Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Afsluiting 2008

31 december 2008  ·  17693 × bekeken

Het voelt goed! Ik heb een leuk lijstje bij elkaar weten te sprokkelen, enorm veel gezien dit jaar en vele mooie momenten beleefd. Jaarlijsten betekende voor mij dagelijks bezig zijn met vogels. Meestal in het veld en anders was het wel erover praten, locaties uitzoeken, het weer in de gaten houden en teksten-schrijven. Buitenlandse vakanties zijn overgeslagen, maar daar tegenover stonden genoeg hotelovernachtingen op eilanden of andere locaties. Vrije dagen (vanuit werk bezien) werden gepland rond de momenten dat er veel vogel te verwachten waren. Er werd pas vrij genomen als dat ook zo was! De agenda lag regelmatig open naast internetpagina's als www.weer.nl of www.windguru.cz. Het dagelijkse ritme werd door het vogelskijken bepaald!

Er is eigenlijk geen moment geweest dat ik dacht... "bekijk het lekker met je vogels". Juist het er continu mee bezig zijn, het zien van nieuwe soorten en alles wat je ervan opsteekt, gaf en geeft bijzonder veel energie. Als het al voor kwam dat de motivatie wat minder was, dan had ik aan 2 specifieke woorden genoeg om weer hard aan de slag te gaan: "keep focussed". En da's ook volgens mij exact wat je nodig hebt. Blijf continu gefocussed op je doel en laat je door niets en niemand afleiden. Dankzij vele goede tips zie je heel veel meer en ben je net op het juiste moment op de goede plaats. De keerzijde van veel tips kan zijn dat je wordt afgeleid en afwijkt van je eigen plan. Houd voor ogen dat je altijd zelf de beslissing neemt wat te doen...keep focussed... ga voor je doel!

Ik denk niet dat er 1 ultieme strategie is om zo hoog mogelijk te eindigen. Het is gewoon gaan, gaan, gaan! Ik geloof wel dat je een aantal factoren bij elkaar op kan tellen om te proberen de juiste keuzen te maken (huidige weersomstandigheden, weersverwachting, tijd van het jaar, dichtheid van vogelaars). Daarnaast moet je bereid zijn om continu op pad te gaan, weer of geen weer, vroeg of laat, alleen of samen!

Wat te denken van de eilanden in het najaar. "Logisch toch, dat je net naar dat ene specifieke eiland gaat om zoveel mogelijk nieuwe soorten te zien". Ja... misschien wel, maar aan de andere kant zit je wel mooi opgesloten,... en dat geeft een heel vervelend gevoel! Het is me meerder keren overkomen dat ik op een eiland zat en ik er met een noodgang vanaf wilde. Schiermonnikoog voor blauwstaart --> Sneeuwuil en Woestijntapuit, Vlieland --> Notenkraker en Bonte tapuit. Achteraf bleven de nieuwe soorten op het vaste land wel even hangen..., maar toch! Wat is de juiste keuze hierin!? Niet naar een eiland gaan is ook onverstandig geweest. En een vriend ophalen, waardoor je de boot mist, helemaal (raddes boszanger gemist). Ik kreeg al vroeg de tip om iedere vage claim die binnenkomt te gaan checken. Dat gaat me net iets te ver, maar je moet je inderdaad realiseren dat je er regelmatig voor niets opuit gaat.

Jaarlijsten betekende in mijn geval ook een zekere gehaastheid. Het was vaak: "even snel dat vogeltje doen en dan in een hoog tempo weer verder". Ik was me erg bewust van gegevens als tijd en plaats. Meer regel dan uitzondering waren gedachten als: "het is nu niet handig om naar plek X te gaan, want stel je voor dat er iets op plek Y gezien wordt. Dan ben ik daar pas als het donker is".

Ik sla het noemen van de vele mooie herinneringen en schaarse telleurstellingen over. Die zijn terug te lezen in alle verslagen. Veel waardering gaat uit naar de leuke uitstapjes en prettige, soms pittige discussies met Christian, Toy, Thijs en Teun. Het fanatisme en enthousiasme was groot en continu aanwezig. Samenvattend is het een prima jaar geweest, waarbij ik goede ervaring heb kunnen opdoen voor een nieuwe poging en veel (soms onontbeerlijke) hulp heb mogen ontvangen vanuit het veld. Allen bedankt!

De inkt is op, de inspiratie en motivatie niet! We komen elkaar ongetwijfeld tegen in het veld! Een goed 2009!

 thuis

Feedback?