AO/WPO-blog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Birdingbreaks.nl en Dutch Birding zijn in 2010 een nauwe samenwerking aangegaan. Een van de resultaten van deze samenwerking is dat leden van Dutch Birding aantrekkelijke kortingen krijgen op een select aantal reizen. Deze reizen zijn bijvoorbeeld vanwege hun bestemming extra interessant voor leden van Dutch Birding. Via dit blog doen wij verslag van deze reizen door middel van foto's, reisverhalen en nieuws uit het veld. Daarnaast vindt u op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

De Western Pacific Odyssey Update

26 maart 2013  ·  5052 × bekeken

De plaats Kaikoura gelegen aan de noordkant van de oostkust op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, is voor menig vogelaar een bekende plek. Dit is samen met plekken als Kaapstad in Zuid-Afrika en bijvoorbeeld Monterrey in California een van de beste plekken om dicht bij het vaste land geweldig goed zeevogels te zien te krijgen. De korte ondiepe zone voor de kust duikt niet ver uit de kust naar grote diepte waardoor voedselrijke stromen omhoog komen. Hier komen naast veel zeevogels ook erg veel zeezoogdieren op af zoals verderop in dit bericht zal blijken!

Salvin's Albatross, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)Salvin's Albatross Thalassarche salvini is een van de minder algemene soorten albatrossen rondom Nieuw-Zeeland (Jacob Garvelink)

Na een betrekkelijk rustig stuk halverwege tussen Christchurch en Kaikoura beginnen de aantallen vogels achter het schip nu toe te nemen. Het is een zonnige dag en naarmate de wind op begint te steken komen soorten als Bullers en Huttons Shearwater, White-chinned Petrels en albatrossen richting de boot. Tegen het einde van de middag is de kust bij Kaikoura in zicht en wordt er door de expeditieleiding begonnen met het overboord gooien van steeds kleine hoeveelheden visafval waardoor een soort spoor ontstaat. Binnen een mum van tijd is dan een onvoorstelbaar vogelspektakel dat maar liefst twee uur aanhoudt! Met name de selectie van zes verschillende albatrossoorten, nieuw vandaag zijn de Southern Royal en de grootste albatross ter wereld, de Wandering, is spectaculair. De stromen vogels blijven tot het begin van de avond achter de boot aan hangen en de opwinding bij de passagiers is tot aan het bijwerken van de lijsten groot.

Southern Royal Albatross, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)De indrukwekkende Southern Royal Albatross Diomedea epomophora komt eveneens enorm dichtbij, Nieuw-Zeeland (Jacob Garvelink)

Na Kaikoura zet de Spirit of Enderby koers in noordwestelijke richting tussen het noord- en zuideiland door. Deze zeestraat heet de Cook Strait, vernoemd naar de beroemde Engelse admiraal die veel van de Pacific in kaart bracht in de 18e eeuw. De komende dagen zal er geen land in zicht zijn omdat de expeditiecruise het ruime sop kiest op weg naar het 900 mijl verderop gelegen Norfolk Island. Hoewel het qua zeevogels wat rustiger is -Westland Petrels, Common Diving diverse albatrossen en Fluttering Shearwaters zijn nog steeds van de partij- zijn het met name zeezoogdieren die voor opwinding zorgen.

Common Diving Petrel, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)Common Diving Petrel Pelecanoides urinatrix is een algemene zeevogel in de wateren rondom Nieuw-Zeeland (Jacob Garvelink)

Hoogtepunten zijn de waarnemingen van onder andere 5 Blauwe Vinvissen op verschillende momenten! Daarnaast vier Orca's en een groep van 10 Pilot Whales. Vogels komen ook nog aan bod in de vorm van Fairy Prions en Flesh-footed Shearwaters.

Fairy Prion, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)Fairy Prion Pachyptila turtur, Nieuw-Zeeland (Jacob Garvelink)

Albatrossen hebben het wereldwijd erg zwaar. Door het intensieve vissen met lange lijnen met daaraan honderden haken, komen er jaarlijks duizenden vogels om het leven. De grote 'plastic soup' is eveneens een belangrijke doodsoorzaak voor veel albatrossen die het drijvend plastic voor eten aanzien.

De RSPB heeft een zogenaamde Albatros Task Force. Via deze link vindt u hier meer informatie over en bestaat de mogelijkheid om een donatie te doen.

Laurens Steijn

Feedback?