Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De eerste dagen van team "Atlantic"

25 maart 2011  ·  7343 × bekeken

Rome
Als eerste tussenstop staat Rome, een kleine twee en een half uur vliegen. Daar aangekomen krijgen we de eerste tegenslag. Onze vlucht naar Buenos Aires is vertraagd met maar liefts 24 uur! Even later volgt een tweede tegenslag als blijkt dat de tickets van Rinse en mij niet in orde zijn. Er is door Cheaptickets geen bevestigingsnummer uitgegeven terwijl er wel is betaald. Om toch door te kunnen zijn wij genoodzaakt wederom twee tickets te kopen van Buenos Aires naar Ushuaia. Gelukkig is dit nog mogelijk alleen vliegen wij een dag later. Enig voordeel voor ons is dat wij daardoor een hele dag in Costenera Sur door kunnen brengen en de rest van de groep direct naar Ushuaia.
De volgende ochtend maken we een wandeling vanuit ons hotel, wat geregeld werd door Aerolineas Argentinas, door de stad. Een half uurtje over zee kijken levert een Kleine Jager, Zwartkopmeeuw en verschillende soorten eenden. In de gevels van oude gebouwen zijn Italiaanse Mussen volop bezig met nesten te bouwen en op een braakliggend terrein loopt een Kuifleeuwerik en een Tapuit. Uiteraard ontbreken soorten als Kleine Zwartkop, Europese Kanarie en een eerste Gierzwaluw niet. Totaal zien we 45 soorten tijdens de wandeling.

Italiaanse Mus Menno

Buenos Aires - Costenera Sur
In de vroege ochtend landen we op Buenos Aires, met uitzondering van Rinse en Menno vliegt iedereen direct door naar Ushuaia. Daardoor vervalt voor velen een dag in Costenera Sur. Na in te hebben gecheckt in het hotel lopen Rinse en ik direct door naar het park. De zon komt om half zeven op en met het eerste licht arriveren we bij het park. Onderweg scoren we al voor ons beide vele nieuwe soorten als Rufous Hornero, Rufous-Bellied Trush, Eared Dove, Picazuro Pigeon en eindelijk kunnen we wilde Monk Parakeets op onze lijst zettten.
Omdat het park nog niet geopend is vogelen we nabij de ingang waar een overvol rietveld vele soorten opleverd zoals mannetje Spectacled Tyrant, Green-Backed Woodpeckers en Guira Cuckoo.

Guira Cuckoo Menno

Een fraaie verschijning zijn de Red-crested Cardinal, Plush-crested Jay, Glittering-bellied Emerald en de door Rinse zeer geliefde Black-and-Rufous Warbling-Finch. Omdat het zeer zonnig weer is wordt er later op de ochtend door Crested- en Chimango Caracarra, Variable Hawk, American Kestrel en Bare-faced Ibis gebruikt gemaakt van de thermiek. Terwijl we de roofvogels bekijken vliegt er een papegaai langs die de kenmerken heeft van Turquoise-fronted Parrot. Uiteindelijk komen we deze dag op 61 soorten uit. Doordat er praktisch geen water in het park stond (al vijf jaar niet),en deze dag precies een feestdag was, valt de score iets tegen. Jaren geleden was het overladen met eenden, koeten, rallen en vele steltlopers. Helaas is heel het gebied overgroeid met riet en wilgen.

Red-crested Cardinal Menno

Menno van Duijn

Feedback?