AO/WPO-blog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Birdingbreaks.nl en Dutch Birding zijn in 2010 een nauwe samenwerking aangegaan. Een van de resultaten van deze samenwerking is dat leden van Dutch Birding aantrekkelijke kortingen krijgen op een select aantal reizen. Deze reizen zijn bijvoorbeeld vanwege hun bestemming extra interessant voor leden van Dutch Birding. Via dit blog doen wij verslag van deze reizen door middel van foto's, reisverhalen en nieuws uit het veld. Daarnaast vindt u op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

De Atlantic Odyssey en de Pacific Odyssey 2013

25 maart 2013  ·  4489 × bekeken

Voorafgaand aan de Western Pacific Odyssey was er een korte pre-tour op het noordeiland van Nieuw-Zeeland. Aankomst in Auckland was op de 23e maart. Het sein 'trossen los!' werd gegeven op de avond van de 26e maart in de haven Lyttleton.

Direct bij de luchthaven van Auckland werden de eerste leuke Nieuw-Zeeland soorten gezien. De Wrybill (de enige soort ter wereld met een snavel die i.p.v. naar boven of naar beneden, naar rechts afbuigt!) is hier in goede aantallen aanwezig. Later op de middag stond een bezoek aan het Miranda Shore Bird Centre op het programma. Mooie aantallen steltlopers laten zich hier altijd goed zien en specialiteiten als de (North Island) New Zealand Dotterel, Banded Dotterel en een Siberische Strandloper werden hier opgepikt.

Wrybill bij het Miranda Shore Bird Centre (foto: Jacob Garvelink)Wrybill Anarhynchus frontalis bij het Miranda Shore Bird Centre (Jacob Garvelink)

De tweede dag stond er een bezoek aan het kleine eilandje Tiritiri Matangi op het programma. Dit kleine eilandje in de Hauraki Gulf net buiten Auckland is een plek waar een groot aantal specialiteiten voorkomen. De meesten daarvan zijn hier geïntroduceerd hetgeen voor veel soorten een redding van de ondergang betekend heeft. Het feit dat ze flink wat ringen dragen en zeer tam zijn hoeft niet af te doen aan de leuke waarnemingen! De Stitchbird, Takahe en de North Island Kokako laten zich hier goed zien.

Stitchbird, Tiritiri Matangi (foto: Laurens Steijn)Stitchbird Notiomystis cincta, Tiritiri Matangi Island (Laurens Steijn)

De Tui is een algemene endeem in Nieuw-Zeeland die ook in stadsparken te zien is (foto: Laurens Steijn)De Tui Prosthemadera novaeseelandiae is een algemene endeem die ook in stadsparken te zien is (Laurens Steijn)

Takahe, Tiritiri Matangi Island (foto: Jacob Garvelink)Takahe Porphyrio hochstetteri, Tiritiri Matangi Island (Jacob Garvelink)

In Christchurch zijn de deelnemers gister daadwerkelijk aan de Western Pacific Odyssey begonnen. De Spirit of Enderby - het schip dat de komende drie weken hun thuis zal zijn - is vertrokken vanuit de haven van Lyttleton nabij Christchurch. Op weg richting de Cook Strait, de zeestraat tussen het noord en zuideiland van Nieuw-Zeeland werden al meteen leuke soorten gezien. Westland Petrel, White-capped, Salvin's, Northern Royal en Bullers Albatrossen zijn al vlak bij de boot gezien en de tour moet eigenlijk nog op de echt goede plekken aankomen!

White-capped Albatross (foto: Jacob Garvelink)White-capped Albatross Thalassarche steadi (Jacob Garvelink)

Buller's Albatross (foto: Jacob Garvelink)Buller's Albatross Thalassarche bulleri (Jacob Garvelink)

White-capped Albatross achter de boot voor de kust van Kaikoura, Nieuw-ZeelandWhite-capped Albatross Thalassarche steadi achter de boot voor de kust van Kaikoura, Nieuw-Zeeland (Bruce Mercer)

Onderweg ondervond de Spirit of Enderby nog even een spannend moment toen een pomp vervangen moest worden. Deze vetraging van 12 uur was even spannend, maar gelukkig goed opgelost. Tijdens de het stilliggen werd de tijd goed benut met chummen! De reeds aanwezige Cape Petrels werden in no time aangevuld met een prachtige Buller's Albatross op 3 meter. De echter grote jongen was de Northern Royal Albatross en ook de rovers de zuidelijke zeeen, de Northern Giant Petrel was van de partij.

Northern Giant PetrelNorthern Giant Petrel Macronectes halli (fotograaf onbekend)

Nadat de pannen verholpen werden was het volle kracht vooruit richting Kaikoura, misschien wel een van de beste zeevogelplekken ter wereld en naar alle verwachting een hoogtepunt van het eerste deel van de Western Pacific Odyssey. Hierover zeer binnenkort meer.

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  26 maart 2013  23:16

Zetten jullie er wel af en toe een datum bij! Die zie ik nergens.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?