Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Atlantic: Dag 10 en 11

9 april 2011  ·  9123 × bekeken

Dag 10: 05-04-2011 - Sitting Ducks.

Het lijkt ons niet mee te zitten met het weer, vandaag wederom een
noordelijke wind welke direct de baai in waait en daarmee dus ook de
deining meebrengt. Afgelopen nacht zijn we richting Salisbury Plain en Prion Island gevaren om in de ochtend de weersomstandigheden te peilen voor mogelijke landingen. Salisbury Plain huisvest de grootste kolonie King Penguins ter wereld en is de fraaiste plek van South Georgia op het gebied van natuurbeleving. Het nabijgelegen Prion Island is de broedplaats van de vogel met de grootste spandwijdte ter wereld, de Wandering Albatross. Bij het krieken van de dag werd ons al direct duidelijk dat een landing op deze locaties vandaag niet mogelijk zal zijn in verband met de wind en deining. Het anker werd gelicht en we lieten Salisbury Plain en Prion Island met een gelaten gevoel achter ons. Als alternatief zetten we koers richting Fortuna Bay; een beschutte baai waar zich een kolonie van ca. 2000 King Penguins bevind. Tijdens een tocht van drie uur over een roerige oceaan zien we onze eerste Sooty Albatros, naast Wandering Albatrosses, White-chinned Petrels, Soft-plumages Petrels en een aantal Grote Pijlstormvogels. Als we de baai naderen varen we nog langs een groep fouragerende Black-bellied- en Wilson's Storm Petrels. In de beschutte baai is de deining stukken minder dan op open zee, toch is het niet direct mogelijk een landing te maken en wordt er na de lunch besloten met een zodiac uit te varen om de situatie te polsen. Helaas blijken de golven dermate hoog te zijn dat het praktisch onmogelijk is om veilig aan land te gaan. Bij deze wordt de baai omgedoopt naar (Un)Fortuna Bay en verlaten we na het diner South Georgia.

Dag 11: 06-04-2011 - Aantallen!

Na wederom een bewogen nacht met weinig nachtrust staan we bij het eerste licht op het achterdek. Een stroom vogels hangt achter het schip, voornamelijk White-chinned Petrels, Soft-plumaged Petrels en Grote Pijlstormvogels. Na het ontbijt kopten we al snel nieuwe soorten in: een Spectacled Petrel voegde zich even bij de White-chinned Petrels. Op een gegeven moment vloog een miniscuul stormvogeltje met een grijze rug langs het schip, een Grey-backed Storm Petrel! Nog geen uur later diende zich nog twee nieuwe petrels aan: de zeer fraaie Atlantic Petrel, waar we er deze dag 15 van zagen en drie Great-winged Petrels. Rinse lukte het om tussen de Black-bellied Storm Petrels twee White-bellied Storm Petrels te onderscheiden. Op de eerste dag van de reis scoorden we al een Grey Petrel, welke behoorlijk out-of-range was, vandaag zagen we acht exemplaren. De aantallen van Southern Giant Petrels waren sterk gedaald naar nog slechts drie vogels met daarbij tevens een Northern Giant Petrel. De Wandering Albatrosses passeren het schip soms op nog geen drie meter, een Southern Royal Albatros was enigszins onverwacht. De behoorlijke deining van soms bijna vijf meter bemoeilijkte het waarnemen van zeezoogdieren. Slechts enkele "blows", twee Hourglass Dolphin en een vermoedelijke Bottlenose Dolphin. Kortom een succesvolle en vooral diverse dag met totaal 26 soorten zeevogels.

Menno van Duijn

Positie AO 9 april 2011

Huidige positie van de Atlantic Odyssey (9 april)

Feedback?