Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

330. Finish komt inzicht!

2 november 2008  ·  5378 × bekeken

Arctisch dagje (Giervalk, Grote barmsijs, Frater, Strandleeuwerik, Notenkraker, Pestvogel)

Zo loop je zaterdag-nacht over de Amsterdamse Wallen, om van het Bijbelsmuseum naar het joods Historische museum te komen, en zo doorkruis je zondag-morgen (2 november), het dorpje Hongerige Wolf in Noord-Oost Groningen om een Giervalk te bekijken. De contrasten zijn groot, maar de lol is er zeker niet minder om!

Terwijl we nog ruim 2 uur voor de boeg hebben, komt er al veel informatie binnen. 07.18 Vogel wordt gezien, 07.28 Verdwenen in de mist, 07.59 Weer teruggevonden. Een onbehaagelijk gevoel bekroop me. Zo vroeg, en misschien te laat. Dus gewoon niet vroeg genoeg! Weer een leermomentje!

Toy en Teun stonden bij zonsopkomt op hun vertrouwde plek (Brobbelbies) te tellen. Na een telefonisch duwtje in de rug, werd hun taak overgedragen aan de andere tellers en vertrokken ook zij, in noordelijke richting. Christian en ik voegen ons bij een gemengde groep twitchers. Een deel staat in de startblokken om (succesvol en tevreden) weg te gaan. Een ander deel (waaronder wij) kijkt, in gedachten verzonken, uit over de kale mistige vlakte, waar een uur geleden een Giervalk zat.

Vervolgens gaat de subjectiviteit met je aan de haal. Een Torenvalk wordt Slechtvalk. Een Slechtvalk wordt Buizerd. En alles wat ver vliegt, zou best die ene..., die echte kunnen zijn. Hup... rennen naar je stalen ros, iedereen de auto in en scheuren maar over die modderige landweggetjes!!! Eerst naar het Noord-Westen en vervolgens kilometers terug naar het Zuid-Oosten. Ondertussen waren Toy en Teun ook gearriveerd en veroverden hun positie op het race-circuit! (http://nl.youtube.com/watch?v=J2e3i1KslOY) Een auto of 10 deed mee en probeerden met 130km p/u op een weg van max 4m breed schade-vrij te blijven. Uiteindelijk was al dat gedoe behoorlijk zinloos, alhoewel het nummer 328 opleverde (Grote Barmsijs), maar nog steeds geen Giervalk. Toen iedereen weer bij z'n positieve kwam en opnieuw in staat was objectief na te denken, werd de enige juiste beslissing genomen. Terug naar de oude vertrouwde plek..., daar op die dijk!

Het was vervolgens niet nodig om heel lang te wachten tot het moment dat de giervalk, (329) in alle rust aan kwam vliegen, op z'n gemak bezit nam van het vertrouwde paaltje en zich even uitstrekte. Nou.., vervolgens gebeurt er wat er meestal na een succesvolle twitch gebeurt. Iedereen kijkt wat om zich heen, maakt een praatje en druipt na een minuut of tien wel af. Het hoogte punt was immers bereikt!

Onze route vervolgde zich naar Delfzijl. Hier zag ik de derde Notenkraker van dit jaar door het bos hippen. Het klinkt behoorlijk veel, maar toch zal ik volgende jaar (-) weer voor een Notenkraker (tijdelijk) van Vlieland gaan, wanneer de kans zich voordoet! Een klein half uur later kwamen we in de Eemshaven aan. We zochten naar een pallas' boszanger en gingen uiteindelijk weg met zeker 50 goudhanen en 2 onverwachte pestvogels.

 pest kijken

"Frater" stond voor vandaag hoog op de verlanglijst. Bij de plek van de Giervalk was het niet gelukt, ondanks dat ze er kennelijk wel waren. Op lauwersmeer.com was gisteren, bij het plannen van deze dag, Ternaard, 't Schoor opgevallen (paar km W. van Moddergat/ Peasens. Hier zat een grote groep. Daar "moesten" we dus heen! Rond 16.15 kwamen we aan. Direct bij het oplopend van de dijk hadden we de groep fraters in beeld en was de 3e jaarlijst-soort van vandaag binnen (330). Rond de 80 exemplaar had gezelschap van een tiental strandleeuwerikken. Na de nodige foto's keerden we tegen de schemering, voldaan huiswaarts.

1 november (Tellen, Dwerggans, Buffelkopeend)

De weersvoorspellingen voor vandaag waren vrij slecht: veel regen en (dus waterig) koud. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Naar buiten dus! Tussen 07.15 en 10.15 tellen we tussen het Gooi en Almere. De vliegrichting is opvallend. Veel naar Oost - N.O. De kou slaat toe, de mist dikt aan en de regen wint terrein. Na een kort bezoek aan de Huizerpier belanden we uiteindelijk in Strijen. Ook hier (niet heel gek) regent het. Tussen goudplevieren en kieviten vinden we enkele bonte strandlopers en wat kemphanen. We zijn hier gekomen voor dwergganzen. In de verte zien we er 17 lopen. Terug naar huis stoppen we nog even bij de Gaatkensplas. De buffelkopeend heeft ook dit jaar z'n hollandse vijver weer gevonden!

31 oktober

Aardige temperatuur, weinig wind en de zon schijnt volop! Een mooie dag vandaag om buiten te zijn. Een rondje door de duinen bij het kennemermeer levert het een en ander op. Een pestvogel vliegt over, een Houtsnip komt vermoeid binnenvallen en twee sneeuwgorzen dwarrelen wat rond. Op zee is er weinig te zien. Hopelijk is dat over een paar weken wel anders. Het zou mooi zijn als de kleine alken je om de oren vliegen. Ik schuif iets op in noordelijke richting. Het doel zijn twee campings en de duinrand van het zwanenwater. Op camping De watersnip en De Lepelaar scharrelen 2 (x 1) Houtsnippen rond. Verder valt er ook hier weinig (spannends) te beleven. De groepen koperwieken, kwamsvogels, veldleeuweriken en houtduiven blijfen mooi om na te kijken!

Feedback?