Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

De grens overschreden

7 september 2008  ·  4204 × bekeken

"Gaan we", is het commando van Teun, met een gretige blik van een kind die nog net niet z'n sinterklaas-cadeautje mag uitpakken?! De vraag ontstaat naar aanleiding van een Steppekiekendief, die door Max Berlijn rond 15.45 op 7 september wordt doorgegeven, ergens in Belgie! Het is opzich wel een leuk idee; we zitten al de hele dag op Telpost Brobbelbies Noord en zien tussen de diverse buien door af en toe een vogel langsvliegen. Bijzonder leuk zijn hier natuurlijk de 2 Duinpiepers en 1 Draaihals die voor en naast de post zitten, maar even een Steppekiek als onderbreking klinkt niet onaantrekkelijk.

Ik probeer nog onder de rit uit te komen door als limiet een reistijd van 2 uur te stellen. Al hard op nadenkend vraag ik me af of dat reel is, waarop Teun zegt: "nee, niet reeel, 2,5 uur!" Hiermee ga ik akkoord! Via Waarneming.BE komen we aan coordinaten en TomTom berekent een reistijd van 2 uur en 18 minuten. Binnen de gestelde marge dus! We vertrekken in zuidelijke richting en iets na 18u komen we aan op de plek waar het moet gebeuren. We staan op een heuvel en hebben een enorm wijds uitzicht over kilometers akkerland. Een belgische vogelaar (vrij logisch want daar zijn we immers ook) bevestigt gelukkig dat we op de juiste plek staan. De vogel is kort voor onze aankomst even een blokje om gevlogen! We hoeven echter niet lang te wachten, totdat de prachtige vogel langs komt vliegen. Zowel zittend op geploegde akkers, als vliegend boven een perceel met mais hebben we van de vogel genoten. Na een uurtje was het mooi geweest en koersten we weer terug naar huis! Onderweg spraken we honderduit over alle details die we van de steppekiek hadden kunnen zien en over de ludieke aanpak van de rit!

zit  vlucht
vluchtfoto gemaakt door Teun van Kessel

Een dag hiervoor, op 6 september, arriveerde Christian en ik vroeg in de ochtend op de Maasvlakte. Even later voegden Peter ter Heide en Mark de Vries zich bij ons. In tegenstelling tot vorige week was het aantal vogels behoorlijk laag. De diversiteit aan soorten was echter prima. Bijzonder leuk waren een adulte en juveniele Morinelplevier die zich van zeer nabij lieten bewonderen. Van ons trokken de vogels zich niets aan, terwijl wij op enkele meters genaderd waren. De koppies draaiden echter wel naar de lucht als er een (mogelijke) roofvogel op grote afstand passeerde. Christian had bedacht dat de eerste (lifer) Morinelplevier door hem zelf ontdekt moest worden en wilde niet gaan kijken. Eenmaal bij z'n positieve gekomen liet ie dit afwijkende principe gelukkig varen! Er waren bijzonder veel vogelaars op de vlakte. Telkens wanneer er weer iets "ergens" gezien werd, kwam je elkaar weer op de opgegeven plek tegen, leuk om dat zo te zien! In de buurt van het Reebok-gebouw konden we aanschuiven bij een Draaihals. Even later stootte Christian er zelf 1 op uit de duindoorns in de vogelvallei. Bij de Westplaat sloten we de dag af, in de hoop op 2 visarenden (tip van Luuk Punt). Deze vogels waren weg en hadden plaats gemaakt voor een mooie adulte kleine jager die nog even op het strand kwam zitten.

kijken mori

Op maandag 1 september stapte ik met een bijzonder tevreden gevoel de rechtbank uit en zat het werk er voor die dag op. Ik kon naar huis gaan of nog even snel de "Tuintjes" van Texel bezoeken. In de zoektocht naar sperwergrasmus is veel geoorloofd, dus ook deze gedachte. De gedachte werd echter omgezet in een (nutteloze)actie. Om 19.15 liep ik het "Tuintjes-complex" in op Texel, maar vond uiteindelijk niets. Wel heb ik een geluid van een zangvogel opgenomen, zonder te weten wat het is (zie waarneming.nl)!

PS: Leuk nieuws is dat Telpost Brobbelbies Noord een officieel bord heeft gekregen van de Gemeente Maashorst. Minder leuk om te weten is dat de nachtzwaluw die hier zo vredig op de weg zat, is platgereden. Er was dusdanig weinig van de vogel over, dat opzetten niet meer mogelijk was.

bord

 

Feedback?