Alwin's Birding Year 2009

Het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda (339 soorten in 2000) is acht jaar verder nog steeds niet gebroken. Peter de Vries probeerde het moedig maar tevergeefs in 2007. Het leverde hem wel de door Jan Wierda persoonlijk ingestelde trofee van Lister of the Year op. Alwin Borhem deed in 2008 een manhaftige poging en kwam virtueel langszij met eveneens 339 soorten, waarvan er echter nog drie circuleren bij de CDNA. De titel Lister of the Year was dus ook dat jaar dik verdiend. De wisseltrofee blijft de naam van Jan Wierda houden omdat zelfs in het gunstigste geval (alle drie nog roulerende soorten aanvaard) het record niet gebroken zal worden.
Jan en Peter moesten na het intensieve jaarlijsten heel lang bijkomen. Jonge hond Alwin trekt echter na enkele weken bijkomen (?) opnieuw de stoute schoenen aan. Volg hier opnieuw zijn (om)wegen om het vooralsnog onaantastbare record van 2000 te breken.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen...en dat een heel jaar lang

1 april 2009  ·  35404 × bekeken

Het jaar 2008 ligt al ruim 3 maanden achter me, maar de herinneringen zijn nog vers in m'n geheugen opgeslagen. Ik sjeesde (niet getoetst op correctheid van spelling) van hot naar her, verklaarde mezelf soms compleet voor gek (ik stond daar gelukkig niet helemaal alleen in) en leefde een vrij onrustig, gejaagd leven.

Nu, in de 4e maand van 2009 is er ten aanzien van jaarlijsten weinig veranderd. De snelweg doet z'n naam nog steeds eer aan, de gekheid is gebleven en de onregelmatigheid kent weinig grenzen. Kortom... de motivatie is nog even hoog, het doel is volledig duidelijk en de focus ligt daar waar deze hoort te liggen... twitchen... een heel jaar lang!

Ook in 2009 zal ik via de internetsite van Dutch Birding Association een kijkje in de keuken geven van het jaarlijsten en twitchen. De verslagen zullen een weerspiegeling zijn van simpel-weg een dag soorten-scoren, echt vogels-kijken en m'n persoonlijke beleving bij dat alles (zwakke momenten, goede acties, foute keuzes en feestelijke gebeurtenissen). Dit alles zal in een stijl zijn geschreven waarbij ik wat zelfspot gebruik, gebeurtenissen uit het veld verwerk en opvallende actuele onderwerpen laat passeren.

Ik ben benieuwd wat het dit jaar gaat opleveren en vooral... wat er hier op papier allemaal zal verschijnen. 1 geruststelling...in 2010 is het echt (tijdelijk) over met dit gedoe.

Alwin

Feedback?