Alwin's Birding Year 2009

Het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda (339 soorten in 2000) is acht jaar verder nog steeds niet gebroken. Peter de Vries probeerde het moedig maar tevergeefs in 2007. Het leverde hem wel de door Jan Wierda persoonlijk ingestelde trofee van Lister of the Year op. Alwin Borhem deed in 2008 een manhaftige poging en kwam virtueel langszij met eveneens 339 soorten, waarvan er echter nog drie circuleren bij de CDNA. De titel Lister of the Year was dus ook dat jaar dik verdiend. De wisseltrofee blijft de naam van Jan Wierda houden omdat zelfs in het gunstigste geval (alle drie nog roulerende soorten aanvaard) het record niet gebroken zal worden.
Jan en Peter moesten na het intensieve jaarlijsten heel lang bijkomen. Jonge hond Alwin trekt echter na enkele weken bijkomen (?) opnieuw de stoute schoenen aan. Volg hier opnieuw zijn (om)wegen om het vooralsnog onaantastbare record van 2000 te breken.

Het wordt nog wat!

20 oktober 2009  ·  5679 × bekeken

Vanochtend, dinsdag 20 oktober, steeg het adrenaline-pijl van 24% naar 86%, toen om 10.40 een mogelijke Kleine Sprinkhaanzanger werd doorgegeven. Ik was net Amersfoort voorbij en m'n eerste reactie was: "nee hè, kan ik weer terug richting Amsterdam". Bij de eerst volgende afslag keerde ik om en koerste met flinke vaart terug naar het westen. Onderweg legde Roy uit dat de vogel tegen een raampje gevlogen was en nu wat suffig in een grasstrook zat. Ik reed al op de A-10, toen gemeld werd dat de vogel als een zekere Spinkhaanzanger gezien kon worden. Even keren..., en 45 minuten later arriveerde ik uiteindelijk toch in Barneveld.

Deception Tours voorbij laten gaan
Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag vond het derde en laatste Deception Tours weekend van 2009 plaats. Ik was er niet bij. Geen tactische zet of iets waar ik diep over na heb moeten denken. Zaterdag 17 oktober vond de begrafenis plaats van m'n opa. In de vroege ochtend van woensdag 14 oktober overleed hij. Voor vogels ben ik meestal op tijd. Nu was ik helaas 70 minuten te laat.

Vanuit m'n ooghoeken volgde ik zowel vrijdag als zaterdag stilletjes de Rare Bird Alerts die binnenkwamen, in de wetenschap dat ik niet weg kon. Dat de Kaspische Plevier zaterdagavond werd ontdekt en eigenlijk, gezien het tijdstip en de afvaarten naar Texel, bijna niet haalbaar was, voelde wel als een aparte samenloop van omstandigheden.

Kaspische Plevier
Ik heb zitten wikken en wegen om zaterdagavond laat, nog de boot naar Texel te nemen. Ik zag het al helemaal voor me... met 10-tallen auto's die smalle weg oprijden, deuren openslaan en deuren weer dichtsmijten. Dat houdt zo'n plevieren-groep nooit vol! Vorige week arriveerde ik in m'n eentje (samen met Thijs) op diezelfde plek. Alleen al bij het uitstappen vloog de hele groep de lucht in. Ondanks dit scenario koos ik er toch voor om gewoon zondagochtend de eerste boot te nemen.

Zondag 18 oktober was het een drukte van belang bij de Veerhaven van Den Helder. Dit was echter niets vergeleken met het aantal toegestroomde vogelaars toen de Kaspische Plevier net was herontdekt. Het was een mooie ervaring. Op de eerste plaats natuurlijk zo'n vogel (van dit soort dingen moet je het uiteindelijk misschien hebben). Maar op de tweede plaats waren de omstandigheden prima. Echt windstil, een lekker zonnetje en aangename temperatuur.

twitch

DBA vogel Weekend (Texel)
Het weekend hiervoor vond het Dutch Birding vogelweekend op Texel plaats. Als het niet nodig is vind ik het prettiger om in het weekend niet (bij voorbaat) op een eiland te zitten. Ik koos voor de veilig weg. Samen met Thijs struinde ik zaterdag 10 oktober door de duinen bij Castricum. Dit leverde 2 leuke bladkoningen op. 's Middags reden we langzaam iets meer richting Texel. Achter de Putten van Petten scharrelden 17 zeer makkelijk te benaderen Patrijzen door het gras. Zondag liep deze groep weer (of nog) op exact dezelfde plek.

De volgende dag zondag 11 oktober startte Thijs en ik bij het Kennemermeer nabij Ijmuiden. Hierna liepen we via de jachthaven de Zuid-Pier op. In de bocht van de Zuid-Pier vloog op een meter of 50 een mooie Noordse Pijlstormvogel langs. Een half uur later vloog in tegengestelde richting een eerste kalenderjaar Vorkstaartmeeuw op nog kortere afstand voorbij. Ondanks dat het nou niet meteen de meest zeldzame soort is, ging ik compleet uit m'n dak van plezier. Het feest was groot (voor mezelf dan). Thijs stond erbij en keek ernaar.

We reden vervolgens, net als gisteren, naar Camperduin en Petten toe. Onderweg kwam het bericht binnen van een mogelijke Vale of Woestijn Braamsluiper op Texel. Ik vond deze soort wel interessant en Thijs wilde voor z'n lijstjes de Amerikaanse Goudplevier en Ross' Ganzen doen. Uiteindelijk kozen we er toch maar voor om even naar Texel te gaan. Een uur na de melding stonden we al in de rij om deel te nemen aan een excursie voor de Vale of Woestijn Braamsluiper. Met 10 man mochten we gedurende 4 minuten de vogel bekijken. Er leuk en geslaagd!

Vooruitblik
Vanaf donderdag 22 oktober ga ik vol aan de slag om bosjes uit te pluizen. Donderdag en vrijdag kies ik denk ik voor een eiland. Zaterdag en zondag ga ik voor een slimme uitvalsbasis en wordt het weer wat defensiever vogelen. Ik vind het spannend!

Dan nog wat verkeersinformatie ;-)... In het weekend zal de A-4 in de richting van Den Haag een ware hindernis gaan worden. De snelweg is afgesloten. Enkele weken geleden leverde dat geloof ik zo'n 15 tot 20 km file op. Ook op de omleidingsroute (A-44) was er geen doorkomen aan. Maar goed...een voorbereid mens telt voor twee! Ik volg m'n eigen (omleidings)weg.

Feedback?