Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

336+

24 december 2008  ·  7570 × bekeken

Schier

De tijd vliegt voorbij. Vandaag, 24 december, was daar een mooi voorbeeld van. Terwijl ik dit schrijf is het 17.15u en heb ik er al 13u op zitten. Vanochtend meerde ik om 07.15 aan op Schiermonnikoog (niet met mn eigen sloep, maar gewoon met dat ouwe pruttel vaartuig van de rederij in Lauwersoog). Vandaag zou het een vrij nutteloze dag worden. Ik was opjacht naar twee vogels waarvan er 1 nog altijd dubieus is (kokardezaagbek) en de ander is ondergeschikt aan z'n nominaat (Siberische tjiftjaf). Mocht ik ze allebei te pakken krijgen dan heb ik er waarschijnlijk helemaal niets aan. Maar goed...wanneer ik deze rommel binnen heb, kan ik me weer richten op de echt belangrijke zaken!

07.15 op een donker Schiermonnikoog is niet echt heel zinvol, als je daglicht nodig hebt om een vogel te kunnen zien. Het strakke tijdschema liet echter niet anders toe. Om 10.30 moest ik weer de boot terug hebben om op tijd in Lienden (Gelderland) te zijn voor de Siberiche Tjiftjaf. De tijd die ik tot zondsopkomst had, ging ik ditmaal echt nuttig besteden. Ik besloot het aantal stappen te tellen dat de Banckspolder breed is. Als je dwars door het weiland loopt, tussen de Heereweg en de Kooiweg, neemt dat rond de 457 stappen in beslag. Ik heb het 5 keer nageteld en kwam telkens rond dit getal uit. Het zal dus vrij nauwkeurig geweest zijn. Tussendoor heb ik ook nog even op de electriciteitskast gezeten die naast de lantaarnpaal staat bij de kruising Veerweg/ Heereweg. Je zal denken..."wat boeit dit!" Nou..., ik zal je vertellen...het is een mooie weergave van hoe ik de eerste uren deze ochtend beleefde (vrij zinloos bezig zijn)! Een positieve wending hieraan was dat ik ook nog m'n telescoop in Amsterdam had laten liggen, dus dat schoot allemaal lekker op!

Toen het rond 08.30 voldoende licht was, kon ik me met moeite losrukken van m'n interessante bezigheden. Vandaag was het overigens de tweede poging om de kokardezaagbek van Schiermonnikoog te vinden. Op 14 december was ik hier ook, toen samen met Vincent Douwes. Ondanks een gezellige dag verlieten we in mineur-stemming het eiland. Noch op de Kooiplas (en de 2 meren hier achter) noch op de Berken- en Westerplas was de zaagbek bekennen. De vorst zal hier wellicht een rol in hebben gespeeld. De plassen waren deels of geheel bevroren. Ditmaal (24 december) verliep het gelukkig zoals het hoort te gaan. Het eendje zwom waakzaam over de Kooiplas en hield me goed in de gaten, waarbij ie een geagiteerd geluid liet horen.

Om 10.15 stond ik te trappelen om de boot weer op te mogen. Iets meer dan een uur later zat ik al in de auto opweg naar huis, om m'n scoop op te halen! Eenmaal thuis stopte ik even snel nog wat te eten in m'n mond en vervolgde m'n route naar Gelderland. Om 14.30 kwam ik in de Marspolder aan, te Lienden. Met z'n drieen stonden we te posten. De Siberische Tjiftjaf zou in de buurt moeten zijn, want het geluid was enkele minuten geleden nog gehoord! Een groepje tjiftjaffen was zojuist gepasseerd en alleen de Siberische moest nog voor ons zitten, dus het was opletten geblazen. Niet veel later wisten we het beestje te localiseren (klinkt heel heftig, maar het kwam gewoon onze kant uit gescharreld) en was ook dit exemplaar binnen. Met twee zinloze soorten rijker, reed ik zeer tevreden terug naar huis (ik wilde ze natuurlijk niet zo maar hebben...)!

Lienden

Ook op  20 en 21  december waren we op pad. De 20ste was gewoon een lekker dagje ronddwalen om wat leuke soorten mee te pikken. Ik startte in Ijmuiden, in de hoop om een Alk te zien. Voorspelbaar genoeg lukte dat niet! In de buurt van Leidschendam pikte ik een Parelduiker mee en bij het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, bezocht ik de Dwerggors. Rinse van der Vliet gaf een tip over een Dwerggans net ten Noord Westen van Rotterdam. Ik reed achter hem aan en wist de dag met deze leuke soort af te sluiten! De 21e had ik echt geen zin om weer op pad te gaan. Ik lag in bed en besloot om daar ook te blijven. Het was wel mooi geweest, vond ik! Christian belde en vroeg wat ik al gezien had. Toen hij hoorde dat ik nog thuis was sloeg ie stijl achterover. Ik zei dat ik geen idee had wat we konden doen: "we hebben alles al gezien"! Christian sprak met wijze woorden dat er meer bestaat dan alleen twitchen. "je kan ook eens echt naar vogels gaan kijken!". Nou...dat wilde ik wel eens meemaken en twee uur later reden we door de Eempolders...opzoek naar echte vogels. Na een gezellig dagje "echt" kijken was ik me er weer bewust van waarom ik Twitchen zo leuk vind (grapje cb)!

En dan ten slotte nog even terugkomend op het slootje in Noord Holland (13 december). De auto hing mooi in de greppel, kwam er op eigen kracht niet meer uit en had dus hulp van een andere auto nodig om weer op (de) weg te komen. Hoe ik er echter in raakte was eigenlijk totaal overbodig (onder alle omstandigheden was het dat natuurlijk geweest). Ik reed met een slakkengangetje achteruit door een bocht. Toy reed (nog langzamer) in mijn richting. Ondertussen zat ik te kakelen met Christian en had niet door dat ik de sloot te dicht genaderd was. Nou ja...het gevolg was vrij duidelijk! http://nl.youtube.com/watch?v=maYDtoKe7j8

Feedback?