnenhaalt.

Behalve vogels ook wat Pilot Whales (waarschijnlijk Short-finned), een zeer grote haai (ongedetermineerd), een vliegende vis, een Zwaardvis en een groep van ongeveer 50 Common Dolphins die een paar minuten onder de boeg van het schip meezwemmen.

Na de verplichte safety briefing met informatie wat te doen als het schip
mocht vergaan (kijker meenemen!) een flinke knaller: Great Shearwater. Hoort hier helemaal niet te zijn en is pas de 6e waarneming voor Nieuw Zeeland zo weet men te vertellen. Als er wat minder vogels komen, besluit men wat te gaan chummen. Dat is een flink voordeel ten opzichte van andere expeditiecruises, want normaal gesproken wordt er nooit gechumd, met uitzondering van de Atlantic Odyssey waar het soms ook wel gebeurt. Het duurt even voor we beet hebben, maar dan is het wel bal: drie Gibson's (Wandering) Albatrossen, 2 Buller's Albatrossen, 2 Campbell Albatrossen, 2 White-capped Albatrossen, 1 Salvin's Albatros, tientallen Flesh-footed Shearwaters, tientallen Buller's Shearwaters, een paar Fairy Prions en een Cook's Petrel. Met uitzondering van de laatste twee soorten komen ze allemaal ook nog eens tot op een meter of 2 van de boot. Prachtig en goed voer voor de fotografen!

Morgen een hele dag op open zee op weg naar Norfolk Island.

Pieter van der Luit

Op onderstaand kaartje de locaties van de Atlantic en West-Pacific Odyssey op 23 april 2011.

Locaties 24 april

Feedback?