Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

The long way up

3 april 2011  ·  7799 × bekeken

De storm was geluwd en we lieten Antarctica achter voor de aankomende
winter. De wind was minder geworden en de temperaturen liepen iets op.
Voor het ontbijt werden al Antartic Petrel en Snow Petrels achter het
schip waargenomen. Het beloofde dus een interessante dag te worden. Na
het ontbijt direct naar het achterdek waar een stroom Cape-, Snow
Petrels en Southern Fulmars achter het schip hing. Vele gigabytes werden
volgeschoten met beeldvullende opnames van Snow Petrels. Het werd een
standaard dat zodra we een veld met drijfijs naderden, we direct
achtervolgd werden door deze prachtige sneeuwwite stormvogels.

Op onze weg naar de Drake Passage passeerden we King George en Elephant Island welke veelal gehuld waren in mist of sneeuwbuien. Slechts af en toe was het vasteland zichtbaar. Het meest spectaculaire van deze reis zijn toch wel de enorme ijsbergen. Als ware bergen rijzen ze op en pas als je de vogels ervoor ziet vliegen krijg je een perspectief van de omvang. Zoals gezegd wemelde het rondom deze ijsbergen van de Cape- en Snow Petrels, plus enkele Antarctic Petrels en niet te vergeten de honderden Southern Fulmars en Wilson's Storm Petrels. Naar mate de dag vorderde bereikten we het open water van de Branfield Strate en kwamen er ook weer andere zeevogels in beeld zoals Black-bellied Storm Petrel, White-chinned Petrel, Southern Giant Petrel, Grey-headed- en Black-browed Albatros. Door middel van foto's konden we ook met zekerheid een langsvliegende South Polar Skua determineren. Omdat we geen landingen hadden kunnen maken bleven de waarnemingen van penguins beperkt tot zwemmende vogels. In dit gebied hadden we goede kans op de nog ontbrekende Chinstrappenguin, deze konden we gelukkig al gauw bijschrijven. Regelmatig doken er groepjes op, veelal met hoge snelheid uit het water springend of soms even rustend aan de oppervlakte waardoor uiteindelijk ook iedereen de soort kon zien. Zo hebben we de "eenvoudige" penguinsoorten allemaal gezien.

Opmerkelijk is dat we pas aan het eind van de dag zeezoogdieren zagen,
veelal Fin Whales (6ex), een Sei Whale, 5 ongeindentificeerde walvissen
en vijf Hourglass Dolphins.

Zuidpoolkip (Foto: Ineziatours.nl)

Zuidpoolkip (Foto: Ineziatours.nl)

Deze dag hadden we wederom een ship-assistend species (plannen worden al gemaakt voor een pelagisch bosje): verschillende Pale-faced Seathbills (a.k.a. Zuidpoolkippen) volgden even het schip en landden op het bovendek, we waren verbaasd over wat een goede vliegers het zijn, zelfs tegen windkracht tien in haalden ze het schip in en probeerden er dan te landen. Blijkbaar weet deze soort er ook goed gebruik van te maken want ze zijn zelfs gezien in Rio de Janeiro en Kaapstad. Hoe lang zal het duren voor ze ook in Hoek van Holland opduiken en een concurrent gaan vormen voor de Huiskraai?

Menno van Duijn

Discussie

Leo JR Boon  ·  4 april 2011  15:52

Is er al jaren geleden niet al eens een zuidpoolkip in de UK gezien? Ik heb er zelf ook eentje in kaapstad gezien.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?