AO/WPO-blog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Birdingbreaks.nl en Dutch Birding zijn in 2010 een nauwe samenwerking aangegaan. Een van de resultaten van deze samenwerking is dat leden van Dutch Birding aantrekkelijke kortingen krijgen op een select aantal reizen. Deze reizen zijn bijvoorbeeld vanwege hun bestemming extra interessant voor leden van Dutch Birding. Via dit blog doen wij verslag van deze reizen door middel van foto's, reisverhalen en nieuws uit het veld. Daarnaast vindt u op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

De Atlantic Odyssey en de Pacific Odyssey 2013

24 maart 2013  ·  1  ·  11638 × bekeken

AGAMI Snowy (Wandering) Albatross Prion Island South Georgia March 2006 (Marc Guyt)Snowy (Wandering) Albatross Diomedea exulans exulans Grote Albatros. Prion Island, South Georgia, maart 2006 (Marc Guyt/AGAMI)

Binnenkort vertrekken ze weer! De Altantic Odyssey en de Pacific Odyssey. Twee verschillende ultieme vaartochten over twee verschillende wereldzeeën. Qua persoonlijke ervaring zijn beide reizen een 'once-in-a-lifetime experience', maar beide reizen zijn totaal verschillend qua invulling en bijbehorende vogelsoorten!
Waar de Atlantic Odyssey zich allereerst richt op het uiterste zuiden van onze aarde, en zijn bijbehorende kou en ontberingen, daar vertrekt de Pacific Odyssey direct naar het warme noorden voor de meer tropische bestemmingen.

AGAMI Snowy Wandering Albatross Prion Island South Georgia March 2006 Marc Guyt

AGAMI Snowy (Wandering) Albatross Prion Island South Georgia March 2006 Marc GuytSnowy (Wandering) Albatross Diomedea exulans exulans Grote Albatros. Prion Island, South Georgia, maart 2006 (Marc Guyt/AGAMI)

BirdingBreaks heeft op beide reizen een afvaardiging en zal, exclusief voor Dutch Birding, vanaf beide schepen verslag doen van de avonturen!

Op 25 maart vertrekt Laurens Steijn op de Pacific Odyssey: het expeditieschip de 'Spirit of Enderby' vaart van Christchurch, Nieuw-Zeeland via Norfolk Island naar Nieuw-Caledonië. Vervolgens worden de Solomon eilanden (Rennell Island, Makira Island, Honiara en Kolombangara Island) aangedaan op weg naar het einddoel Kavieng op het eiland New Ireland, onderdeel van Papoea Nieuw-Guinea. Een reis vol met zeevogels en kleurrijke eilandendemen. En magische soorten als Kagu als hoofdprijs.

Op 29 maart vertrekt Ruud van Beusekom met een groep vogelaars voor zijn unieke reis: de Atlantic Odyssey. Het expeditiecruiseschip m/v Plancius vaart dan vanuit Ushuaia, in het uiterste zuiden van Argentinië, eerst naar Antarctica. Daarna volgt een prachtige avontuurlijke reis via South Georgia naar Gough en Tristan da Cunha en vandaar naar St Helena en Ascension Island. Unieke afgelegen eilanden, met wellicht als hoofdprijs de vogel met de mooiste naam ter wereld: de Inaccessible Island Flightless Rail! De reis eindigt in Kaapverdië of - voor de 'zittenblijvers' - in Funcal, Madeira. Dat laatste stuk is ook wel bekend als de West Africa Pelagic.

AGAMI Sooty Albatross Tristan da Cunha Marc GuytLight-mantled Albatross Phoebetria fusca Zwarte Albatros. Tristan da Cunha, 2006 (Marc Guyt/AGAMI)

Om en om zullen Laurens en Ruud hun belevenissen naar Nederland sturen, waar Marc Guyt en Jacob Garvelink de verhalen op de Dutch Birding website online zullen zetten.

Benieuwd of Ruud de Inaccessible Island Flightless Rail zal zien? Of Laurens de Kagu? Van 25 maart (begin van de Pacific Odyssey) tot 5 mei (einde van de Atlantic Odyssey op Kaapverdië) exclusief te volgen op de Dutch Birding website: het verloop van de Atlantic en de Pacific Odyssey 2013!

AGAMI Inaccesible Island Flightless Rail Tristan group April 2006 Marc Guyt Inaccessible Island Rail Atlantisia rogersi Inaccessible Islandral, Inaccessible Island, Tristan da Cunha, april 2006 (Marc Guyt/AGAMI)

Uw gastheren op reis:
Laurens Steijn en Ruud van Beusekom

www.birdingbreaks.nl

Discussie

Vincent Hart  ·  24 maart 2013  22:33

Hartstikke gaaf om te lezen, maar misschien ietsje minder (sluik)reclame van/voor steeds maar dezelfde reisorganisatie, lieve Dutch Birding? Het wordt 'n beetje 'wij van WC-eend adviseren...' zo.

Ben Gaxiola  ·  25 maart 2013  00:02

Op http://www.ineziatours.nl/category/blog is de AO ook weer te volgen.

Max Berlijn  ·  25 maart 2013  07:44

@Vincent en Dominque jullie werken zeker voor Inezia?.:-))

Ben Wielstra  ·  25 maart 2013  08:15

Wow, ik vind het ook echt een beetje schaamteloos, het idee van een andere reisorganisatie (die ik vast niet mag noemen) zo overnemen.

Vincent Hart  ·  25 maart 2013  09:01

Nee hoor Max, en kan met zowel Laurens als Pieter prima opschieten. Ik zou zeggen 'meer adverteerders=meer inkomsten. Maar goed, misschien iets voor DB om nog eens over na te denken, het verslag dat hier volgt gaat ongetwijfeld weer zeer de moeite waard zijn!

Albert van den Ende  ·  25 maart 2013  09:15

Pfff. wat een vermoeiend gedoe is dat toch. Kunnen we dat hele vrije ondernemerschap niet gewoon verbieden ...

Kasper Hendriks  ·  25 maart 2013  11:52

Tsja, ik sluit me toch bij Ben & Vincent aan hoor. Ik had het er ook al met anderen over gehad recent. (Doch, het wordt natuurlijk wel weer een prachtige reis). gr Kasper

Ies Goedbloed  ·  25 maart 2013  14:01

@ Albert: Juist wat op de DB-site gebeurt vind ik getuigen van niet-vrij ondernemerschap!

Albert van den Ende  ·  25 maart 2013  14:50

@Ies: Ik dacht dat ik lid was van een clubje liefhebbers die het leuk vinden om elkaar op de hoogte te houden wetenswaardigheden op vogelgebied. Of mis ik wat ...

Gijsbert van der Bent  ·  25 maart 2013  15:15

Zulke schitterende foto's als hierboven, en dan zulk gekrakeel daaronder. Wat jammer toch. En bijna sneu voor dat kleine ralletje op z'n onherbergzame rots. Maar er worden wezenlijk zaken aangehaald, en een en andere zal ongetwijfeld een vervolg (moeten) krijgen waar iedereen mee kan leven.

Remco Hofland  ·  25 maart 2013  16:54

De onderste albatros-foto is een Sooty Albatross Phoebetria fusca (dus geen Light-mantled P. palpebrata). Hoewel ik Tristan da Cunha nooit gehaald heb (zie diverse media over de Atlantic Odyssey 2012 :-), meen ik dat daar de Sooty Alby broedt; de Light-mantled broedt zuidelijker (bijv op South Georgia, ons 2012'ers welbekend). Was dit een Light-mantled geweest, dan had ‘ie een lichtgrijze onderzijde moeten hebben en de lichtgrijze bovenmantel zou op deze foto ook te zien moeten zijn geweest.

Garry Bakker  ·  25 maart 2013  17:20

Knip/plakfoutje van mij Remco. Dat laatste is allemaal correct. Sooty nestelt in elk geval op Gough, Tristan en Nightingale. Light-mantled daar niet gezien.

Jan Hein van Steenis  ·  25 maart 2013  20:25, gewijzigd 26 maart 2013  21:18

Als de DB-site draait op (o.a.) het advertentiegeld van BB dan is het toch allemaal niet zo verrassend wat hier gebeurt? [beetje ge-edit] Of mag (bijvoorbeeld) Menno hier geen foto's plaatsen? [beetje ge-deleted] De gebruikelijke benaming van dat leuke ralletje is overigens Inaccessible Island Rail (IOC, Clements), of nog korter & leuker, maar niet geheel waar (meer) Inaccessible Rail (HBW & BirdLife), al kan-ie inderdaad niet vliegen. [dank voor de edit!]

Vincent Hart  ·  26 maart 2013  17:23, gewijzigd 26 maart 2013  17:49

Mijn punt was dat door vrij eenzijdige promotie van BB op deze site, en een onduidelijk onderscheid tussen content en advertentie (zie ook de wervende teksten onder foto's in de Gallery) 1. DB niet duidelijk communiceert naar de bezoekers van haar site en 2. de *schijn* kan ontstaan van belangenverstrengeling. Dominiques suggestie dat er daadwerkelijk sprake zou zijn van belangenverstrengeling (tussen twee vrijwel vrijwillige functies, hulde aan de betreffende heren voor het opofferen van zoveel vrije tijd!) lijkt me klinkklare onzin. Dat heb ik dan ook nooit willen beweren. Toevoeging: Mijn bovenstaande opmerkingen ter overweging. Lijkt me mooi als daar over wordt nagedacht, kunnen lijkt me deze posts worden verwijderd om plaats te maken voor posts m.b.t. deze twee prachtige reizen!

Justin Jansen  ·  26 maart 2013  22:37, gewijzigd 27 maart 2013  00:34

Ik denk dat Dominique prima verwoord wat velen denken. En hierdoor komt deze discussie regelmatig terug.

Dutch Birding  ·  27 maart 2013  07:19, gewijzigd 27 maart 2013  08:31

Beste Dutch Birder, Gelet op de dynamiek rondom het reisblog van de Odysseys neemt het bestuur de gelegenheid een reactie te geven. Als bestuur spreken wij onze waardering uit voor een ieder die het initiatief neemt om elkaar op de website te vinden en reacties te geven en discussies aan te gaan. Wij zien dit als een platform van gelijkgestemden waarbij wij er van uitgaan dat het met name over de inhoud gaat en niet over in negatieve zin over de persoon of organisatie. Voor individuele reacties verwijzen wij graag naar de mogelijkheid dit via bestuur@dutchbirding.nl aan ons kenbaar te maken. Wij staan jullie graag te woord. Het bestuur is voortdurend op zoek naar het bieden van meerwaarde voor alle begunstigers. Binnen het totale speelveld van de Dutch Birder trachten wij een mix van partijen aan Dutch Birding te verbinden die naar onze mening toegevoegde waarde bieden. De keuzes die wij daarin maken zijn gebaseerd op zakelijke overwegingen en richten zich onder meer op het creëren van mogelijkheden om bijvoorbeeld kortingen voor begunstigers op reizen, dan wel mooie prijzen in het verschiet te stellen bijvoorbeeld tijdens de Dutch Birding-vogeldag en het najaarsweekend. Ook zijn wij als bestuur en webredactie voortdurend op zoek naar meerwaarde via onze website zoals bijvoorbeeld reisblogs. In het verleden hebben wij om die reden reisblogs over Eilat geplaatst, maar ook het fraaie Inezia reisblog over de AO en PO. Het aanbieden van een reisblog is geenszins voorbehouden aan slechts een reisorganisatie en wordt in algemene zin door vraag en aanbod benut. Op reisgebied onderhoudt Dutch Birding geruime tijd een relatie met Birding Breaks die onder meer in houdt dat BirdingBreaks.nl bepaalde reizen met een korting worden aangeboden voor Dutch Birders. Daarnaast is er de mogelijkheid om interessante reisblogs te onderhouden . Tenslotte: zoals is opgemerkt is een aantal bestuursleden en redactieleden tevens betrokken bij BirdingBreaks.nl als reisleider. Met inachtneming van het bovenstaande stellen wij dat wij als bestuur, redactie en overig betrokken ons zo onafhankelijk en onpartijdig mogelijk opstellen jegens derde partijen. Ons belang richt zich op waardetoevoeging naar jullie als Dutch Birders via onze het tijdschrift, alerts, websites en overige mogelijkheden. Wij zullen ons daarbij zo professioneel mogelijk opstellen en merken op dat wij daarin afhankelijk zijn van de vrije tijd die wij en alle andere betrokkenen in de organisatie van Dutch Birding steken. Bestuur Dutch Birding Association

Menno van Duijn  ·  28 maart 2013  08:19, gewijzigd 28 maart 2013  10:11

Voor de bezoekers die beide blogs willen volgen, een blog over aankomst in Ushuaia staat online. Morgen vertrekt de Plancius voor de epische reis. Met de moderne technieken kunnen we de reizigers op de voet volgen met spannende verhalen en gave soorten zullen de revu passeren. Hopelijk wordt de reis dit jaar wel voltooid. Wie al mee wil dromen met de reis kan een impressie opdoen op de fotosites van Menno, Toy, Garry, en Otto

Vincent van der Spek  ·  29 maart 2013  19:34, gewijzigd 29 maart 2013  19:37

Dominique, ik houd een vieze smaak in mijn mond over van je opmerkingen over mensen die geheel vrijwillig en belangenloos DB in de lucht houden - ook voor jou! Voor zover ik weet staat het eenieder vrij om foto's te plaatsen en advertenties in te kopen, dus ook als je van een andere reisorganisatie bent. Ik zou zeggen: geniet van de plaatjes en verhalen over mooie plekken. En als je je hieraan ergert, kijk dan niet.

Billy Herman  ·  1 april 2013  19:03

Ook nog even zitten neuzelen. Voor de Ineziareis naar Spitsbergen in samenwerking met Natuurpunt is Dominique inderdaad begeleider Max. Pienter opgemerkt..

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?