Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Balans opmaken

5 november 2008  ·  3785 × bekeken

Zo langzamerhand ga je toch eens de balans opmaken. Veel gezien dit jaar, maar nog lang niet genoeg! Das eigenlijk de stand van zaken.

--- Als ik m'n huidige lijst vergelijk met de jaarlijst van Peter in 2007, dan heb ik nu niet:

Ross gans, Bronskopeend, Stormvogeltje, Ralreiger, Zwarte Ibis, Klein Waterhoen, Woestijnplevier, Steppekievit, Siberische strandloper, Grote Grijze Snip, Grote Frankjepoot, Lachmeeuw, Franklins meeuw, Alk, Kleine Alk, Zwarte Zeekoet, Mongoolse pieper, Blauwstaart, Humes Bladkoning, Raddes boszanger, Bruine boszanger, Iberische tjiftjaf, Grote Kruisbek.

--- Soorten die ik, in tegenstelling tot vorig jaar, wel gezien heb zijn:

Blauwvleugeltaling, Vale Pijlstormvogel, Giervalk, Vorkstaartplevier, Poelsnip, Kleine Geelpootruiter, Dwergooruil, Dwerguil, Ruigpootuil. Kortteenleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Roodkeelpieper, Alpenheggenmus, Noordse Nachtegaal, Bonte tapuit, Bergfluiter, Kleine klapekster, Notenkraker, Bosgors.

Op zich een weinig zeggende vergelijking. Wel leuk om te constateren dat er op dit moment een verschil is van 42 soorten. Al met al zou zo'n jaarlijst-record (met wat inzet en een behoorlijke dosis geluk) opzich te doen moeten zijn.

Welke soorten had ik kunnen hebben, maar zijn me tot nu toe ontglipt?

Grote Kruisbek --> ik stond begin 2008 er nog niet bij stil dat het dit jaar zo zou gaan lopen

Raddes Boszanger --> vrij suffe misser. SnelBoot op 5 minuten missen door "sociaal vogelen" en file-probleem

Siberische Boompieper --> Hier had ik alerter kunnen zijn, alhoewel de veerdienst naar Vlieland niet optimaal was

Mijn leermomenten: Maak vanaf het begin van het jaar de keuze om te gaan jaarlijsten, pak wat je pakken kan, wees continu alert op de locatie waar je uithangt, ga op iedere vage claim af (zoals Steven mij eens toefluisterde... en toch heb ik die steenarend laten zitten) en blijf vooral gefocussed op wat je eigen doel is!

Eens zien wat er in de aankomende 8 volle weken nog mogelijk is! De lengte van de dag, ten opzicht van de locatie waar ik ben, gaat een belangrijke rol spelen. Wordt er om 15u nog "ergens" iets ontdekt en hang ik (doelloos) rond op +/- 1,5 uur afstand, dan is het dikke pech! Daarnaast "moet" je nu gewoon weggaan, want een herkansing (de volgende dag) zal steeds minder vanzelfsprekend zijn!

Na ja... het zijn mooie overpijnzingen! We zien wel waar het eindigt...

Feedback?